Gå til sygdomsliste

Behandling af brystkræft hos mænd

Ved brystkræft hos mænd behandler man først og fremmest ved at operere. Afhængig af sygdomsstadiet får man ofte strålebehandling eller medicinsk behandling efter operationen - og i nogle tilfælde før.

Ældre mand sidder i solen på altanen og læser

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen. Heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Operation

Den primære behandling for brystkræft hos mænd er operation. Kun i ganske få tilfælde lader man være med at operere. F.eks. hvis man ikke ønsker eller ikke tåler en operation. Eller hvis sygdommen er meget fremskreden, når man opdager den.

Behandlingen efter operation

Hvis man er i højrisikogruppen for tilbagefald, bliver man tilbudt efterbehandling for at gøre risikoen mindre. Efterbehandlingen kan være:

  • Strålebehandling
  • Medicinsk behandling med antihormonbehandling (også kaldet endokrin behandling)
  • Medicinsk behandling med kemoterapi (sjældent)
  • Målrettet antistof behandling

Medicinsk behandling betyder, at medicinen føres med blodet rundt i kroppen, så den kan slå de kræftceller ihjel, som eventuelt måtte være ført ud i kroppen fra knuden i brystet via blodbanen.

Hvilken medicinsk behandling man bliver tilbudt, afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. Derudover afhænger det af, om knuden er følsom over for det kvindelige kønshormon østrogen og/eller har en HER2 receptor, da det betyder, at den dermed er følsom over for målrettet antistofbehandling (trastuzumab/pertuzumab).

Læs mere om højrisikogrupper og lavrisikogrupper for brystkræft hos mænd:

Diagnose og stadieinddeling ved brystkræft hos mænd

Træning har positiv effekt på kræftpatienter i behandling

Både sygdommen og behandlingen kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer. Derudover kan bivirkninger fra behandlingen være med til at nedsætte livskvaliteten.

En stor analyse har vist, at motion i form af cykling, svømning, styrketræning, konditionstræning, yoga og pilates giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet. Ud over mindre træthed oplevede patienterne også øget tilfredshed i forhold til arbejde, fritid og socialt samvær. Nogle havde også færre bekymringer og færre søvnforstyrrelser. 

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient
Læs mere

Læs om, hvad du selv kan gøre for at undgå fejl, når du er indlagt:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved de bivirkninger, du måske oplever ved behandlingen:

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd:

Seksualitet

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning