Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Akut leukæmi kan som andre kræftsygdomme komme igen. Hvis der kommer tilbagefald, vil hverdagen være påvirket af nye behandlinger og eventuelle blodtransfusioner. Behandlingen ved tilbagefald bliver tilrettelagt ud fra en individuel vurdering, hvor det er afgørende, om der er specielle forhold, der gør sig gældende for din sygdom.
Hvor stor er risikoen for tilbagefald?
Hvis du får tilbagefald af akut leukæmi, er der fortsat muligheder for behandling.
Hvis du får tilbagefald af akut leukæmi, vil du ofte kunne få behandling med kemoterapi igen.
I nogle tilfælde er allogen stamcelletransplantation også en mulighed, hvis du ikke har fået det tidligere i forløbet. Men en allogen stamcelletransplantation kræver, at der er opnået remission af ens sygdom, dvs. at leukæmien er under kontrol.
Mulighederne for blive helt rask er noget mindre efter et tilbagefald – men muligheden findes stadig.
Selv hvis lægerne ikke kan fjerne sygdommen helt, er der alligevel gode muligheder for, at sygdommen igen kan bringes under kontrol. Målet med behandlingen vil så oftest være at kontrollere sygdommen til et omfang, der gør, at du kan klare dig med få indlæggelser og ambulante kontrolbesøg.
For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv.
Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen. Læs mere:
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:
Sidst ændret:16.12.2021
Professor, overlæge, ph.d. Marianne Tang Severinsen, Akut Leukæmi Gruppen, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper og hoveduddannelseslæge på Klinik for Blodsygdomme, ph.d. Jon Bjørn
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17