Gå til sygdomsliste

Kræften Bekæmpelse: Vi følger sag om mulig sammenlægning af behandlingen af børn med kræft meget tæt

26-11-2020
Ifølge flere medier vil Sundhedsstyrelsen foreslå, at kræftbehandlingen af børn i Danmark skal samles på Rigshospitalet i København. Kræftens Bekæmpelse er ikke blevet hørt i sagen. - Vi må se rapporten, før vi udtaler os, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Barn på hospital

Hvor skal børn med kræft behandles i fremtiden? Det arbejder Sundhedsstyrelsen med at afgøre. FOTO: Unsplash

- Det er tragisk og stærkt belastende for forældre og søskende, når et barn rammes af kræft. Derfor skal børnene og familierne sikres de bedst mulige vilkår, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, som kommentar til presseforlydende om en samling af kræftbehandlingen af børn på Rigshospitalet i København.

Som forældre vil vi jo rejse til verdens ende, hvis det kan redde vores børn

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Ikke hørt
Kræftens Bekæmpelse har ikke været hørt i forbindelse med Sundhedsstyrelsen arbejde.  Kræftens Bekæmpelse har derfor kontaktet Sundhedsstyrelsen, som oplyser, at der ikke aktuelt er en rapport på vej om organisering af behandling af børn med kræft, og at en sådan rapport formodentligt først kommer i det nye år.

- Derfor kan vi ikke udtale os i sagen endnu, siger Jesper Fisker.

Dilemma
Ifølge Jesper Fisker rejser spørgsmålet om centralisering et dilemma.

- Set fra vores side er det meget vigtigt, at børn med kræft får den bedst mulige behandling på et højt internationalt niveau, og det skal en fordeling af specialer på landets hospitaler sikre. Og som forældre vil vi jo rejse til verdens ende, hvis det kan redde vores børn, siger Jesper Fisker.

Vi ved fra vores kontakter til familier, der har børn med kræft, at de praktiske og følelsesmæssige udfordringer i dagligdagen, er meget store

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Stor belastning
- Men dernæst er det naturligvis en stor belastning for familierne at skulle rejse langt for at få behandling. Vi ved fra vores kontakter til familier, der har børn med kræft, at de praktiske og følelsesmæssige udfordringer i dagligdagen, er meget store, fordi den ene forælder ofte opholder sig på hospitalet med det syge barn, mens den anden må tage sig af de andre børn. De mange hospitalsbesøg i forbindelse med ambulant behandling er også en stor udfordring for familierne, siger Jesper Fisker.

 

Følger sagen tæt
I øjeblikket varetages kræftbehandlingen af børn fire steder i landet, nemlig på Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital, idet det forudsættes, at Aalborg og Odense samarbejder tæt med Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

- Vi følger sagen tæt, og vi vil vurdere argumenterne lige så snart Sundhedsstyrelsen delagtiggør os i deres overvejelser, slutter Jesper Fisker.

FAKTA

Læs mere om familier til kræftramte børn

Få hjælp og viden om at støtte børn i kræftramte familier og om at have et barn med kræft

Læs og støt Kræftens Bekæmpelses projekter om kræft, børn og unge

Kræft er ikke for børn