15-09-2022

'Jeg spiller for Bente'

Hanne Tolstrup fra Viborg har i år svunget golfkøllen iført lyserød T-shirt for 19. gang. Pink Cup, som samler ind til brystkræftsagen, kan i år fejre 20 års jubilæum, og Hanne har været med fra starten med kun et år på bænken. I de første mange år stod hun i spidsen for planlægningen af velgørenhedsturneringen sammen med hendes bedste veninde og trofaste golfmakker Bente. Desværre mistede Bente for et par år siden livet til brystkræft.
Hanne Tolstrup har netop spillet sin 19. Pink Cup for at ære Bentes minde.
Hanne Tolstrup har netop spillet sin 19. Pink Cup for at ære Bentes minde. Her er Hanne og Bente sammen. Privatfoto.

Hanne Tolstrup har netop spillet sin 19. Pink Cup. Igen i år blev det til en flot turnering, hvor Hanne via sine personlige sponsorater fra familie, venner og tidligere arbejdskolleger kunne sende 6.420 kr. til brystkræftsagen. Og det betyder noget helt særligt for Hanne. Hun har nemlig mistet sin bedste veninde og trofaste golfmakker Bente til brystkræft for to år siden. 

-  Selvom det er svært, så spiller jeg stadig Pink Cup. Jeg spiller for Bente og alle de andre, der rammes af brystkræft. For jeg ved, at hun er med et sted fra – og jeg ved, at hun vil være stolt over, at jeg spiller videre og stadig gør mit for at indsamle midler til brystkræftsagen, siger Hanne.

Det handlede om at indsamle så mange penge som muligt til sagen. Et år besluttede vi at tænke lidt ud af boksen for at skaffe lidt ekstra penge og tilbød herreklubben at være caddies for dem. Vi gik altså med deres golfudstyr på banerne, når de spillede og rensede deres golfkøller osv. Det var lidt skørt, men hvad gør man ikke for at tjene lidt ekstra til den gode sag, griner Hanne

Hanne Tolstrup

Pink Cup kommer til Viborg

Hanne har spillet golf siden år 2000, og det var netop i golfklubben i Viborg, at hun møder Bente Knudsen. Det udvikler sig til et varmt og givende venskab. Bente fortæller, at hun tilbage i 1994 har været igennem et kræftforløb, så da muligheden for at være med i Pink Cup melder sig, ligger valget ligefor: Selvfølgelig skal de være med. 

I mange år stod Hanne og Bente i spidsen for Pink Cup i klubben. De sørgede for at lave annoncer til turneringerne, finde lokale sponsorer og få så mange spillere med som muligt.

Når Hanne står i sin lyserøde T-shirt med sin golfkølle i hånden, tænker hun på sin veninde Bente. Privatfoto.
Når Hanne står i sin lyserøde T-shirt med sin golfkølle i hånden, tænker hun på sin veninde Bente. Privatfoto.

En helt særlig turnering

Pink Cup er en helt særlig turnering med en helt særlig stemning, fortæller Hanne. Folk kommer ikke for at vinde, men for at være med i fællesskabet og for at samle mest muligt ind til brystkræftsagen. 

- Når jeg står i min lyserøde T-shirt med min golfkølle i hånden, tænker jeg på Bente. Vi plejer at være sammen om det og har altid motiveret hinanden til at indsamle flere midler og spille en god turnering. Så jeg mangler min sparringspartner. Det er svært. For jeg tænker på og savner Bente rigtig meget. Men det er også en måde at ære Bentes minde på, siger Hanne. 

- Særligt betyder det meget for mig, at de penge, vi indsamler, blandt andet går til forskning. For det er så vigtigt, at der hele tiden bliver forsket – og vores forskere hele tiden bliver klogere på sygdommen, der stadig rammer mange kvinder og deres pårørende. Måske de en dag bliver så kloge, at brystkræft er noget man kan leve med i mange, mange år, så det, der skete for Bente, ikke sker for andre kvinder. Dét er i hvert fald mit håb for fremtiden – og netop årsagen til, at jeg svinger min golfkølle igen i år. 

20 år med lyserødt golfspil

Pink Cup kan i år fejre sit 20 års jubilæum. Turneringen er en velgørenhedsturnering, som spilles rundt om i klubber i hele Danmark. Hver klub står selv for at arrangere den lyserøde turnering i egen golfklub og samler ind til brystkræftsagen via bl.a. fee, lotterier, personlige indsamlinger, auktioner og meget mere. Pink Cup sluttes af med en landsfinale i september. 

I år har 79 klubber dystet med og til sammen samlet 2,7 mio. kr. ind til forskning, forebyggelse og rådgivning til fordel for brystkræftramte og pårørende. Pink Cup har sammenlagt indsamlet knap 48,9 millioner kroner til brystkræftsagen siden 2003.

Tilmeldingen til næste års turnering er netop åbnet på Pink Cups hjemmeside.

Tilmeld din klub

Fakta om Pink Cup

  • Pink Cup er Danmarks største velgørenhedsgolfturnering. Den samler ind til forskning, forebyggelse og rådgivning til fordel for brystkræftramte og pårørende
  • Pink Cup kan i år fejre 20-års jubilæum og har indsamlet i alt knap 48,9 millioner kroner til brystkræftsagen siden 2003
  • 79 klubber deltog i årets turnering og indsamlede i alt 2.706.334 kr.

Fakta om brystkræft

  • Ca. 1/4 af kræfttilfælde blandt kvinder er brystkræft
  • 9,3 pct. af danske kvinder rammes af brystkræft, inden de er fyldt 75 år
  • Ved udgangen af 2020 levede 73.817 danske kvinder med en brystkræftdiagnose – det svarer til 2,5 pct.
  • Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år
Af Rikke Brams Sidst ændret 15.09.2022