Gå til sygdomsliste

Kemoterapi ved kræft i de ydre kvindelige kønsorganer

Kemoterapi ved kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer) er først og fremmest lindrende behandling, hvis sygdommen ikke kan fjernes. Læs om behandling med cisplatin og hvordan du kan håndtere bivirkninger.

Hvis kræften i de ydre kønsorganer er meget fremskreden, vil man i nogle tilfælde få tilbudt behandling med kemoterapi.

Målet med kemoterapien er at opnå en lindrende effekt, så man f.eks. har færre smerter. Ofte får man stoffet stoffet cisplatin - eventuelt i kombination med andre kemoterapistoffer.

Kemoterapi med cisplatin

Man får kemoterapien i et drop i en blodåre. Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på behandlingen, men de fleste tåler behandlingen godt.

Kemoterapien kræver ingen forbehold, og man kan under kemoterapiforløbet være sammen med sin familie og venner som man plejer.

Bivirkninger som træthed og kvalme kan lindres

De fleste vil opleve træthed, når de får kemoterapi, og det kan derfor være nødvendigt at sætte tempoet ned.

Man kan også opleve kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapien. Du får medicin til at forebygge og behandle disse gener.

Gode råd ved kvalme og opkastning

Feber og blødning - kontakt hospitalet 

Kemoterapien kan nedsætte knoglemarvens produktion af blodceller og kan derfor give blodmangel, infektioner og blødning.

Blodmangel viser sig som træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken. Et lavt antal hvide blodceller viser sig som infektion med feber og influenza symptomer, og mangel på blodplader kan vise sig som næseblod, blå mærker og røde prikker i huden. Ved feber eller blødning er det vigtigt, at du straks kontakter den afdeling, hvor du får behandlingen.

Påvirkning af slimhinder i munden

Kemoterapien kan påvirke slimhinden i mund og svælg, det kan vise sig som f.eks. tørhed, små sår, blister og hvide belægninger samt svie og ubehag ved indtagelse af stærke madvarer. Generne kan oftest afhjælpes med medicin.

Kun hårtab ved høj dosis cisplatin

Cisplatin medfører normalt ikke, at man taber håret, når man får det i lav dosis sammen med strålebehandling. Hvis man får det sammen med andre typer kemoterapi eller i høj dosis, er der risiko for hårtab. Læs mere:

Gode råd ved hårtab

Kontakt lægen hvis du oplever prikken i hænder og fødder eller ringen for ørerne

Cisplatin kan påvirke nervesystemet, og man kan få prikken og stikken i hænder og fødder. Hvis det sker, skal man fortælle lægen om det, da der er en risiko for, at generne kan blive kroniske, hvis man ikke får ændret sin dosis af kemoterapien.

Der kan også opstå ringen for ørerne og høretab. Da hørenedsættelsen vil være blivende, er det vigtigt at tale med lægen, hvis man får høregener under behandlingen.

Gode råd ved føleforstyrrelser

Nyrefunktionen kontrolleres mens man får kemoterapi

Cisplatin kan påvirke og skade nyrerne, og derfor får man undersøgt sin nyrefunktion inden behandlingens start. Derudover får man taget blodprøver med kontrol af nyretal i løbet af behandlingen.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin


Læs alt om behandling af kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer):

Behandling af vulvacancer (oversigt)

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende