Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter brystkræft hos mænd

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt et opfølgningsforløb på hospitalet. I samarbejde med dig udarbejder din læge på hospitalet en personlig opfølgningsplan ud fra dine behov for hjælp og støtte.

Formålet med opfølgning efter behandling af brystkræft er at:

  • Holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage
  • Forebygge komplikationer
  • Sikre, at din livskvalitet bliver så god som mulig
  • Vurdere muligheder for forbedret behandling

Hvis man får medicin, er det ofte ved opfølgningsbesøget, at behandlingen justeres, og skulle der være problemer eller bivirkninger i forbindelse med efterbehandlingen, kan lægen forsøge at løse det.

Det er også ved opfølgningsbesøget, at lægen har mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Vær opmærksom på arret og gå til lægen, hvis du mærker nye knuder eller andre forandringer i det opererede område eller i det andet bryst. Det samme gælder, hvis der opstår nye symptomer såsom åndenød, hoste eller smerter i muskler, knogler eller led igennem længere tid af en uforklarlig grund.

Undersøgelser ved kontrolbesøg

Ved opfølgningsbesøget føler lægen systematisk efter, om alt er i orden, der hvor brystet sad, i lymfeknuderne og i det raske bryst. Det kaldes en klinisk undersøgelse.

Man vil ikke få foretaget andre undersøgelser eller taget blodprøver, med mindre der er symptomer, som kræver nærmere undersøgelse.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.

Læs mere:

Arbejde og pension

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende