Gå til sygdomsliste

Spredt kræft kan fjernes med operation og lokal kemoterapi

Hvis kræften har spredt sig til bughulen, kan man i nogle tilfælde blive opereret med en særlig metode. Ved operationen fjerner lægen først al synligt kræft, og herefter bliver bughulen skyllet med opvarmet kemoterapi (HIPEC) for at fjerne tilbageværende kræftceller.

Hvis kræften har spredt sig fra tyk- eller endetarmen eller fra blindtarmen til bughulen, kan man i nogle tilfælde blive opereret med denne særlige metode, hvor målet er at fjerne sygdommen i bughulen.

HIPEC er en forkortelse af Hyperthermic Intraoperative Peritoneal Chemotherapy, som betyder opvarmet kemoterapi i bughulen under operation.

Hvem kan få behandlingen?

Det er vigtigt, at man sammen med specialisten overvejer behandlingen med cytoreduktiv kirurgi og HIPEC nøje, da den ikke egner sig til alle. Det er en omfattende behandling, hvor man kan få en del komplikationer efter operationen.

Som udgangspunkt kan man kun blive tilbudt cytoreduktiv kirurgi og HIPEC, hvis man ikke er ældre end 70-75 år, og hvis man har et godt alment helbred. 

Operationen bliver kun udført, hvis det er muligt at fjerne al synlig sygdom. Langtidsresultaterne af kirurgisk cytoreduktion kombineret med HIPEC er gode.

Illustrationen viser nogle af kvindens indre organer, der ligger i bughulen.

Billedet viser de indre organer i bughulen hos en kvinde

Hvad er bughulen

Bughulen er et stort hulrum bag bugvæggen med mellemgulvet som loft og bækkenbunden som gulv. Bughulen rummer mave-tarm-kanalen, leveren, galdeblæren, bugspytkirtlen, milten, blæren og de indre kønsorganer. Bag bughulen ligger nyrerne.

Bughulen er beklædt med den tynde, glatte bughinde, som er at sammenligne med en slags husholdningsfilm. Bughinden beklæder alle organer i bughulen.

Spredning fjernet ved operation - kirurgisk cytoreduktion

Ved den omfattende operation fjerner kirurgen først al synligt tumorvæv i bughinden og helt eller delvist de organer, der er angrebet, og som man er i stand til at undvære (f.eks. milt, tyktarm, livmoder, galdeblære).

Det kan blive nødvendigt at få anlagt en kolostomi.

Lokal kemoterapi gives direkte mod kræftcellerne - HIPEC

Under den samme operation skylles bughulen derefter med kemoterapi opvarmet til ca. 40 grader for at fjerne tilbageværende kræftceller. Skylningen varer mellem 30 og 90 minutter afhængigt af, hvilken type kemoterapi der bliver anvendt.

Med lokal kemoterapi får man en højere dosis kemoterapi direkte mod kræftcellerne i bughulen, mens de normale celler i resten af kroppen bliver skånet.

Efter behandlingen

Man skal regne med at være indlagt mellem 7-15 dage, og man kan forvente at være træt i flere måneder efter operationen. Efter operationen med cytoreduktiv kirurgi og HIPEC får man ofte også almindelig kemoterapi som drop i en blodåre.

Det er ikke ualmindeligt at få komplikationer efter kirurgisk cytoreduktion og HIPEC. Det kan være infektioner, komplikationer til operationen eller bivirkninger fra kemoterapien. Oftest er komplikationerne forbigående.

Del dine erfaringer på Cancerforum

Opret en profil på cancerforum.dk i gruppen 'HIPEC', og del dine tanker og erfaringer med andre patienter, som skal have eller har fået HIPEC-behandlingen:

Cancerforum.dk - HIPEC


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende