Gå til sygdomsliste

Årsager til brystkræft hos mænd

For det meste er årsagen til brystkræft hos mænd ukendt. Dog ved man, at svær overvægt, stort alkoholforbrug, indtag af kvindelige kønshormoner og nedsat testikel- eller leverfunktion kan øge risikoen. I nogle tilfælde kan man være arveligt disponeret.

Hormoner og brystkræft hos mænd

Ligesom hos kvinder spiller hormoner hos mænd en rolle for udviklingen af brystkræft. Hovedparten af mænd, der får brystkræft, får den type brystkræft, som er hormonfølsom. Kun omkring 5 pct. rammes af den alvorlige form for brystkræft, som ikke er hormonfølsom.

Forskning har vist, at hvis der hos en mand er ubalance mellem mængden af det kvindelige kønshormon (østrogen) – som alle mænd naturligt har en lille mængde af i kroppen – og de mandlige kønshormoner (androgener), så er der en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Mandlige kønshormoner har en hæmmende effekt på hormonfølsomme brystkræftceller, men helt nøjagtigt, hvilken betydning mandlige kønshormoner har i udviklingen af brystkræft, er stadig uvis.

Svær overvægt øger risikoen

Svært overvægtige mænd har færre af de proteiner i blodet. Dette medfører en øget mængde aktivt kvindeligt kønshormon, som er en kendt risikofaktor for udvikling af brystkræft hos mænd.

Svært overvægtige mænd får hyppigere gynækomasti, som er en godartet tilstand, hvor mandebrystet vokser og ofte bliver ømt. Gynækomasti er mistænkt for at kunne være en risikofaktor for udvikling af brystkræft hos mænd. Gynækomasti skyldes også en ubalance i hormonerne.

Beregn dit BMI

BMI står for Body Mass Index. Dit BMI er din vægt / (højde x højde). Vægt måles i kg og højde i meter.

Vejer du 75 kg og er 180 cm høj, ser regnestykket således ud:

75 / (1,8 X 1,8) = BMI 23

  • BMI under 25 = normalvægtig
  • BMI mellem 25 og 29 = overvægtig
  • BMI over 30 = svært overvægtig (fed)

Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt

Stort forbrug af alkohol øger muligvis risikoen

Mænd, som har et stort alkoholforbrug, har muligvis en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Læs mere om alkohol og kræft:

Alkohol

Indtag af kvindelige kønshormoner øger risikoen

Flere faktorer kan påvirke balancen i kroppen mellem de mandlige og kvindelige kønshormoner.

Hvis en mand indtager kvindelige kønshormoner enten som lægemiddel eller af selvvalgte årsager, kan balancen mellem kønshormonerne blive forstyrret og derved øge risikoen for brystkræft.

Læs mere om hormoner og kræft: Hormoner

Nedsat testikelfunktion øger risikoen

Mandlige kønshormoner dannes i testiklerne. Hvis man har nedsat funktion af testiklerne, kan balancen mellem mængden af mandlige og kvindelige kønshormoner blive forstyrret og dermed øges risikoen for at udvikle brystkræft. Man kan have nedsat testikelfunktion af forskellige årsager, f.eks. hvis testiklerne ikke naturligt er vandret ned i pungen eller ved sygdom i testiklerne.

Nedsat leverfunktion øger risikoen

De mandlige kønshormoner cirkulerer i blodet og nedbrydes derefter i leveren med kvindeligt kønshormon som mellemprodukt. Hvis man har nedsat leverfunktion f.eks. på grund af skrumpelever eller anden leversygdom, bliver de mandlige kønshormoner ikke nedbrudt tilstrækkeligt, og det giver en ubalance mellem mængden af mandlige og kvindelige kønshormoner og dermed øges risikoen for at udvikle brystkræft hos mænd.

Genetiske faktorer, dvs. arvelighed, som årsag til brystkræft hos mænd

  • Mandlig brystkræft er arvelig i en del af tilfældene: den mest almindelige form for arvelig brystkræft er den såkaldte BRCA2-genvariant, mens færre har ændringer i andre brystkræftrelaterede gener
  • Klinefelters Syndrom: Klinefelters syndrom er en tilstand, hvor en mand har et ekstra X-kromosom

Arvelighed øger risikoen for brystkræft hos mænd

Risikoen for at få brystkræft øges, hvis der er flere nære familiemedlemmer – det kan både være kvinder og mænd – der har haft brystkræft. Særligt hvis det drejer sig om brystkræft i begge bryster, eller hvis hun eller han fik konstateret sygdommen inden 40-årsalderen.

Risikoen kan også være øget, hvis der er flere i familien, der har kræft i æggestokkene.

Hvis man gerne vil vide, om man selv eller andre i familien har en øget risiko for at få brystkræft, kan man gå til lægen og bede om en henvisning til genetisk rådgivning.

Læs mere om arvelig kræft og rådgivning:

Arvelig risiko for kræft – overvejer du genetisk rådgivning?

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende