Gå til sygdomsliste

Antihormonbehandling

Antihormonbehandling bruges som efterbehandling til mænd, der har østrogenfølsom brystkræft. Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.

Hvis brystkræft er østrogenfølsom, betyder det, at den vokser, når det kvindelige kønshormon østrogen er til stede i kroppen. Det kaldes, at kræften er østrogen receptorpositiv. 

Langt de fleste brystkræftknuder hos mænd er følsomme over for østrogen. Mænd har nemlig foruden det mandlige kønshormon testoteron også en lille mængde kvindeligt kønshormon i kroppen.

Derfor vil man gerne hæmme østrogenens virkning i kroppen eller hæmme produktionen af østrogen, så kræftcellernes vækst bremses. Det gør man ved antihormonbehandling.

Antihormonbehandling med tamoxifen

Til antihormonbehandling af brystkræft bruger lægerne et stof kaldet tamoxifen. Tamoxifen forhindrer, at østrogen binder sig til kræftcellerne.

Tamoxifen bruges som efterbehandling hos mænd med østrogenfølsom brystkræft. Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.

Da der er så få mænd, der får brystkræft, er der indtil videre kun sparsomme oplysninger om den forebyggende effekt hos mænd. Derfor tilbydes mænd samme efterbehandling som kvinder, hvor man ved, at behandling med antihormon har en god effekt på østrogenfølsom brystkræft.

Lægerne finder ud af, om kræften er østrogenfølsom ved at undersøge prøver af kræftknuden. 

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Tamoxifen

Antihormonbehandling af brystkræft, der har spredt sig

Der findes forskellige medicinske behandlinger af brystkræft, der har spredt sig: Kemoterapi, antihormonbehandling (også kaldet endokrin behandling) eller behandling med antistofferne trastuzumab (Herceptin®) og pertuzumab..

Hvilken behandling, der er bedst, afhænger blandt andet af:

  • Om brystkræften er hormonfølsom (påvirkelig af hormoner)
  • Brystkræftens type og stadium
  • Om kræftcellerne er følsomme over for behandling med trastuzumab og pertuzumab.

Er brystkræften hormonfølsom, kan antihormonbehandling komme på tale.

En sjælden bivirkning ved behandling med trastuzumab er en nedsættelse af hjertets pumpeevne. Nogle undersøgelser tyder dog på, at en påvirkning af hjertets pumpeevne forsvinder igen ved ophør af behandlingen.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Trastuzumab (Herceptin®)

Pertuzumab

Forebyggelse af knogleskørhed

Nogle typer kræftbehandling kan medføre øget risiko for knogleskørhed (osteoporose). En røntgenundersøgelse med en såkaldt DEXA-scanning kan vise, om du har knogleskørhed.

Ved øget risiko for knogleskørhed bør man tage et dagligt tilskud af 800-1.000 mg kalcium i kombination med 20 mikrogram vitamin D. Læs mere om knogleskørhed:

DEXA-scanning

Bivirkninger ved antihormonbehandling

Man ved mere om kvinders bivirkninger end om mænds i forbindelse med anti-hormonbehandling. Det ser dog ud til, at meget få mænd vil få alvorlige bivirkninger og kun få mænd får bivirkninger i en grad, der gør, at de må stoppe behandlingen.

Bivirkningerne forsvinder, når behandlingen stoppes.

Den mest almindelige bivirkning synes at være tab af sexlyst. Tamoxifen kan i nogle tilfælde medføre hedeture, humørsvingninger, depression og søvnbesvær. I sjældne tilfælde kan tamoxifen føre til årebetændelse og blodpropper.


Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning