Gå til sygdomsliste

Årsager til brystkræft hos mænd

For det meste er årsagen til brystkræft hos mænd ukendt. Dog ved man, at svær overvægt, stort alkoholforbrug, indtag af kvindelige kønshormoner og nedsat testikel- eller leverfunktion kan øge risikoen. I nogle tilfælde kan man være arveligt disponeret.

Hormoner og brystkræft hos mænd

Hos både mænd og kvinder spiller hormoner en rolle for udviklingen af brystkræft. Hovedparten af mænd, der får brystkræft, får den type brystkræft, som er hormonfølsom. Kun omkring 5 pct. rammes af den alvorlige form for brystkræft, som ikke er hormonfølsom.

Forskning har vist, at hvis der hos en mand er ubalance mellem mængden af det kvindelige kønshormon (østrogen) – som alle mænd naturligt har en lille mængde af i kroppen – og de mandlige kønshormoner (androgener), så er der en øget risiko for at udvikle brystkræft.

De mandlige kønshormoner har en hæmmende effekt på hormonfølsomme brystkræftceller. Men det er stadig uvist, hvilken betydning mandlige kønshormoner helt præcist har i udviklingen af brystkræft.

Svær overvægt øger risikoen

Mænd, der er svært overvægtige, har færre af de proteiner i blodet, som binder østrogen. Det er en kendt risikofaktor for udvikling af brystkræft hos mænd, hvis der er en øget mængde aktivt af det kvindelige kønshormon østrogen.

Svært overvægtige mænd får hyppigere gynækomasti. Det er en godartet tilstand, hvor mandebrystet vokser og ofte bliver ømt.

Gynækomasti er mistænkt for at kunne være en risikofaktor for udvikling af brystkræft hos mænd. Gynækomasti skyldes også en ubalance i hormonerne.

Beregn dit BMI

BMI står for Body Mass Index. Dit BMI er din vægt / (højde x højde). Vægt måles i kg og højde i meter.

Vejer du 75 kg og er 180 cm høj, ser regnestykket således ud:

75 / (1,8 X 1,8) = BMI 23

  • BMI under 25 = normalvægtig
  • BMI mellem 25 og 29 = overvægtig
  • BMI over 30 = svært overvægtig (fed)

Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt

Stort forbrug af alkohol øger muligvis risikoen

Mænd, som har et stort alkoholforbrug, har - ligesom kvinder med et stort forbrug af alkohol - en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Læs mere om alkohol og kræft:

Alkohol

Indtag af kvindelige kønshormoner øger risikoen

Der er flere faktorer, som kan påvirke balancen i kroppen mellem de mandlige og kvindelige kønshormoner. Blandt andet kan balancen mellem kønshormonerne blive forstyrret og øge risikoen for brystkræft, hvis mænd indtager kvindelige kønshormoner (som lægemiddel eller af selvvalgte årsager). 

Læs mere om hormoner og kræft: 

Hormoner

Nedsat testikelfunktion øger risikoen

Mandlige kønshormoner dannes i testiklerne. Hvis testiklernes funktion er nedsat, kan balancen mellem mængden af mandlige og kvindelige kønshormoner blive forstyrret. Dermed øges risikoen for at udvikle brystkræft. Man kan have nedsat testikelfunktion af forskellige årsager, f.eks. hvis testiklerne ikke naturligt er vandret ned i pungen, eller hvis der er sygdom i testiklerne.

Nedsat leverfunktion øger risikoen

De mandlige kønshormoner cirkulerer i blodet og bliver derefter nedbrudt i leveren med kvindeligt kønshormon som mellemprodukt. Hvis man har nedsat leverfunktion f.eks. på grund af skrumpelever eller anden leversygdom, bliver de mandlige kønshormoner ikke nedbrudt tilstrækkeligt, og det giver en ubalance mellem mængden af mandlige og kvindelige kønshormoner. Dermed øges risikoen for at udvikle brystkræft hos mænd.

Genetiske faktorer (arvelighed) som årsag til brystkræft hos mænd

  • Mandlig brystkræft er arvelig i en del af tilfældene: Den mest almindelige form for arvelig brystkræft er den såkaldte BRCA2-genvariant, mens færre har ændringer i andre brystkræftrelaterede gener
  • Klinefelters Syndrom: Klinefelters syndrom er en tilstand, hvor en mand har et ekstra X-kromosom

Arvelighed øger risikoen for brystkræft hos mænd

Risikoen for at få brystkræft er større, hvis der er flere nære familiemedlemmer – det kan både være kvinder og mænd – der har haft brystkræft. Særligt hvis det drejer sig om brystkræft i begge bryster, eller han/hun fik konstateret sygdommen inden 40-årsalderen.

Risikoen kan også være øget, hvis der er flere i familien, der har kræft i æggestokkene.

Hvis man gerne vil vide, om man selv eller andre i familien har en øget risiko for at få brystkræft, kan man gå til lægen og bede om en henvisning til genetisk rådgivning.

Læs mere om arvelig kræft og rådgivning:

Arvelig risiko for kræft – overvejer du genetisk rådgivning?

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning