09-09-2021

Frivillig på Lyserød Lørdag: Bente trådte til som mor for venindes datter

Bente kastede sig over Lyserød Lørdag som ny frivillig i 2021, og valget var ligetil. For 15 år siden døde hendes nære veninde af underlivs- og brystkræft og efterlod sig en forældreløs datter, som Bente tog til sig. Den 9. oktober 2021 stod de to sammen på torvet i Næstved til Lyserød Lørdag for at samle ind til brystkræftsagen.
Bente Bækvad blev i 2021 ny frivillig på Lyserød Lørdag. Foto: Privat

Første gang 67-årige Bente Bækvad hørte ordet ’brystkræft’, var hun kun en lille pige. Det var naboen længere nede af vejen, en ældre dame, som pludselig blev ramt af sygdommen. På den lille villavej i Gentofte, hvor de boede, var mange rystede over nyheden - og det gav anledning til en del bekymrede spørgsmål, mindes Bente:

...selvom vi er nået langt, kan vi gøre endnu mere for, at færre rammes og flere overlever – dét arbejde glæder jeg mig meget til at være en del af.

Bente Bækvad

- Man vidste jo ikke ret meget om sygdommen dengang. Kun, at den kunne have døden til følge. Heldigvis ved man meget mere i dag, og selvom vi er nået langt, kan vi gøre endnu mere for, at færre rammes og flere overlever – dét arbejde glæder jeg mig meget til at være en del af, smiler Bente.

I 2021 blev hun nemlig ny frivillig på Lyserød Lørdag. Som pensioneret institutionsleder og pædagogisk konsulent havde hun et stykke tid ledt efter noget nyt at fylde hverdagen med: Noget meningsfyldt, hvor hun kunne have kontakt til andre og få følelsen af at gøre en forskel.

En annonce for Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Næstved fik hende i gang, og da Lyserød Lørdag blev nævnt, var Bente ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle hun, sammen med to andre fra bestyrelsen, stå i spidsen for et arrangement i byen, der sætter fokus på og samler penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til brystkræft.

- Jeg vidste bare, at det var det helt rette sted for mig at bidrage, fortæller Bente.

Læs mere om brystkræft

Støttede syg veninde
For gennem livet har Bente desværre kendt flere, der har været ramt af sygdommen. Kolleger. Bekendte. Men da hun for 15 år siden mistede en tæt veninde gennem mange år, mærkede hun for alvor brystkræften på tæt hold. Sorgen. Magtesløsheden.

- Hun var mere end bare en veninde for mig, fortæller Bente, mens hun tænker tilbage.

Inge blev kun 48 år, og døde af underlivs- og brystkræft. I løbet af Inges toårige behandlingsforløb, veg Bente ikke fra hendes side. Hver evig eneste dag besøgte hun hende på hospitalet efter arbejde, var med til lægesamtaler og behandlinger. To år forinden havde Inge pludseligt mistet sin mand – faren til hendes dengang 16-årige datter, Kathrine.

Bente og Kathrine sammen ude at spise. Foto: Privat

- Hun var alene, og havde ikke rigtig noget familie, der kunne hjælpe hende og Kathrine. Kun min familie og jeg, og vi prøvede efter bedste evne at være der for dem begge. Hun veg aldrig fra min side igennem mine prøvelser i livet - så selvfølgelig skulle jeg også være der for hende, fortæller Bente.

For Bente var det især vigtigt, at Kathrine havde det godt. Hun var netop startet på gymnasiet, og havde hele livet foran sig. Hun skulle have lov til at være ung, feste til den lyse morgen, hvis hun ville, og ellers bare gøre det, som alle hendes jævnaldrende gjorde.

- Jeg kunne ikke tage hendes bekymringer fra hende, men jeg kunne, for en stund, give hende plads og luft, når hun havde brug for et afbræk. Hun skulle vide, at hun havde et liv, der var okay at leve derude. Jeg skulle nok passe på mor imens, fortæller Bente:

- Så jeg trådte mere og mere ind som den stabile voksne. Særligt i den sidste tid, hvor Inge havde det skidt, overtog jeg alle aftaler og hentede hende eksempelvis fra arrangementer. Vi havde daglig kontakt, og hun vidste, at der altid var en plads til hende hos os. Enten bare til en hurtig omgang aftensmad, en tryg seng, eller bare et kram, tilføjer hun. 

Få hjælp og rådgivning 

’Vil du tage dig af Kathrine?’
Bente og Inge havde kendt hinanden i mange år og var med tiden blevet en slags familie for hinanden. Bentes to drenge og Inges datter kom godt ud af den med hinanden, og Bente havde været både fødselshjælper, da Kathrine kom til verden og siden gudmor. En eftermiddag mens børnene løb og legede i haven, kom spørgsmålet fra Inge:

- Hvis nu min mand og jeg en dag falder væk, vil du så tage dig af Kathrine?

Uden tøven var svaret ja. Bente var både stolt og rørt over at blive spurgt, og da hun satte underskriften på børnetestamentet, havde hun aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at den reelt skulle bruges.

Kathrine sammen med sin mand og deres datter på 5 måneder. Foto: Privat

Men på en kold, men klar januardag i 2006 sov Inge stille ind. Samme dag pakkede Kathrine sine ting og flyttede ind til familien Bækvad – og lige siden har hun været en del af familien. I dag omtaler Kathrine både Bente for mor og Bentes mand for far, ligesom de er blevet mormor og morfar til Kathrines lille pige på fem måneder.

Sammen mod brystkræft
Den 9. oktober 2021 stod de tre generationer - mormor, datter og barnebarn - derfor klar på torvet i Næstved, hvor man kunne købe billetter til en guidet rundvisning gennem byens populære gavlmalerier, som en række dygtige internationale kunstnere stod bag. Planen var, at kunsterne selv ville guide deltagerne igennem turen.

Alle de penge, der kommer ind fra arrangementet, vil gå ubeskåret til Lyserød lørdag, altså til forskning, forebyggelse og patient- og pårørendestøtte.

- Det er første gang, jeg laver sådan et arrangement, og derfor har jeg besluttet at starte stille og roligt ud. Det betyder jo også, at vi måske ikke indsamler det helt store, men lidt har også ret, det ved jeg.

Hellere gøre det ukompliceret, end slet ikke at gøre det. Mange bække små gør stor å, så kast jer bare ud i det, og gør det i jeres helt eget tempo, lyder opfordringen.

- Og læg vejen forbi Næstved, hvis I er i nærheden, slutter Bente.

Lyserød Lørdag

Lyserød Lørdag er en del af kampagnen 'Støt Brysterne', som sætter fokus på og samler penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til brystkræft. 

Sidste år satte indsamlede Lyserød Lørdag 3,2 mio. kroner ind til brystkræftsagen. 

Læs mere om Lyserød Lørdag 

Af Senem Aydinoglu Sidst ændret 09.09.2021