14-09-2018

Kombineret brug af kendt medicin kan være fremtidens kræftbehandling

Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Dream Team giver ny viden om hvordan særlige former for allergimedicin kan slå kræftceller ihjel. Og forskningen viser, at effekten formentlig kan forstærkes ved at kombinere behandlingen med allergimedicin med andre typer af kendt medicin.
Kombineret brug af kendt medicin kan være fremtidens kræftbehandling

Et af de helt centrale forskningsområder for forskerne i Dream Team, handler om lysosomer. Det er små beholdere i cellernes indre, som er fyldt med syre. De virker som cellernes mavesæk, og nedbryder eksempelvis udtjente cellerester og molekyler. 

Forskning fra Dream Team har tidligere vist, at lysosomerne kan være et mål for nye behandlinger mod kræft. Hvis man kan få de små beholdere til at gå i stykker, så syren flyder ud i kræftcellen, vil det nemlig slå cellen ihjel. 

Dream Teamets forskere har tidligere vist, at dette er muligt ved at behandle kræftceller med blandt andet bestemte former for allergimedicin, som takket være deres fysiske og kemiske egenskaber kan gøre lysosomernes membran ustabil og utæt. Det har sat de særlige former for allergimedicin i forskernes søgelys for at undersøge, om de kan forstærke effekten af kemoterapi og dermed øge sandsynligheden for at patienterne overlever. 

Men for at denne viden kan omsættes til kommende behandlinger, er det vigtigt at man ved, hvilke processer i kræftcellernes indre, den nye behandling sætter i gang. Det kan både sikre den mest effektive behandling og kan afsløre om der er eventuelle skadelige virkninger af behandlingen, man skal være opmærksom på. 

Det har en af holdets unge forskere, Atul Anand, forsket i, i sit netop afsluttede ph.d-projekt. Her har han undersøgt hvordan disse særlige former for allergimedicin virker, når de gør lysosomernes membraner utætte. 

Kædereaktion i cellernes indre fører til celledød

Atul Anands forskning viser, at allergimedicinen påvirker mængden af calcium og cAMP, et lille signal-molekyle, der er vigtigt for signaleringen inde i cellerne. Påvirkningen fra de to molekyler starter en dominoeffekt af signaler i kræftcellens indre, som til sidst resulterer i, at lysosomernes membraner bliver utætte og at kræftcellerne dør. 

Atul Anand har også forsket i, hvilken rolle forskellige fedtstoffer spiller. Her tyder hans resultater på, at hvis man øger mængden af mættede fedtsyrer eller mindsker mængden af kolesterol i kræftcellernes membraner, vil de blive mere følsomme overfor behandling med allergimedicin. 

– Det kunne tyde på, at man kan forstærke effekten af antihistaminerne endnu mere ved at kombinere dem med midler, som stimulerer cAMP eller sænker kolesterolniveauet. Det vil formentlig gøre det muligt at udvikle en endnu mere effektiv kræftbehandling i fremtiden, siger Atul Anand. 

Interessant mulighed for ny forskning

På baggrund af Atul Anands resultater, er næste skridt i forskernes arbejde at afprøve netop kombinationen af de to typer af midler i forsøg med mus. Der findes nemlig allerede kendte midler som blandt andet sænker kolesterolniveauet eller som øger mængden af cAMP og som i dag bliver brugt mod andre sygdomme. 

– Det vil være rigtig spændende at undersøge effekten af disse typer medicin i kombination med de særlige former for allergimedicin, siger Atul Anand.

Unikke forskningsmuligheder hos Kræftens Bekæmpelse

Forskning i hvilke fedtsyrer der findes i cellerne er i øvrigt kun muligt få steder i verden, på grund af den særlige ekspertise og helt specielle tekniske udstyr, som det kræver. Kræftens Bekæmpelses Dream Team er et af de steder. 

Af KB Sidst ændret 14.09.2018