Gå til sygdomsliste

Behandling af kræft i bugspytkirtlen

Operation er den mest anvendte behandling af kræft i bugspytkirtlen, hvis kræften ikke har spredt sig. Hvis operation ikke er mulig, er der flere muligheder for lindrende behandling.

Behandling af kræft i bugspytkirtlen

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Heldigvis oplever mange, at de efter det første chok finder mere ro.

Ved kræft i bugspytkirtlen er det en specialistopgave at afgøre, hvilken behandling der er bedst for den enkelte patient. Behandlingen besluttes derfor af et tværfagligt team af specialister i bugspytkirtelkræft på en konference, som kaldes en MDT-konference.

I særlige tilfælde, eller hvis du selv ønsker det, skal et nationalt ekspertudvalg afgøre, hvilken behandling der er bedst for dig Hvis specialisterne på dit hospital er i tvivl om valget af den bedste behandling, vil du få din sag vurderet på en national MDT-konference. Du kan også selv bede om at få din sag vurderet på en national MDT-konference.

Hos nogle er operation muligt

Om man kan blive opereret afhænger først og fremmest af kræftknudens størrelse og placering, samt om kræften har spredt sig.

Operation kan ikke lade sig gøre, hvis sygdommen har spredt sig uden for bugspytkirtlen.

Operation af bugspytkirtelkræft

I de senere år er der sket store fremskridt i behandling med kemoterapi:

Efterbehandling med kemoterapi kan øge chancerne for helbredelse, hvis den bliver givet som supplement til operation. Den nyeste forebyggende behandling har stor virkning på risikoen for tilbagefald.

I nogle tilfælde hvor det ikke er muligt at operere med det samme, kan behandling med kemoterapi før operation mindske kræftknudens størrelse, så operation bliver mulig på et senere tidspunkt.

Kemoterapi som lindrende behandling forlænger levetiden og forbedrer livskvaliteten.

Der foregår til stadighed udvikling af nye behandlinger, bl.a. behandlinger med målrettet medicin, og derfor kan mange patienter også tilbydes eksperimentel behandling.

Professor, dr med. Morten Ladekarl, onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital

Lindrende behandling hvis operation ikke er mulig

Når kræft i bugspytkirtlen ikke kan fjernes ved operation, er der mulighed for behandling, som kan bremse kræftens vækst og mildne de gener, sygdommen ofte giver.

Lindrende behandling


Foto af Tonny O fra videoen

Tonny O. er i dag sygdomsfri efter kemoterapi af bugspytkirtelkræft. I videoen fortæller han modigt om, hvordan sygdommen har ændret hans liv, så han i dag sætter større pris på de nære ting. (4:38 min.)


Forsøgsbehandling 

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling for bugspytkirtelkræft


Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient

Træning har positiv effekt på livskvaliteten hos kræftpatienter i behandling

Både kræftsygdommen og dens behandling kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer, og bivirkninger fra behandlingen kan også nedsætte livskvaliteten.

En stor analyse har vist, at motion i form af cykling, svømning, styrketræning, konditionstræning, yoga og pilates giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet i forhold til helbredet.

Ud over mindre træthed oplevede patienterne også øget tilfredshed i forhold til arbejde, fritid og socialt samvær. Nogle havde også færre bekymringer og mindre søvnforstyrrelser.

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Læs mere

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling.

Ny kræftmedicin
Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Bivirkninger og senfølger
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød

Kost til kræftpatienter
Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud

Kræft og seksualitet
Myter, fakta og gode råd

Alt om kræft i bugspytkirtlen

Bugspytkirtelkræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Bugspytkirtelkræft" på Cancerforum.