Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Tidligere var det typisk rygerne, der fik kræft i mundsvælget. Det er det ikke længere. Det er i højere grad mænd, som er ikke-rygere. Og patienterne er blevet yngre. FOTO: Modelfoto fra Colourbox
Tidligere blev mundsvælgkræft primært diagnosticeret blandt personer med forbrug af alkohol og tobak. Men nu viser en opgørelse fra Rigshospitalet for perioden 2000 til 2017, at nye patienter er kommet til, hvor tobak eller alkohol ikke er årsagen. Faktisk er 55 pct. af mundsvælgkræft i perioden forårsaget af HPV (human papilloma virus).
Siden 2000 er der sket en tredobling af mundsvælgkræft i Østdanmark.
Christian von Buchwald, professor, overlæge og leder af forskningsprojektet, betegner i en nyhed fra Rigshospitalet stigningen som bekymrende. Ifølge ham gælder stigningen hele landet.
Flere yngre mænd
En af forskerne bag studiet forklarer i samme artikel:
- Tidligere var det typisk rygerne, der fik kræft i mundsvælget. Det er det ikke længere. Vi ser i højere grad, at det er mænd, som er ikke-rygere, der bliver ramt af denne kræftform. Vi ser også, at patienterne er yngre, end hvad vi så tidligere ligesom sygdommen ofte debuterer med en hård knude på hals, da metastasen viser sig tidligt, fortæller Christian Grønhøj, læge og PhD, som nyligt modtog Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris 2020 og er en af forskerne bag studiet.
HPV overføres ved sex, men det tager mange år før en person udvikler kræft. Den nuværende stigning kan givetvis forklares af den seksuelle frigørelse efter ungdomsoprøret, som har betydet flere seksuelle partnere og tidligere seksuel debut.
Det er nærliggende at tro, at HPV-vaccinen kan forebygge 95 pct. af de mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Vaccinen kan dog ikke godkendes til dette før forskning kan vise et fald i antallet af mundsvælgkræft i en gruppe som er HPV vaccineret sammenlignet med en gruppe som ikke er vaccineret. Men der kan gå 30-50 år før denne type videnskab er i hus.
Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse
Grund til at tro at vaccine forebygger
Forskerne har typebestemt HPV i kræftvævet fra de HPV positive knuder og finder, at 86 pct. af patienterne har HPV type 16 og 9 pct. har andre HPV-typer som er indeholdt i HPV-vaccinen.
Det er derfor nærliggende at tro, at HPV-vaccinen kan forebygge 95 pct. af de mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Vaccinen kan dog ikke godkendes til dette før forskning kan vise et fald i antallet af mundsvælgkræft i en gruppe som er HPV vaccineret sammenlignet med en gruppe som ikke er vaccineret. Men der kan gå 30-50 år før denne type videnskab er i hus.
Mens vi venter
Mens vi venter, synes vi I Kræftens Bekæmpelse, at så mange drenge og piger mellem 12 og 18 år bør få tilbud om gratis HPV-vaccination, fordi den virker bedst, hvis den gives inden seksuel debut.
Vi kontaktes af mange forældre, som med rette er forvirrede, fordi reglerne er forskellige alt efter, hvornår deres barn er født.
Først om 5 år vil drenge og piger få lige tilbud, men indtil da beror de ældre drenges vaccination på deres forældres økonomi. Og det bør altså ændres.
Læs nyhed fra Rigshospitalet
Tilfælde af HPV-relateret hoved-halskræft er steget markant
Læs mere om HPV-vaccination
Sidst ændret: 06.07.2020
Af Janne Bigaard
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17