Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Bugspytkirtlen er et relativt fladt 15 cm langt kirtelorgan med form nærmest som en trekant. Man inddeler bugspytkirtlen i tre dele: Caput, corpus og cauda (hoved, krop og hale), hvor caput er den brede del i kroppens højre side, og cauda er den smalle del, som peger mod venstre.
Bugspytkirtlen ligger opad- og bagtil i bughulen bag mavesækken mellem tolvfingertarmen og milten tæt på flere større blodkar.
Bugspytkirtlen kaldes også pancreas.
Tegningen viser bugspytkirtlens placering i kroppen. Bugspytkirtlen er det orange organ på tegningen.
Tegningen viser bugspytkirtlen og nogle af de omkringliggende organer. (På tegningen er bugspytkirtlen gennemsigtig, så man kan se strukturerne, der ligger bagved).
Bugspytkirtlen har to funktioner
Bugspytkirtlen producerer mellem ½-1 liter fordøjelsessekret i døgnet. Det indeholder hydrogenkarbonat og enzymer, som er nødvendige for fordøjelsen. De dannes i specielle celler i bugspytkirtlen og ledes ud til føden i tolvfingertarmen via en udførselsgang, som ligger inde i kirtlen.
Bugspytkirtlen danner også hormonerne insulin og glukagon. Hvis der dannes for lidt insulin, giver det sukkersyge. Hormonerne sendes rundt med blodet i hele kroppen og styrer mængden af sukker i blodet.
Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.
Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.
Sidst ændret 23.01.2017
Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen og overlæge, dr.med. Morten Ladekarl. Begge Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG), Dansk Gruppe for Øvre Gastrointestinale Tumorer under Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17