Gå til sygdomsliste

Årsager til analkræft

Cirka 90 pct. af alle tilfælde af analkræft skyldes en infektion med human papillomavirus (HPV). HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved seksuel kontakt. Andre faktorer, der øger risikoen for at få analkræft, er HIV-infektion, AIDS, analsex og et svækket immunsystem.

HPV og analkræft

Dobbelt så mange danskere får HPV-relateret kræft i endetarmsåbningen sammenlignet med situationen for 30 år siden. Den højeste stigning i forekomsten er sket blandt kvinder under 60 år. Man mener, at den forholdsvis store stigning skyldes, at der er flere, som dyrker analsex, men man kan godt blive smittet med HPV uden at have haft analsex.

En HPV-infektion giver ingen symptomer, og oftest forsvinder den af sig selv. Men hos en lille gruppe bliver infektionen kronisk og kan udvikle sig til kræft.

Det er de samme HPV-typer, som kan give både analkræft, livmoderhalskræft, kræft i skeden, de ydre kvindelige kønsorganer samt visse former for hoved-halskræft. Analkræft forårsages især af HPV type 16. Vaccination mod HPV type 16 og 18 anbefales som del af det danske børnevaccinationsprogram. Læs mere:

HPV som årsag til kræft

Faktorer, der øger risikoen for at få analkræft:

  • HPV-infektion
  • HIV-infektion og AIDS
  • Analsex
  • Tilstande eller behandlinger, der hæmmer immunsystemet i lang tid, f.eks. organtransplantation eller autoimmune sygdomme

Man kan dog godt få analkræft uden at have HIV, AIDS eller have haft analsex.

Ingen sammenhæng mellem livsstil og risikoen for analkræft

Der er ikke noget, som tyder på, at der en sammenhæng mellem kost, alkohol, fysisk aktivitet eller overvægt og risikoen for at udvikle analkræft.

Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende