Gå til sygdomsliste

Lindrende kemoterapi ved vulvacancer (kræft i de ydre kvindelige kønsorganer)

Kemoterapi ved kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer) er først og fremmest en lindrende behandling, hvis sygdommen ikke kan fjernes. Læs om behandlingen og hvordan du kan håndtere bivirkninger.

Hvis kræften i de ydre kønsorganer er meget fremskreden, vil man i nogle tilfælde få tilbudt behandling med kemoterapi.

Målet med kemoterapien er at opnå en lindrende effekt, så du har færre smerter. Ofte bliver man tilbudt et behandlingsforløb, hvor man får stofferne cisplatin og paclitaxel.

Kemoterapi med cisplatin og paclitaxel

Du får kemoterapien i et drop i en blodåre hver tredje uge. Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på behandlingen, men de fleste tåler behandlingen godt.

Kemoterapien kræver ingen forbehold, og under kemoterapiforløbet kan du være sammen med din familie og venner, som du plejer.

Bivirkninger som træthed og kvalme kan lindres

De fleste vil opleve træthed, når de får kemoterapi, og det kan derfor være nødvendigt at sætte tempoet ned.

Du kan også opleve kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapien. Du får medicin til at forebygge og behandle disse gener.

Gode råd ved kvalme og opkastning

Feber og blødning - kontakt hospitalet 

Kemoterapien kan nedsætte knoglemarvens produktion af blodceller og kan derfor give blodmangel, infektioner og blødning.

Blodmangel viser sig som træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken. Et lavt antal hvide blodceller kan vise sig som infektion med feber og influenza symptomer. Mangel på blodplader kan vise sig som næseblod, blå mærker og røde prikker i huden. Ved feber, almen utilpashed eller blødning er det vigtigt, at du straks kontakter den afdeling, hvor du får behandlingen.

Påvirkning af slimhinder i munden

Kemoterapien kan påvirke slimhinden i mund og svælg, det kan vise sig som f.eks. tørhed, små sår, blister og hvide belægninger samt svie og ubehag ved indtagelse af stærke madvarer. Generne kan oftest afhjælpes med medicin.

Hårtab

Cisplatin og paclitaxel medfører ofte, at man taber håret. Hårtabet kommer som regel nogle uger efter, man er begyndt på første behandling. Hos nogle kan hårtabet komme gradvist, og hos andre kan håret falde af i løbet af få dage.

Håret kan begynde at vokse ud igen i den sidste del af behandlingsperioden. Hos andre begynder håret først at vokse nogle måneder efter endt behandling. Når håret vokser ud igen, kan farven og strukturen være anderledes end før, men det normaliserer sig ofte over tid. Læs mere:

Gode råd ved hårtab

Kontakt din læge på hospitalet, hvis du oplever prikken i hænder og fødder eller ringen for ørerne

Cisplatin og pacitaxel kan påvirke nervesystemet, og du kan få prikken og stikken i hænder og fødder. Hvis det sker, skal du fortælle lægen om det, da der er en risiko for, at generne kan blive kroniske, hvis du ikke får ændret din dosis af kemoterapien.

Der kan også opstå ringen for ørerne og høretab. Da hørenedsættelsen vil være blivende, er det vigtigt at tale med lægen, hvis du får høregener under behandlingen.

Gode råd ved føleforstyrrelser

Nyrefunktionen kontrolleres mens du får kemoterapi

Cisplatin kan påvirke og skade nyrerne, og derfor får du undersøgt din nyrefunktion inden behandlingens start. Derudover får du taget blodprøver med kontrol af nyretal i løbet af behandlingen.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

Paclitaxel


Læs alt om behandling af kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer):

Behandling af vulvacancer (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning