Gå til sygdomsliste

Symptomer på kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er svær at opdage, da symptomerne er vage og ukarakteristiske og desuden ofte først viser sig sent. Der går derfor ofte lang tid, fra sygdommen opstår, til den bliver diagnosticeret.

Et yderligere problem kan være, at eventuelle undersøgelser i sygdommens tidlige forløb – når kræftknuden er lille –– ofte vil vise normale forhold, fordi en lille knude i bugspytkirtlen er svær at afbilde.

Mange tilfælde bliver derfor først opdaget, når kræftsygdommen er fremskreden eller har spredt sig. Sygdommen rammer oftest midaldrende og ses meget sjældent under 40-årsalderen.

Symptomer på kræft i bugspytkirtlen

Symptomerne behøver ikke at være kræft, men det er vigtigt, du tager dem alvorligt.

Video: Bugspytkirtelkræft kort fortalt - om symptomer og behandling

Ukarakteristiske symptomer

De tidlige symptomer på kræft i bugspytkirtlen er meget lig de symptomer, man får ved helt almindelige, godartede sygdomme. Det kan f.eks. være:

 • oppustet mave efter måltider
 • opkastninger
 • mavesmerter
 • diarré
 • tendens til træg mave, som står på i mere end en måned
 • træthed

I langt de fleste tilfælde skyldes disse symptomer dog en mindre alvorlig lidelse. Det er svært at give en entydig beskrivelse af, hvilke symptomer man bør være på vagt over for. Men nye og vedvarende symptomer skal tages alvorligt.

De ukarakteristiske symptomer, der hver for sig kan synes harmløse, er skyld i, at mange tilfælde af kræft i bugspytkirtlen først bliver opdaget, når sygdommen har nået at udvikle sig.

Andre symptomer kan være:

 • gulsot
 • diarré
 • smerter opadtil i maven eventuelt med udstråling til ryggen
 • vægttab og manglende appetit
 • betændelse i galdeblæren
 • betændelse i bugspytkirtlen
 • sukkersyge type II

Gulsot er det vigtigste alarmsymptom

Gulsot kan være et tegn på kræft i bugspytkirtlen. Sygdommen starter oftest i bugspytkirtlens caput (hoved), som ligger tæt på tolvfingertarmen og galdegangen fra leveren. Hvis kræften blokerer galdegangen, kan galden ikke løbe fra leveren til tolvfingertarmen. I stedet optages galden i blodbanen og føres ud i kroppen.

Dette medfører, at hud og slimhinder bliver gule på grund af ophobning af galdefarvestoffet bilirubin i kroppen. Tilstanden kaldes gulsot (ikterus). Gulsot kan give hudkløe og gør, at urinen bliver mørk og afføringen lys.

Ved pludselig opstået gulsot uden anden forklaring bør man have undersøgt bugspytkirtlen i pakkeforløb.

Tegningen viser en kræftknude i den del af bugspytkirtlen (caput), som ligger tæt på tolvfingertarmen. En knude hér kan give gulsot.

Diarré

I nogle tilfælde får man diarré. Det sker, fordi kræften blokerer udførselsgangen fra bugspytkirtlen, så de enzymer, der skulle nedbryde fedtet i maden, ikke når ud i tarmen. Hvis fedtet i maden ikke nedbrydes, kan der opstå diarré.

Den fedtede diarré kan ofte ses som klistret ildelugtende afføring, som flyder oven på vandet i toilettet, og som kan være vanskelig at skylle ud.

Mavesmerter

Andre symptomer på kræft i bugspytkirtlen kan være vægttab eller mave- og rygsmerter. Smerterne sidder som regel opadtil i maven lige under brystbenet og kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan i starten komme og gå, men senere blive mere konstante.

Betændelse og sukkersyge type II
Betændelse i galdeblæren eller i bugspytkirtlen kan opstå, hvis udførselsgangene bliver stoppet af knuden. Hvis man får sukkersyge type II, er over 50 år og samtidig har mavesymptomer, kan det være symptomer på kræft i bugspytkirtlen.

Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Dog bør man undersøges, så kræft kan blive udelukket.

Alt om kræft i bugspytkirtlen

Bugspytkirtelkræft - forsiden

 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Bugspytkirtelkræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende