Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:Dahanca 30

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Hoved-halskræft
Forklaring I forsøget undersøges det, om man via en såkaldt genprofil kan målrette nimorazol (supplement til strålebehandling), så gruppen af patienter, der ikke vil få gavn af stoffet, fremover risikofrit kan undvære stoffet og dermed også undgå dets bivirkninger
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Mange patienter med hoved-halskræft får udover strålebehandling også behandling med tabletten nimorazol, som gør kræftceller mere følsomme for strålebehandling.

Undersøgelser tyder dog på, at kun en undergruppe af kræftsvulster er følsomme for, at strålebehandlingen suppleres med stoffet nimorazol.

Lægerne vil i dette forsøg undersøge gen-profilen er kræftsvulsterne for at finde ud af, hvilke patienter der vil have gavn af supplement nimorazol til strålebehandlingen.Undersøgelsen skal vise, om man på baggrund af gen-profilen kan målrette supplementet med nimorazol under strålebehandling, så gruppen af patienter med iltrige svulster fremover risikofrit kan undvære stoffet og dermed også undgå dets bivirkninger.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne, for tilfældigt at afgøre, hvem der får beahndling med nimerazol, og hvem der ikke gør

Læs mere om lodtrækningsforsøg:

Lodtrækningsforsøg og blindede forsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Hoved-halskræft, hvor genprofilen viser iltrig svulst

  • Du ikke har andre livstruende sygdomme

  • Du skal begynde strålebehandling indenfor 3 uger, når du er inkluderet i forsøget

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du deltager i andre forsøgsbehandlinger, der er i konflikt med denne

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen går i gang.

Herefter deles patienterne i to grupper ved lodtrækning. Den ene gruppe får strålebehandling, kemoterapi og nimorazol. Den anden gruppe får strålebehandling og kemoterapi

Bivirkninger ved behandlingen

Nimorazol

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Sjællands Universitetshospital - Næstved
  • Aalborg Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT: 2015-004133-27, Clinicaltrials.gov: NCT02661152

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat