Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Behandling af brystkræft hos mænd er først og fremmest operation. Afhængig af sygdomsstadiet får man ofte strålebehandling eller medicinsk behandling efter operationen.
Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.
Kun i ganske få tilfælde undlader lægerne at operere for brystkræft, f.eks. hvis man ikke ønsker eller ikke tåler en operation, eller hvis sygdommen er meget fremskreden, når den opdages.
Patienter i højrisikogruppen tilbydes efterbehandling for at nedsætte risikoen for tilbagefald. Efterbehandlingen kan være:
Ved medicinsk behandling føres medicinen med blodet rundt i kroppen, så den kan slå de kræftceller ihjel, som eventuelt måtte være ført ud i kroppen fra knuden i brystet via blodbanen. Hvilken medicinsk behandling man tilbydes, afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, og om knuden er følsom over for det kvindelige kønshormon østrogen (østrogen receptor positiv) og/eller har en HER2 receptor og dermed er følsom for målrettet antistofbehandling (trastuzumab/pertuzumab).
Læs mere om højrisikogrupper og lavrisikogrupper for brystkræft hos mænd:
Både kræftsygdommen og dens behandling kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer, og bivirkninger fra behandlingen kan også nedsætte livskvaliteten.
En stor analyse har vist, at motion i form af cykling, svømning, styrketræning, konditionstræning, yoga og pilates giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet i forhold til helbredet.
Ud over mindre træthed oplevede patienterne også øget tilfredshed i forhold til arbejde, fritid og socialt samvær. Nogle havde også færre bekymringer og mindre søvnforstyrrelser.
Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:
Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.
Kræftpatient
Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:
Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:
Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:
Myter, fakta og gode råd:
Sidst ændret:13.08.2018
Overlæge, ph.d. Ann Knoop (onkolog) Danish Breast Cancer Group (DBCG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Overlæge, ph.d. Marianne Djernes Lautrup (kirurg)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17