Gå til sygdomsliste

Behandling af spredning ved tyktarmskræft

Behandling af spredning ved tyktarmskræft er især operation og kemoterapi. Formålet med behandlingen kan være at fjerne metastaser eller at lindre kræftsygdommens symptomer.

Tyktarmskræft kan have spredt sig allerede på diagnosetidspunktet, eller sygdommen kan komme igen på et senere tidspunkt (tilbagefald).

Tyktarmskræft kan sprede sig til bughulen (området inde bag maveskindet) eller lymfeknuderne. Den kan også sprede sig til lever og lunger.

Kræft, der har spredt sig, kaldes metastaser.

Operation af metastaser i lever og lunger

Hvis der ikke er tegn på sygdom andre steder end i lever eller lunger, kan man eventuelt få fjernet metastaserne ved en operation. Nogle gange får man også kemoterapi før operationen.

I de senere år er udsigten til at blive rask efter operation af metastaser i lever eller lunger blevet betydeligt forbedret.

Kræft, der har spredt sig til bughulen, kan fjernes med operation og lokal kemoterapi

Målet med behandlingen er at fjerne al kræften i bughulen. Behandlingen er operation (cytoreduktiv kirurgi), hvor al synlig kræft fjernes, hvorefter bughulen skylles med varm kemoterapi (HIPEC) for at fjerne eventuelle tilbageværende kræftceller. Læs mere om behandlingen:

Fjernelse af spredning med operation og lokal kemoterapi

Hvis der ikke er mulighed for at fjerne metastaserne ved operation, er der to muligheder for at lindre dine gener:

  • Aflastende operation
  • Lindrende kemoterapi ved spredning

Aflastende operation hvis kræften forsnævrer tarmen

Hvis kræften har bredt sig og forsnævrer tarmen - enten på diagnosetidspunktet eller senere - kan en operation gøre din tilstand bedre.

Hvis kræftknuden er vokset, og tarmen lukker til, så der opstår stop for tarmindholdet, skal man have udført en aflastningsoperation.

Selvom det ikke er muligt for kirurgen at fjerne kræften helt, får mange det betydeligt bedre efter operationen.

Forskellige former for aflastende operation:

  • Man kan få fjernet det syge stykke tarm
  • Hvis kræften forsnævrer tarmen, kan man i nogle tilfælde få ledt afføringen ud via en stomi
  • Eventuel tilbagevendende blødning fra knuden kan stoppes med laser-behandling
  • Man kan få brændt en passage gennem knuden ved hjælp af laser og få lagt en stent (et lille rør, der holder tarmen åben) gennem knuden. Så kan tarmen holdes åben, og afføringen kan komme igennem
Tegning af en stent i tarmen

En stent er et lille rør, der kan indsættes i tyktarmen. Ved kræft kan en stent skabe passage, hvis kræften blokerer.

Kemoterapi ved tyktarmskræft, der har spredt sig

Kemoterapi er en mulighed, når man med sikkerhed ved, at tyktarmskræften har spredt sig til et eller flere organer. Hos de fleste er det muligt at få sygdommen til at gå i ro eller måske svinde ind for en periode. 

Kemoterapi kan både lindre symptomer fra tyktarmskræften og forlænge levetiden betydeligt.

Kemoterapi alene kan ikke fjerne sygdommen helt. Det kan kun lade sig gøre, hvis alt kræftvæv kan opereres bort. Det kan nogle gange lade sig gøre, hvis der kun er enkelte metastaser i lever, lunge eller bughule.

Kemoterapi bruges til at lindre gener fra tyktarmskræften, hvis: 

  • En operation ikke er mulig
  • Der stadig er kræftvæv tilbage efter operationen
  • Der er sket tilbagefald efter operationen

Valg af den bedste behandling er individuelt

I samarbejde med lægen skal du finde frem til den behandling, der er bedst til dig. Lægen kender til sygdommen og behandlingerne, mens du skal fortælle, hvad der er vigtigt for dig i behandlingsforløbet.

Desuden spiller det ind, om man i øvrigt er rask, dvs. om man har hjerte- eller lungeproblemer, og om nyrefunktion er i orden.

Der kan eventuelt blive mulighed for operation efter 3-4 måneders kemoterapi i de tilfælde, hvor operation ikke er mulig på det tidspunkt diagnosen stilles.

Tal med lægen om fordele og ulemper ved behandlingen

Da behandlingen med kemoterapi kan være belastende, er det vigtigt, at du sammen med lægen løbende tager stilling til, om du får nok gavn af kemoterapien.

Lægen udfører en række undersøgelser, ofte CT-scanning og blodprøver, før man bliver sat i gang med kemoterapi ved spredning. Undersøgelserne gentages med to til tre måneders mellemrum gennem hele behandlingsforløbet for at kontrollere, at kemoterapien har den ønskede effekt.

Hvis sygdommen forværres, er det tegn på, at kræftcellerne er modstandsdygtige over for den givne form for kemoterapi. Så skal man stoppe med kemoterapien.

Kemoterapi der bruges ved tyktarmskræft

Til behandling af tyktarmskræft benyttes 5-Flourouracil (5-FU), capecitabin tabletter, irinotecan og oxaliplatin.

Læs om medicinens virkning og bivirkninger:

Fluoruracil

Capecitabin

Irinotecan

Oxaliplatin

Eksperimentel lindrende kemoterapi ved spredning til bughulen (PIPAC)

Kræft kan sprede sig til bughulen og bughinden (peritoneal karcinose) ved flere forskellige kræftformer, og ses især ved tyk- og endetarmskræft, kræft i bugspytkirtlen, kræft i mavesækken og kræft i æggestokkene. 

PIPAC kan være en mulighed, hvis kræften ikke kan fjernes ved operation, eller hvis man ikke har gavn af standardkemoterapi. Behandling med kemoterapi direkte ind i bughulen gennem en kikkertoperation en skånsom og livsforlængende mulighed. Målet med behandlingen er ikke at helbrede sygdommen, men at holde den i ro og at forbedre din tilstand.

Gennem to små huller i bugvæggen får man via en kikkert pumpet forstøvet kemoterapi ind i bughulen, så en sky af kemoterapi dækker hele overfladen af bughinden. På den måde får man en høj koncentration direkte på metastaserne, og man får kun en tiendedel af den dosis kemoterapi, som man normalt får, hvis kemoterapien bliver givet i en blodåre. Derfor medfører PIPAC langt færre bivirkninger end almindelig kemoterapi.

Behandlingen er i Danmark samlet på Odense Universitetssygehus. Læs mere om behandlingen her:

PIPAC-behandling

Antistoffer kan i nogle tilfælde forstærke effekten af kemoterapi

Bevacizumab, cetuximab og panitumumab er såkaldte monoklonale antistoffer, der virker ved at angribe de vækstfremmende mekanismer i kræftcellerne. De virker ikke godt alene, men kan i nogle tilfælde forstærke effekten af kemoterapi.

Antistofbehandling med cetuximab (Erbitux®) og panitumumab (Vectibix®)

Disse to antistoffer virker på samme måde. Behandling med antistofferne cetuximab og panitumumab kræver, at kræftcellerne ikke har genvarianter i de såkaldte RAS gener, da genvarianter i disse gener medfører, at antistofferne ikke virker.

Undersøgelse for RAS genvarianter foretages på væv, som er blevet fjernet ved operation eller den biopsi, der blev taget, da diagnosen blev stillet.

Læs mere om antistoffernes virkning og bivirkninger:

Cetuximab (Erbitux®)

Panitumumab (Vectibix®)

Antistofbehandling med bevacizumab (Avastin©)

Behandling med antistoffet bevacizumab virker ved at hæmme dannelsen af nye blodkar i kræfttumorer.

Man får ofte bevacizumab sammen med oxaliplatin og 5-FU eller med capecitabin.

Læs mere om antistoffernes virkning og bivirkninger:

Bevacizumab (Avastin®)

Lindrende strålebehandling ved spredning

Strålebehandling kan lindre smerter som følge af metastaser eller lokalt tilbagefald af kræft i tyktarmen. Der kan dog kun gives strålebehandling, hvis der ikke er givet stråleterapi før mod det samme område.

Hvis der er tale om en enkelt, lille metastase, vil lægen vurdere muligheden for højpræcisionsbestråling (også kaldet stereotaktisk stråleterapi),.

Behandling af metastaser

Læs mere om behandling af kræft, der har spredt sig til leveren og lungerne:

Levermetastaser

Lungemetastaser

Vigtigt at overveje, hvor mange forskellige behandlinger du ønsker

I de fleste tilfælde får man kemoterapi i et halvt år ad gangen - eller så længe, det virker. Første omgang har størst effekt. Når forløbet gentages på et senere tidspunkt med en ny form for kemoterapi er effekten ofte mindre.

Hvis du skal have mere end to forskellige behandlinger, er det vigtigt, at effekten er større end bivirkningerne. Det vil ofte være på det tidspunkt, at lægen fokuserer på at give lindrende behandling. Det er også på dette tidspunkt, at du kan tale om mulighederne for eventuelle forsøgsbehandlinger med din læge.


Alt om behandling af tyktarmskræft:

Behandling af tyktarmskræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende