Gå til sygdomsliste

Operation ved analkræft

Normalt behandler man ikke analkræft med operation, men i nogle tilfælde kan det komme på tale før eller efter kemoterapi og strålebehandling.

Fjernelse af knude hvor man tilfældigt finder analkræft

Af og til sker det, at analkræft opdages tilfældigt, når man fjerner en hæmoride eller små knuder ved endetarmen. I nogle tilfælde er operationen behandling nok, og man vil efterfølgende blot blive kontrolleret. I andre tilfælde skal man efterfølgende have strålebehandling eller en kombination af stråler og kemoterapi for at sikre, at kræften ikke vender tilbage.

Stomi før kræftbehandlingen?

Det kan i nogle tilfælde anbefales, at man får opereret en stomi, inden man starter på kræftbehandlingen. Det kan f.eks. ske, hvis analkræften:

  • hindrer afføringen i at passere lukkemusklen
  • giver smerter ved afføring
  • gør det vanskeligt at holde på afføringen

Operation med anlæggelse af stomi efter kemoterapi og strålebehandling (salvage kirurgi)

Det kan være nødvendigt at få fjernet endetarmen ved en operation, hvis:

  • man tidligere har fået strålebehandling
  • kræftbehandlingen viser sig ikke at være tilstrækkelig
  • sygdommen vender tilbage samme sted. 

Da kræften som regel er tæt på lukkemusklen, vil den også blive fjernet sammen med analkanalen. I så fald får man en blivende kolostomi.

Mange har som regel fået strålebehandling tidligere, hvilket medfører dårlig heling, og det opererede område dækkes derfor med en muskelflap enten fra maven eller fra ballemusklen. 

Disse operationer kaldes salvage operationer, og de foretages kun to steder i Danmark, nemlig på Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital. 

Du kan læse mere om kolostomi her:

Stomi ved operation af tarmkræft

Læs mere om operation generelt:

Operation

Træning har positiv effekt, når man er i behandling

Både kræftsygdommen og dens behandling kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer. Bivirkninger fra behandlingen kan også nedsætte livskvaliteten. 

En stor analyse har vist, at motion giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet i forhold til helbredet. Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig - få inspiration her:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Operation ved analkræft

Det er godt at røre sig - og lidt er bedre end ingenting. Hvis du ikke har overskud til træning, så prøv at tænke bevægelse ind i dagligdagen på anden vis.


Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.