Gå til sygdomsliste

’Jeg er helt høj’: Corona-vaccination af udvalgte kræftpatienter er så småt i gang

08-01-2021
Ordene kommer fra Lone Bøgely på 74 år, der netop har fået det første stik i armen med den længe ventede corona-vaccine. Som kronisk kræftpatient med ny-opereret stomi og fuld hjemmepleje tilhører hun gruppen i særligt øget risiko, som myndighederne vurderer, skal vaccineres først.

Udrulningen af vaccinationsprogrammet er i gang. Nu begynder udvalgte kræftpatienter i særlig øget risiko at kunne blive vaccineret. Foto: Colourbox

Lone Bøgely er en af de udvalgte kræftpatienter, der skal vaccineres nu - og hun er så glad. 

- Jeg er helt høj! Selvom der i lang tid stadig vil være restriktioner, så glæder jeg mig så meget til på et tidspunkt at kunne genoptage mit frivillige arbejde og til at se familie og venner. Til forhåbentligt at give knus. Til at kunne bevæge mig mere frit. Til at kunne drikke kaffe og få besøg. Jeg er et meget socialt menneske, så corona har bestemt lagt låg på min livskvalitet, siger Lone Bøgely

'Jeg er helt høj og glæder mig til at kunne genoptage mit liv - selvom det måske først bliver til sommer, jeg kan få det mere tilbage, som jeg kender det. Foto: Privat

Det sociale liv en saga blot

Lone Bøgely er et meget socialt og aktivt menneske, der sætter utrolig stor pris på at være sammen med sin familie, som utrætteligt arbejder frivilligt for kræftsagen - og som har et stort netværk omkring sig.

Men siden corona brød ud, har det sociale liv været en saga blot. Den frivillige ildsjæl har nemlig været hjemme det meste af tiden i sin lejlighed, hvor hun bor alene. Og selvom hun med egne ord ’har accepteret corona-situationen og generelt er et lyst og positivt menneske’, så har corona været en drøj omgang.

Så stikket i armen er kærkomment. Men selvom Lone Bøgely glæder sig til, at verden bliver normal igen, så har hun også indstillet sig på, at det er nødvendigt at tage det stille og roligt her i starten, fordi der stadig vil være restriktioner i lang tid endnu.

- Det bliver måske først til sommer, hvor jeg kan håbe, at jeg får mit liv tilbage, som jeg kender det. Hvor jeg kan gå tur og møde folk på gaden. Åh, hvor jeg glæder mig. Jeg vil også rigtig gerne snart en tur til København. Det vil jeg glæde mig meget til at kunne gøre på et tidspunkt.

Der er ingen tvivl om, at udrulningen af vacciner til kræftpatienterne får meget stor betydning for livskvaliteten på sigt

Marie Lawætz, leder af Kræftlinjen

Vi skal stadig være tålmodige

Det billede, som Lone Bøgely tegner, kan Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen, godt genkende fra de kræftpatienter og pårørende, som  ringer ind til rådgiverne med spørgsmål om den kommende corona-vaccine: 

- Der er ingen tvivl om, at udrulningen af vacciner til kræftpatienterne får meget stor betydning for deres livskvalitet. Mange har længe levet i undtagelsestilstand og isolation. Denne her vaccine betyder, at man føler, at man kan begynde at trække vejret igen og vende mere tilbage til en tilværelse, som man trives bedre i, siger hun.

- Men vi er – som Lone også siger det - nødt til at væbne os med tålmodighed lidt endnu. Lige nu er det kun særligt udvalgte patienter, der tilbydes vaccinen, og der er stadig restriktioner. Så selvom man vaccineres, så går der tid, før alle andre også er vaccineret, og verden åbner op igen – uden restriktioner og forbehold, forklarer Marie Lawætz.

Kræftpatienter og corona-vaccinen
Læs mere på Kræftens Bekæmpelses corona-side

Man får automatisk besked i sin E-boks. Der var så meget styr på det, da jeg blev vaccineret. Både omkring information om vaccinen og omsorgen fra sundhedspersonalet. Alt var sprittet af, og jeg var meget tryg

Lone Bøgely, kræftpatient og vaccineret med første stik

Alle får invitation til vaccine i E-boks

Lone Bøgely fik invitation til sin vaccination i E-boks. Det foregik helt automatisk.

- Man skal også her prøve at være tålmodig og kun kontakte sin praktiserende læge, hvis man har god grund til at tro, at man kan være blevet overset, anbefaler Marie Lawætz.

Lone Bøgelys oplevelse med at indgå i vaccinationsprogrammet understreger, at udrulningsprogrammet fungerer.

- Der var så meget styr på det, da jeg blev vaccineret. Både omkring information om vaccinen og omsorgen fra sundhedspersonalet. Alt var sprittet af, og jeg var meget tryg, siger Lone Bøgely.

Der er ingen tvivl om, at den kommende vaccine er en stor og glædelig begivenhed for kræftpatienter og pårørende.

- Vi er meget glade og forventningsfulde på kræftpatienter og pårørendes vegne - og har stor tillid til udrulningsprogrammet for vaccinerne. Dag for dag bliver myndighederne mere tydelige og konkrete omkring deres prioriteringsliste. Vi holder her løbende øje med myndighedernes udmeldinger og formidler dem på vores hjemmeside. Og man er også altid velkommen til at ringe til os på Kræftlinjen, slutter Marie Lawætz.

Du er velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 8030 1030, hvis du har brug for at tale din situation igennem.

Mere information om corona-vaccinen

Lige pt. vaccinerer man kun kræftpatienter i særlig høj risiko, da der kun er ganske få vacciner til rådighed.

Behandlende læge på kræftafdelingerne visiterer – og myndighederne godkender om man tildeles vaccinen ud fra fastlagt prioriteringsliste. Det kan også være praktiserende læger, der henvender sig til behandlende læge.

Man får invitation i sin E-boks, når man er blevet visiteret til vaccine. Har man ikke E-boks, modtager man brev.

Alle i særlig øget risiko forventes i følge myndighederne at være blevet tilbudt corona-vaccine inden april måned. 


Læs mere om myndighedernes vaccinationskalender

Se myndighederens vaccinationskalender her

Læs mere på myndighedernes vaccineside

Læs mere på Kræftens Bekæmpelses vaccineside