Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:Antihistamin mod prostatakræft

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Prostatakræft
Forklaring Dette forsøg ser på, om allergimedicinen kaldet ebastin kan forbedre kemoterapiens effekt hos patienter med prostatakræft, der er modstandsdygtige over for kastrationsmedicin.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Laboratorieforsøg har vist, at allergimedicinen ebastin kan gøre modstandsdygtige kræftceller følsomme over for kemoterapi.

Lægerne vil derfor gerne undersøge, om det kan forbedre kemoterapiens effekt, hvis man samtidigt behandler med ebastin.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne, for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandling med docetaxel (kemoterapistof) og ebastin, og hvem der får standardbehandling med docetaxel alene.

Det er et åbent forsøg, der betyder, at både du og lægen ved, hvilken behandling du får.

Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har prostatakræft

 • Du er blevet medicinsk eller kirurgisk kastreret

 • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performance status 0-1)

 • Dine organer fungerer tilstrækkeligt

 • Din sygdom er fremskreden vurderet som en stigning i dit PSA-tal, eller din sygdom har spredt sig til andre organer eller knoglerne

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har en anden alvorlig sygdom ud over din kræftsygdom

 • Du har en infektion

 • Du har en sygdom, der påvirker dit centralnervesystem (f.eks. epilepsi)

 • Du tager en anden form for forsøgsmedicin

 • Du ikke kan tåle de stoffer, der bruges i forsøget

Sådan foregår behandlingen

Enten får du standardbehandling med kemoterapistoffet docetaxel, eller forsøgsbehandling med docetaxel og allergimedicinen ebastin.

Lægerne vil holde øje med din sygdom undervejs, lige meget hvilken behandling du får. Efter hver 3. behandling med docetaxel undersøger lægerne dig med scanninger og prøver. Hvis kræften er blevet mindre eller er uændret, fortsætter du i behandlingen. Hvis kræften er blevet værre, stopper behandlingen. Du vil højest få 10 behandlinger med docetaxel, uanset hvilken behandling du får.

Hvis du får standardbehandling
Hvis du får standardbehandling, får du kemostoffet docetaxel på hospitalet direkte i dine blodårer gennem et drop. Du får det ambulant – det vil sige uden, at du behøver være indlagt. Du får behandlingen en gang hver 3. uge, og det tager cirka en time.

Hvis du får forsøgsbehandling
Hvis du får forsøgsbehandlingen, skal du tage en tablet, der indeholder stoffet ebastin. Du skal tage én tablet dagligt. Kemostoffet docetaxel får du på hospitalet direkte i dine blodårer gennem et drop. Du får det ambulant – det vil sige uden, at du behøver være indlagt. Du får behandlingen en gang hver 3. uge, og det tager cirka en time.

Behandlingen med ebastin kan fortsætte, selvom behandlingen med docetaxel stopper.

Bivirkninger ved behandlingen

Du kan opleve bivirkninger, mens du deltager i forsøget. Alle, som deltager i undersøgelsen, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger.

Bivirkningerne afhænger af, hvilken behandling du får. Du kan læse på minmedicin.dk om docetaxels og ebastins bivirkninger. Flere medicinvaremærker indeholder stoffet docetaxel og kan bruges til behandlingen. Bivirkningerne er ens for dem alle. Linket fører til et af mærkerne:


Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Rigshospitalet

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2019-004259-35

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat