Bedsteforælder med kræft
Børn har brug for at vide, hvad der foregår, hvis en bedsteforælder får kræft. Børn fornemmer tit, hvis stemningen er forandret – derfor kan åbenhed om sygdommen skabe ro for dit barn. Børn har sjældent brug for detaljer.
Fortæl om sygdommen
Børn kan ofte fornemme, når stemningen i hjemmet ændrer sig. Når børn kan mærke, at der er noget galt, men ikke ved, hvad det er (og måske ikke tør spørge om det), kan fantasierne nogle gange få frit spil. De tror måske, at I skal skilles, at I er syge, eller at de har gjort noget galt. Derfor er det en god idé at fortælle børnene, hvis deres bedsteforælder er blevet syg.
Du kan aftale med din syge forælder, om det er dig eller ham/hende, der skal fortælle om sygdommen til børnene.
Sørg for selv at være med til samtalen, hvis det ikke er dig, som informerer barnet. Så sikrer du, at du ved præcis, hvad dit barn har fået at vide, og hvordan dit barn reagerede på informationen.
Børn behøver ikke alle detaljer
Børn har brug for at vide, hvad der foregår, men de skal ikke orienteres alt for meget. De behøver ikke for mange detaljer om sygdommen og behandlingen, og de skal ikke rumme forældrenes bekymringer for bedsteforælderen.
Du kan f.eks. fortælle dit barn, at bedstemor/bedstefar har fået kræft, og at lægerne gør alt, hvad de kan.
Hvis I er uenige om, hvad børnene skal vide
Nogle bedsteforældre vil ikke have, at børnebørnene får at vide, at han eller hun har fået kræft. Det kan være for at beskytte børnebørnene.
Du kan prøve at forklare, hvorfor du synes, det er vigtigt, at dine børn får det at vide. At børn kan fornemme ændrede stemninger i hjemmet, og de kan tro, at det er deres skyld, at forældrene er kede af det.
Hvis I ikke kan blive enige om at fortælle børnene om kræften, kan I måske finde frem til et kompromis om, hvad I kan sige lige nu.
Lige i starten skal din mor eller far også vænne sig til tanken om at have kræft. Ofte falder der lidt mere ro på situationen, når der er gået lidt tid, og I er mere afklarede. Så kan du tage en snak med din mor eller far igen.
Forbered børnene på, at du måske er mindre hjemme
I perioder kan det være, at din mor eller far har brug for ekstra hjælp og omsorg fra dig, og at du derfor er mindre hjemme end normalt. Børn kan ofte godt håndtere, at den ene forælder er mindre hjemme i en periode. Men det er vigtigt, at du forbereder børnene på forandringer i hverdagen. F.eks. hvis dine forældre bor langt væk, og du kommer til at være mindre hjemme.
Du kan f.eks. sige:
- Jeg besøger bedstemor meget i øjeblikket og kommer til at være mindre hjemme. Det er fordi, hun er syg, og jeg skal hjælpe hende og passe på hende. Så indtil jeg er tilbage igen (i morgen, senere, i næste uge), er I alene hjemme med mor/far.
På den måde ved børnene, hvad der foregår, og hvad de kan forvente.
Hjælp børnene med at håndtere følelser og reaktioner
Børn kan godt tåle at se, du er ked af det
Børn tager ikke skade af at se deres forældre kede af det, men de kan have brug for at få at vide, hvad du er ked af, og at det ikke er deres skyld.
Tal gerne med dit barn om, hvad det kan gøre, hvis det ser dig ked af det. Nogle børn synes, det er rart at give et knus, andre vil hellere lade som ingenting. Når du hjælper dit barn med, hvordan det kan reagere, bliver barnet mindre utrygt, når det ser, at du er ked af det.
Fortæl, at andre voksne passer på dig
Hvis du fornemmer, at dit barn bliver bekymret for dig og tager for meget ansvar for at trøste dig, er det en god idé at fortælle barnet, at der er en voksen (fortæl gerne hvem), der trøster dig. Det kan give barnet et frirum at vide, at andre voksne passer på mor eller far og fritager barnet fra det ansvar, det kan have taget på sig.
Barnets reaktion
Som forælder kan man også blive bekymret for, hvordan børnene reagerer på bedsteforælderens sygdom og på, at mor eller far er mindre hjemme.
Relationen mellem barn og bedsteforælder
Børns reaktioner på en bedsteforælders sygdom afhænger meget af relationen. Er de tætte og ses meget, henter bedstemor eller bedstefar børnene en gang om ugen, eller ses de sjældent f.eks. på grund af store geografiske afstande? Hvis relationen ikke er så tæt, er det måske mere din sorg over sygdommen, der påvirker børnene.
Barnets natur
Børns reaktioner hænger også sammen med, hvordan barnets natur er; om det er udadvendt og spørgende, eller om det går og tænker over tingene for sig selv.
Samvær med bedsteforældrene
Ofte føler bedsteforælderen en sorg over, at det måske ikke bliver muligt at følge børnebørnene og opleve mærkedage som konfirmation eller at blive oldeforælder.
For nogle bedsteforældre giver samværet med børnebørnene livsglæde og lyspunkter under sygdommen, mens det for andre kan være svært at magte.
Hvis bedsteforældrene ikke kan overskue at få besøg af børnebørnene, kan det føles som et svigt. Men prøv at huske, at selv om kærligheden til børnebørnene er stor, kan sygdommen tage alle kræfterne i en periode.
Besøg hos den syge bedsteforælder
Det kan være en god idé at tage en snak med den syge bedsteforælder om, hvilken form for besøg han eller hun kan magte. Den syge bedsteforælder kan ikke altid rumme (lange) børnebesøg, da overskuddet kan være mindre under sygdommen.
For mange bedsteforældre kan et besøg af børnebørnene give liv og glæde i en ellers svær tid. Måske skal besøgene bare være lidt kortere, end de plejer at være.
Hvis din forælder gerne vil se børnene, men ikke har overskud til særlig meget, kan det være en god ide, at I er to voksne på besøg med børnene. På den måde kan den ene måske gå ud og lege med børnene, mens den anden i ro og mag kan blive lidt længere hos bedsteforælderen.
Det kan være, at børnene skal passes hjemme, mens du er på besøg. Så kan du fortælle børnene, at sygdommen lige nu gør, at bedstemor eller bedstefar ikke har overskud til særlig meget og lige nu har brug for ro og søvn for at komme sig.
Du kan opfordre børnene til i stedet at lave en tegning eller et brev, du kan tage med til bedsteforælderen.
Sammen kan I finde frem til den form for samvær, der er god for alle. Tag det gerne op med jævne mellemrum. Overskuddet kan ændre sig undervejs i sygdomsforløbet, og ændringer i sygdommen kan også have indflydelse på, hvad din mor eller far kan magte.
Forbered børnene på ændret udseende og træthed
Bedsteforælderen kan være nervøs for, om børnebørnene kan håndtere, at han eller hun måske ser meget syg ud.
Det kan være en god ide, hvis du aftaler med din forælder, om børnene må spørge til forandringerne og måske se nogle af dem.
Nogle børn er meget konkrete og interesserede og vil gerne se bedstemor uden paryk eller se operationsarret. Ikke alle børn har lyst til dette, og for nogle børn kan det tage lidt tid, inden de er helt trygge ved, at bedstemor stadig er den samme - også selv om hun er blevet tyndere.
Børn kan godt klare at se syge mennesker, men det er en god idé at forberede børnene på, hvordan vedkommende ser ud.
Du kan f.eks. sige:
- Bedstemor er tyndere, end hun plejer at være, og har mindre hår. Det er fordi, hun får noget medicin, der skal fjerne kræften.