Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Antihormonbehandling bruges som efterbehandling til mænd, der har østrogenfølsom brystkræft. Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.
Hvis brystkræft er østrogenfølsom, betyder det, at den vokser, når det kvindelige kønshormon østrogen er til stede i kroppen. Det kaldes, at kræften er østrogen receptorpositiv.
Langt de fleste brystkræftknuder hos mænd er følsomme over for østrogen. Mænd har nemlig foruden det mandlige kønshormon testoteron også en lille mængde kvindeligt kønshormon i kroppen.
Derfor vil man gerne hæmme østrogenens virkning i kroppen eller hæmme produktionen af østrogen, så kræftcellernes vækst bremses. Det gør man ved antihormonbehandling.
Til antihormonbehandling af brystkræft bruger lægerne et stof kaldet tamoxifen. Tamoxifen forhindrer, at østrogen binder sig til kræftcellerne.
Tamoxifen bruges som efterbehandling hos mænd med østrogenfølsom brystkræft. Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.
Da der er så få mænd, der får brystkræft, er der indtil videre kun sparsomme oplysninger om den forebyggende effekt hos mænd. Derfor tilbydes mænd samme efterbehandling som kvinder, hvor man ved, at behandling med antihormon har en god effekt på østrogenfølsom brystkræft.
Lægerne finder ud af, om kræften er østrogenfølsom ved at undersøge prøver af kræftknuden.
Der findes forskellige medicinske behandlinger af brystkræft, der har spredt sig: Kemoterapi, antihormonbehandling (også kaldet endokrin behandling) eller behandling med antistofferne trastuzumab (Herceptin®) og pertuzumab..
Hvilken behandling, der er bedst, afhænger blandt andet af:
Er brystkræften hormonfølsom, kan antihormonbehandling komme på tale.
En sjælden bivirkning ved behandling med trastuzumab er en nedsættelse af hjertets pumpeevne. Nogle undersøgelser tyder dog på, at en påvirkning af hjertets pumpeevne forsvinder igen ved ophør af behandlingen.
Nogle typer kræftbehandling kan medføre øget risiko for knogleskørhed (osteoporose). En røntgenundersøgelse med en såkaldt DEXA-scanning kan vise, om du har knogleskørhed.
Ved øget risiko for knogleskørhed bør man tage et dagligt tilskud af 800-1.000 mg kalcium i kombination med 20 mikrogram vitamin D. Læs mere om knogleskørhed:
Man ved mere om kvinders bivirkninger end om mænds i forbindelse med anti-hormonbehandling. Det ser dog ud til, at meget få mænd vil få alvorlige bivirkninger og kun få mænd får bivirkninger i en grad, der gør, at de må stoppe behandlingen.
Bivirkningerne forsvinder, når behandlingen stoppes.
Den mest almindelige bivirkning synes at være tab af sexlyst. Tamoxifen kan i nogle tilfælde medføre hedeture, humørsvingninger, depression og søvnbesvær. I sjældne tilfælde kan tamoxifen føre til årebetændelse og blodpropper.
Sidst ændret:20.06.2022
Overlæge, ph.d. Ann Knoop (onkolog) Danish Breast Cancer Group (DBCG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) og overlæge, ph.d. Marianne Djernes Lautrup (kirurg).
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17