19-06-2018

Stærk forskning får international blåstempling

Et international ekspertpanel har netop bedømt forskningen hos Kræftens Bekæmpelses Dream Team hold. Og der var topkarakter for både forskningsresultater og ledelse.
Kræftens Bekæmpelses Dream Team

Kræftens Bekæmpelses Dream Team er blevet muligt takket være en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond, som blev givet i starten i 2014. Centeret, som Dream Teamet arbejder i, har fået navnet CARD og det er et såkaldt ”Center of Excellence” – altså et center, der skal danne rammen for fremragende forskning. Det er kun de dygtigste forskere med de bedste og mest ambitiøse ideer, som kan opnå en bevilling til et Center of Excellence. 

Hvert år evaluerer et internationalt ekspertpanel, om forskningen lever op til de høje krav der stilles til et Center of Excellence. Det var derfor med lige dele spænding og forventning, at Dream Teamet i juni bød årets panel velkommen. Og bedømmelsen fra panelet var helt i top. Det fortæller professor Marja Jäättelä, der er leder af CARD centeret:

– Vi er rigtig glade for komiteens feedback, som var ekstremt positiv. Vores center fik topkarakterer, både i forhold til videnskabelige resultater, samarbejdet i centret og ledelse, siger Marja Jäättelä. 

Stærk forskning og ny ekspertise

Det er blandt andet Centerets forskning i cellernes affaldssystemer – lysosomerne – som har givet banebrydende resultater de seneste år. Arbejde, som blandt andet har vist, at kendt medicin som eksempelvis allergimedicin kan forstærke effekten af kemoterapi. Det arbejde fortsætter i de kommende år, hvor forskerne blandt andet vil undersøge hvilken rolle lysosomerne spiller, når der opstår genetiske fejl, som kan føre til kræft. Det er helt nyt at forskerne har fokus på lysosomernes rolle i forhold til genernes stabilitet, og Dream Team holdet er førende på verdensplan indenfor dette område.

Siden centeret blev stiftet har det også været med til at sikre Kræftens Bekæmpelse ekspertise indenfor nye områder. Blandt andet indenfor avanceret mikroskopi og indenfor feltet ”lipidomics” – det vil sige analyse af fedtsammensætningen i cellemembraner. Der er kun få forskningsinstitutioner, som har ekspertise i lipidomics, og centeret får i dag henvendelser fra forskerkolleger verden over, som køber sig til hjælp til at bruge de avancerede analyser i deres arbejde.

Af Mette Vinther Weber Sidst ændret 19.06.2018