Celleforandringer på livmoderhalsen
Celleforandringer er ikke kræft. Celleforandringer på livmoderhalsen er forstadier, der kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke bliver behandlet.
Om celleforandringer
Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, hvor det i andre tilfælde kræver behandling. Celleforandringer på livmoderhalsen er tegn på, at der er sket en ændring i cellerne i slimhinden på livmoderhalsen.
Skedens slimhinde er beklædt med en type celler, mens livmoderen er beklædt med en anden type celler. Mellem de to slimhinder er der en overgangszone, og det er her celleforandringerne opstår.
Undersøgelser
I Danmark får kvinder tilbudt regelmæssig screening for livmoderhalskræft, når de er mellem 23-65 år. Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen.
Hvis celleprøven viser HPV eller forandrede celler, bliver man henvist til en gynækolog, hvor man vil få en kikkertundersøgelse og taget vævsprøver.
Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en HPV-infektion. Det kan dog tage mange år fra en kvinde smittes med HPV, til hun eventuelt udvikler forstadier. De fleste mænd og kvinder vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV, men i langt de fleste tilfælde går en HPV-infektion over af sig selv.
Behandling
Behandlingen afhænger af graden af celleforandringer, alder, om man ønsker at blive gravid, og om man har haft celleforandringer før.
Lægerne inddeler celleforandringerne i grader med et system kaldet CIN. Ved CIN 1 er der tale om lette forandringer, hvor der ved CIN 3 er tale om svære celleforandringer.
De fleste lette celleforandringer forsvinder af sig selv og derfor er lægerne tilbageholdende med at behandle yngre kvinder. Hos ældre kvinder er man ikke så tilbageholdende med at behandle celleforandringer uanset grad.
Hvis celleforandringerne vurderes til at være i CIN 3, anbefaler lægerne, at man får en kegleoperation, hvor gynækologen fjerner et kegleformet stykke fra den nederste del af livmoderhalsen.