Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
I dag er de fleste spor efter Dansk Eternit Fabrik i Aalborg fjernet. Et gammelt eternittårn er bevaret med billede af eternitarbejder og indeni et lille museum. Foto: Colourbox
En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital har vist, at børn der enten har gået i skole eller boet i nærheden af den tidligere Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, har en øget risiko for at udvikle kræftsygdommen, malignt mesothelium. Hos de fleste viser den sig i form af den meget alvorlige lungehindekræft.
Hidtil har de ikke kunnet få en godtgørelse, selvom den eneste kendte årsag til deres kræftsygdom, er asbest. Men det vil regeringen nu lave om på. I udspillet til Finansloven for 2021 lægger de op til, at alle, der helt uforvarende er blevet syge, nu kan få en godtgørelse på 170.000 kr.
- Vi kan ikke gøre de syge raske, men det er trods alt positivt, at samfundet nu tager ansvaret på sig og betaler en godtgørelse, siger Jesper Fisker.
I dag kan personer, der får lungehindekræft, fordi de er blevet udsat for asbest på deres arbejde, få en økonomisk erstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Og deres ægtefæller, partnere og børn, som er blevet udsat for asbeststøv i hjemmet, kan få en særlig godtgørelse.
Vi kan ikke gøre de syge raske, men det er trods alt positivt, at samfundet nu tager ansvaret på sig og betaler en godtgørelse
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse har længe presset på for at få udvidet loven, så alle, der får malignt mesotheliom, får ret til en godtgørelse. Og det har regeringen nu lyttet til.
- Det er en ulykkelig sag. Der er mennesker, der har fået en dødelig kræftsygdom, blot fordi de boede og gik i skole 'det forkerte sted'. Selvom risikoen for at blive syg heldigvis er lille, så er det meget alvorligt, for dem der bliver ramt, siger Jesper Fisker.
Han fremhæver at godtgørelsen kun et beskedent plaster på såret, men han er glad for, at alle, der er blevet syge på grund af asbest, nu også bliver anerkendt.
Asbest blev i perioden 1972 til 1986 gradvist forbudt i Danmark, og Dansk Eternit Fabrik holdt op med at bruge asbest i 1988.
Ifølge Cancerregistret var der i perioden 1997-2016 er en stigning i antallet af patienter med kræft af typen malignt mesotheliom. I 1997 fik 96 mennesker i Danmark sygdommen, og i 2016 var det tal oppe på 144.
Malignt mesotheliom er en meget sjælden kræftsygdom, der kun opstår, hvis man har været udsat for asbeststøv. Sygdommen opstår hovedsageligt i lungehinderne, og derfor taler man oftest om lungehindekræft i forbindelse med asbest. Men sygdommen kan i sjældne tilfælde også opstå i bughinder, testikelhinder og i hjertesækken.
I 2016 var der 144 mennesker i Danmark, der fik diagnosen malignt mesotheliom.
Det varer typisk mellem 20 og 60 år, fra man er udsat for asbest, til sygdommen viser sig.
Sygdommen er uhelbredelig. Et år efter diagnosen er stillet, vil kun halvdelen af patienterne være i live. Kun få pct. er i live fem år, efter at sygdommen konstateres.
Det har længe været kendt, at asbestarbejdere, der har arbejdet direkte med asbestfibre har en øget risiko for at udvikle malignt mesotheliom, og at ægtefæller/partnere og børn der har boet under samme tag med asbestarbejderen, også har en noget mindre øget risiko. Det nye er, at alene det at bo – og gå i skole i nærheden af Eternitfabrikken giver en øget risiko for sygdommen.
Asbest har været et meget populært byggemateriale på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. I 1954 blev asbest forbundet med lungekræft og i 1960 påvist som hovedårsag til malignt mesotheliom – alligevel blev asbest først gradvist forbudt i Danmark i perioden 1972-1986. Først i 2005 blev anvendelsen af asbest helt forbudt i Danmark.
Kilder: Seniorforsker Johnni Hansen og cancer.dk
Har du gået i skole eller boet i området omkring eternitfabrikken i Aalborg, mens der blev brugt asbest, har du en forhøjet risiko for at få den meget sjældne asbestudløste kræftsygdom. Men risikoen er meget lille for den enkelte person. Risikoen for malign mesotheliom er omkring 2-3 tilfælde per år per 100.000 danskere.
Har du symptomer som åndenød, smerter i brystet og vægttab, og har du arbejdet med asbest, boet i samme husstand som en asbestarbejder eller boet nær eternitfabrikken, opfordrer vi dig til at få det undersøgt nærmere hos lægen. Bemærk at de forskellige symptomer typisk har andre årsager end kræft.
Sidst ændret: 01.09.2020
Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17