Gå til sygdomsliste

Frirum til kræftpatienter og pårørende nomineret til international pris

13-08-2021
Kræftrådgivningen i Herlev er finalist ved World Architecture Festival Award 2021 i kategorien ’Årets Bedste Sundhedsbyggeri’. Fra Danmark er også den nye Nordfløj på Rigshospitalet nomineret.

Kræftrådgivningen i Herlev med rådgivningstilbud til kræftpatienter og pårørende. Nu er den nomineret til international pris. Foto: WAF2021

En træfacade skærmer kræftpatienter og pårørende mod den tunge trafik fra ringvejen, husets hjerte er en gårdhave, balkoner med morgen- og eftermiddagssol, store lyse fællesarealer og brug af smukke naturmaterialer.

Midt på den pulserende Herlev Ringvej 75 - tæt ved Herlev Hospital - ligger én af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger til kræftpatienter og pårørende. Den er én ud af syv bygget efter principperne om helende arkitektur i projekt 'Livsrum' - i samarbejde med foreningen Realdania.

Jeg er glad og stolt over nomineringen, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Når den store arkitekturfestival løber af stablen i Lissabon december 2021, er Kræftrådgivningen i Herlev finalist i den prestigefyldte arkitektkonkurrence sammen med kun 10 andre sundhedsbyggerier fra hele verden. Byggeriet sætter nemlig med sin helende arkitektur nye standarder for sundhedsbyggeri, fordi det er lykkes med at skabe en hjemlig, atmosfære, hvor kræftramte kan finde ro i en svær tid.

Det er stort, at visionen om at skabe et fantastisk frirum til kræftpatienter og pårørende, der indbyder til hjemlighed, åbenhed, nærvær og ro midt i en tid med kræft inde på livet, er lykkes så godt, at udlandet har bemærket det

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

 - Jeg er glad og stolt over nomineringen! Det er stort, at visionen om at skabe et fantastisk frirum til kræftpatienter og pårørende, der indbyder til hjemlighed, åbenhed, nærvær og ro midt i en tid med kræft inde på livet, er lykkes så godt, at udlandet har bemærket det, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse 

- Kræftrådgivningen i Herlev står i høj grad på erfaringerne fra de øvrige seks kræftrådgivninger, som vi har bygget sammen med foreningen Realdania i projekt ’Livsrum’. Man mærker med det samme roen og hjemligheden, når man træder ind, og både kræftpatienter, pårørende, medarbejdere og frivillige trives i det flotte hus. En stor tak også til arkitektfirmaet CORNELIUS VÖGE for visionerne og samarbejdet, siger Jesper Fisker. 

I kræftrådgivningen kan kræftpatienter, pårørende og efterladte få gratis rådgivning, deltage i grupper, gå til forskellige aktiviteter, møde andre i samme situation – eller bare komme ind og drikke en kop kaffe og slappe af mellem aftalerne på hospitalet. Huset rummer også hospitalets træningstilbud ’Krop og kræft’ samt Kræftens Bekæmpelses områdekontor – og der er et tæt samarbejde med hospitalets ansatte til stor gavn for alle.

Kræftens Bekæmpelse har i alt 12 kræftrådgivninger – og syv af dem er bygget efter princippet om helende arkitektur i samarbejde med Realdania i projekt ’Livsrum’.

Læs mere på www.livsrum.dk

Om Kræftrådgivningen i Herlev

Kræftrådgivningen er skabt i tæt samarbejde med foreningen Realdania, arkitektfirmaet CORNELIUS VÖGE, hovedentreprenør Svaneeng A/S, Aksel V. Jensen A/S – Rådgivende ingeniører. Kræftrådgivningen blev indviet oktober 2019.

Inspirationen til Livsrums-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Scotland.

Læs mere om Maggie centrene

Læs mere om Kræftrådgivningen i Herlev

Find en kræftrådgivning nær dig

De nominerede er:

CORNELIUS VÖGE Atelier for Arkitektur, Livsrum, Cancer Care, Herlev, Denmark

Heatherwick Studio, Maggie's Leeds, Leeds, United Kingdom

JKMM Architects, Hospital Nova, Central Finland, Helsinki, Finland

Kaunitz Yeung Architecture, Puntukurnu AMS Healthcare Hub Newman, Newman, Australia

LINK Arkitektur and 3XN, in collaboration with Nickl & Partner and Kristine Jensens Tegnestue, The North Wing, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark

Pilbrow & Partners, UCLH Phase 5 - ENT and Dental Hospital, London, United Kingdom

Revolution, Temporary Housing Pavilion For Healthcare Workers, Estado de Mexico, Mexico

Squire & Partners, The Ark, Noah's Ark Children's Hospice, London, United Kingdom

Stanton Williams, Zayed Centre for Research into Rare Disease in Children, London, United Kingdom

Ventura + Partners, Intensive Care Unit-Pedro Hispano Hospital, Matosinhos, Portugal

WTA Architecture and Design Studio, Emergency Quarantine Facility, Mega Manila, Phillipines

Læs mere om World Architecture Festival 2021