Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter tyktarmskræft

Når du har afsluttet din behandling, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig lave en personlig opfølgningsplan med fokus på håndtering af senfølger. Ved opfølgningsbesøgene bliver du også kontrolleret for tegn på tilbagefald.

Opfølgning efter tyktarmskræft foregår som regel på den afdeling, hvor du er blevet opereret. Det foregår ambulant, det vil sige uden at du skal indlægges.

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen og bliver undersøgt.

Hvis du er blevet opereret og har fået fjernet alt synligt kræftvæv (radikalt operation), har undersøgelserne to formål:

  • At kontrollere, om der er opstået en ny kræftknude i tarmen
  • At kontrollere, om kræften har spredt sig til andre organer (fjernmetastaser)

Kontrol for, om der er opstået en ny kræftknude i tarmen

Hvis du har fået fjernet al tyktarmskræften ved operation, bør du få foretaget en kikkertundersøgelse (koloskopi) senest tre måneder efter operationen for at sikre, at der ikke er flere polypper i tarmen. Dette er dog ikke nødvendigt, hvis du har fået foretaget en kikkertundersøgelse i forbindelse med operationen.

Derefter vil du ved opfølgningsbesøget blive undersøgt for, om der er opstået en ny polyp (forstadie til kræft) eller en ny kræftknude i tarmen. Det sker ved, at du får foretaget en kikkertundersøgelse (koloskopi).

Hvis der ikke bliver fundet en ny kræftknude, skal du gå til opfølgning hvert 5. år, indtil du fylder 75 år. Risikoen for nye knuder er på det tidspunkt lille.

Hvis der derimod bliver fundet polypper eller en ny knude, vil du få dem fjernet. Herefter skal du gå til opfølgning hvert 3. år eller 5.år afhængig af polyptypen.

Kontrol for, om kræften har spredt sig til andre organer (fjernmetastaser)

Du bliver kontrolleret for, om kræften har spredt sig til andre organer, ved at få foretaget en CT-scanning af brysthulen og bughulen. Det sker 1 og 3 år, efter du er blevet radikalt opereret. Hvis kontrolundersøgelserne ikke viser tegn på kræft, skal du ikke have yderligere CT-scanninger.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt din læge.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Husk at fortælle lægen om f.eks. afføringsforstyrrelser, vandladningsbesvær eller seksuelle problemer.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen vil søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Hvis du har problemer med din stomi, kan du ofte få en samtale med en stomisygeplejerske, som kan hjælpe.

Læs også:

At leve med tyktarmskræft

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogrammer for tyktarmskræft erstatter det, der tidligere hed kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft


Alt om tyktarmskræft

Tyktarmskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende