Gå til sygdomsliste

Om brystet hos mænd

Mandens bryst er sammensat af kirtelvæv, fedt og bindevæv.

Om brystet hos mænd

Brystet hos mænd set i tværsnit fra siden.

Brystet hos manden

Mandebrystet er en meget lille kirtel, som er opbygget ligesom kvindebrystet. Fra brystvorten går der små mælkegange, som ender i små og ikke-fungerende mælkekirtler.

Brystudvikling hos mænd (gynækomasti)

Hvis mænd oplever egentlig brystudvikling, skyldes det som regel overvægt eller såkaldt gynækomasti.

Mænd har ligesom kvinder brystkirtelvæv, som kan stimuleres til at vokse på grund af hormonelle ændringer, der kan opstå af forskellige årsager. Ved gynækomasti hos en mand kan lægen føle kirtelvæv i brystregionen, og det er ofte ømt.

Gynækomasti kan være en bivirkning til medicinsk behandling, f.eks. hormonbehandling, eller det kan skyldes indtagelse af mandlige kønshormoner (androgener) eller nogle former for proteinpulver. Derudover ses gynækomasti også som et fysiologisk fænomen hos drenge i puberteten. Det er kun sjældent, at det skyldes anden sygdom.

Årsagen til gynækomasti bør undersøges nærmere hos egen læge. Her vil man få taget en blodprøve, der viser hormonstatus, og man vil få undersøgt testiklerne (hvor det mandlige kønshormon produceres) for mærkbare forandringer.

Brystkræft hos mænd er meget sjældent

Både hos mænd og kvinder kan der opstå kræft i mælkegangene og mælkekirtlerne. Det er dog uhyre sjældent, at der opstår kræft i mælkegangene hos mænd og endnu sjældnere ses kræft i de få og meget små mælkekirtler, som mænd har.

Brystkræft hos mænd viser sig som regel som en uøm knude i det ene bryst.

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning