Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Brystkræft hos mænd inddeles i stadier alt efter, hvor stor knuden er, og hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig. Stadieinddelingen er vigtig for, at du kan få tilbudt den behandling, som passer bedst til dig.
At få stillet sin diagnose vil sige, at man bestemmer sygdommens art og sværhedsgrad. Man kan først få stillet diagnosen brystkræft, når en vævsprøve (biopsi) af knuden er undersøgt i mikroskop, og resultatet (patologi-/mikroskopisvaret) viser, at der er kræftceller til stede.
For at kunne tilbyde den mest egnede behandling, skal lægerne finde ud af, hvilket stadium sygdommen er i. Desuden kan stadiet sige noget om sandsynligheden for at blive helbredt.
Sygdomsstadiet afhænger af, hvor stor knuden er, og hvor meget kræften har spredt sig.
Der findes flere systemer til stadieinddeling. TNM-systemet er det mest brugte.
Med TNM-systemet kan man kategorisere knudens størrelse og spredning til væv, lymfeknuder eller andre dele af kroppen.
Patienter med brystkræft inddeles i to grupper: Lavrisikogruppen og højrisikogruppen. Om man tilhører den ene eller den anden gruppe afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, og hvor ondartede kræftcellerne ser ud i mikroskopet.
Man er i lavrisikogruppen, hvis:
Hvis man er i lavrisikogruppen, bliver man som regel ikke tilbudt medicinsk/systemisk efterbehandling (kemoterapi eller antihormon behandling i form af tabletter) efter operationen, fordi der er meget lille risiko for, at sygdommen vender tilbage.
Man er i højrisikogruppen, hvis:
Hvis man er i højrisikogruppen, bliver man som regel tilbudt medicinsk behandling efter operationen for at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage. Det vil være kemoterapi eller antihormon behandling i form af tabletter.
Inflammatorisk brystkræft er en alvorlig form for brystkræft, som kun yderst sjældent rammer mænd. Symptomerne er et rødt, hævet bryst, som ofte er ømt, og det er ikke altid, at man kan føle en knude. Symptomerne opstår typisk hurtigt i løbet af dage eller få uger.
Læs mere om symptomer, diagnose, undersøgelse og behandling for sygdommen hos mænd:
Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.
Kræftpatient
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.
Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende.
Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.
Har du fået kræft, skal du være opmærksom på, at du måske kan få et engangsbeløb via din forsikring:
Sidst ændret:11.06.2022
Overlæge, ph.d. Ann Knoop (onkolog) Danish Breast Cancer Group (DBCG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) og overlæge, ph.d. Marianne Djernes Lautrup (kirurg).
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17