Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Operation er den mest anvendte behandling af kræft i bugspytkirtlen, hvis kræften ikke har spredt sig. Hvis operation ikke er mulig, er der flere muligheder for lindrende behandling.
Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Heldigvis oplever mange, at de efter det første chok finder mere ro.
Ved kræft i bugspytkirtlen er det en specialistopgave at afgøre, hvilken behandling der er bedst for den enkelte patient. Behandlingen besluttes derfor af et tværfagligt team af specialister i bugspytkirtelkræft på en konference, som kaldes en MDT-konference.
I særlige tilfælde, eller hvis du selv ønsker det, skal et nationalt ekspertudvalg afgøre, hvilken behandling der er bedst for dig Hvis specialisterne på dit hospital er i tvivl om valget af den bedste behandling, vil du få din sag vurderet på en national MDT-konference. Du kan også selv bede om at få din sag vurderet på en national MDT-konference.
Om man kan blive opereret afhænger først og fremmest af kræftknudens størrelse og placering, samt om kræften har spredt sig.
Operation kan ikke lade sig gøre, hvis sygdommen har spredt sig uden for bugspytkirtlen.
I de senere år er der sket store fremskridt i behandling med kemoterapi:
Efterbehandling med kemoterapi kan øge chancerne for helbredelse, hvis den bliver givet som supplement til operation. Den nyeste forebyggende behandling har stor virkning på risikoen for tilbagefald.
I nogle tilfælde hvor det ikke er muligt at operere med det samme, kan behandling med kemoterapi før operation mindske kræftknudens størrelse, så operation bliver mulig på et senere tidspunkt.
Kemoterapi som lindrende behandling forlænger levetiden og forbedrer livskvaliteten.
Der foregår til stadighed udvikling af nye behandlinger, bl.a. behandlinger med målrettet medicin, og derfor kan mange patienter også tilbydes eksperimentel behandling.
Professor, dr med. Morten Ladekarl, onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital
Når kræft i bugspytkirtlen ikke kan fjernes ved operation, er der mulighed for behandling, som kan bremse kræftens vækst og mildne de gener, sygdommen ofte giver.
Tonny O. er i dag sygdomsfri efter kemoterapi af bugspytkirtelkræft. I videoen fortæller han modigt om, hvordan sygdommen har ændret hans liv, så han i dag sætter større pris på de nære ting. (4:38 min.)
Tonny O. er i dag sygdomsfri efter kemoterapi af bugspytkirtelkræft. I videoen fortæller han modigt om, hvordan sygdommen har ændret hans liv, så han i dag sætter større pris på de nære ting. (4:38 min.)
Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:
Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.
Kræftpatient
Både kræftsygdommen og dens behandling kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer, og bivirkninger fra behandlingen kan også nedsætte livskvaliteten.
En stor analyse har vist, at motion i form af cykling, svømning, styrketræning, konditionstræning, yoga og pilates giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet i forhold til helbredet.
Ud over mindre træthed oplevede patienterne også øget tilfredshed i forhold til arbejde, fritid og socialt samvær. Nogle havde også færre bekymringer og mindre søvnforstyrrelser.
Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:
Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling.
Ny kræftmedicin
Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:
Bivirkninger og senfølger
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød
Kost til kræftpatienter
Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud
Kræft og seksualitet
Myter, fakta og gode råd
Sidst ændret:07.10.2022
Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Michael Bau Mortensen (kirurg) og professor, overlæge, dr med. Morten Ladekarl (onkolog), begge Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17