Gå til sygdomsliste

HPV-erfaringer fra Danmark er med til at udbrede HPV-vaccination

11-12-2020
Verdenssundhedsorganisationen WHO arbejder for at udbrede HPV-vaccination til alle verdens børn. Erfaringer fra Danmark viser vigtigheden af at have et register, der løbende måler tilslutningen til vaccination. På den måde kan der handles hurtigt, hvis der opstår mistillid til vaccinen og fald i tilslutningen. Det fortæller overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard, i en ny faglig artikel.
HPV-erfaringer fra Danmark er med til at udbrede HPV-vaccination

HPV-erfaringer fra Danmark viser vigtigheden af at have et vaccinationsregister. Foto: Büro Jantzen.

WHO kæmper for at udbrede HPV-vaccination i hele verden og for, at landene registrerer, hvor mange der løbende bliver vaccineret. Danmark fik et vaccinationsregister i 2013 og lige nu stiger tilslutningen til HPV-vaccination heldigvis. Men tidligere erfaringer viser, at misinformation hurtigt kan få forældre til at vælge vaccination fra, hvilket har store sundhedsmæssige konsekvenser.

Hvis ikke vi i Danmark havde så gode data på, hvor mange der løbende bliver HPV-vaccineret kunne mistilliden have fået endnu bedre fat i forældrene, inden vi havde nået at komme mistilliden til livs med oplysning og dialog.

Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Mistillid til HPV-vaccination er vendt
Danmark er et eksempel på, hvordan misinformation om vaccinens sikkerhed førte til stor bekymring hos forældre, som skulle beslutte sig for, hvorvidt deres piger skulle have HPV-vaccinationen. Fra en flot vaccinationstilslutning på 79 pct. af piger op til 15 år på landsplan i 2013 faldt tilslutningen til 37 pct. i 2017.

En ny artikel publiceret i tidsskriftet ’Molecular Oncology’ beskriver vigtigheden i at vaccinere og have et vaccinationsregister. Artiklen beskriver også, hvordan Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen samlede kræfterne i et partnerskab, og gik i dialog med modstanderne og de tvivlende forældre på sociale medier.

- Hvis ikke vi i Danmark havde så gode data på, hvor mange der løbende bliver HPV-vaccineret kunne mistilliden have fået endnu bedre fat i forældrene, inden vi havde nået at komme mistilliden til livs med oplysning og dialog, fortæller Janne Bigaard, medforfatter og overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Vaccinationsregistre skal udbredes til flere lande
Det er ikke alle lande, der har et vaccinationsprogram som i Danmark. Derfor arbejder WHO for at udbrede HPV-vaccinationsprogrammer i verdens 195 lande og opfordrer også til at oprette vaccinationsregistre. Derved kan tilslutningen monitoreres og eventuelle afvigelser tackles.

I dag tilbyder 106 lande HPV-vaccinen og i løbet af de næste fem år forventes det, at knap 150 lande kan beskytte deres unge mod kræftformer, som skyldes human papilloma virus (HPV). Det viser den nyeste opdatering fra WHO fra sommeren 2020. Den gode udvikling skyldes blandt andet støtte fra vaccinealliancen Gavi (WHO, Unicef, Bill & Melinda Gates Foundation og Verdensbanken) og en faldende pris på vaccinen.

For at opdage fald i tilslutningen til en vaccine, og for at kunne sammenligne vaccinationstal landene imellem, foreslår WHO ensartet tilslutningsopgørelse. Lav- og mellemindkomstlande vil især have gavn af en monitorering, hvis de ikke har et sundhedsvæsen, som er gearet til at udrede og behandle kræft.

En forebyggende HPV-vaccination, som kan nedsætte antallet af HPV-relateret kræfttilfælde, vil derfor føre til mange flere sygdomsfrie leveår for mennesker, der ellers risikerede at dø af disse kræftformer. For eksempel har Italien ikke et nationalt vaccinationsregister som det danske, men nogle regioner har indført en monitorering af vaccination i børnevaccinationsprogrammet og kan dermed sikre og fastholde vaccinationstilslutningen.

HPV-vaccinationsprogrammer i 75 WHO medlemslande og deres tilslutningen, juli 2019.

Klik på figuren for at se i større størrelse

Figur 1. HPV-vaccinationsprogrammer i 75 WHO medlemslande og deres tilslutningen, juli 2019.

Læs hele artiklen i tidsskriftet 'Molecular Oncology':

Vaccination against HPV: boosting coverage and tackling misinformation

Fakta om HPV-vaccination
  • HPV-vaccinen skal helst gives inden seksuel debut og er den sidste vaccination i vaccinationsprogrammet, når børnene fylder 12 år
  • HPV-vaccinen er den eneste vaccine i børnevaccinationsprogrammet, som beskytter mod kræft
  • Det er vigtigt, at forældrene husker den og tager stilling på et oplyst grundlag. Egen læge står for vaccinationen, og er den oplagte fagperson at søge viden hos, hvis man er i tvivl
  • Ved tvivl kan man også kontakte HPV-linjen på 8040 1000

Du kan læse mere om den danske informationsindsats ’Stop HPV – bliv vaccineret’ her: 

Stop HPV - bliv vaccinerets hjemmeside