Gå til sygdomsliste

Mænd med testikelkræft har gode muligheder for at få børn

08-07-2021
Et nyt studie fra Rigshospitalet, lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, viser, at mænd med testikelkræft har langt bedre muligheder for at blive fædre efter behandlingen end hidtil antaget. Faktisk har omkring halvdelen af alle, som har været i behandling for testikelkræft, statistisk set samme chance for at blive far som resten af den mandlige befolkning.

Det er oftest unge mænd, der rammes af testikelkræft, så det er godt nyt, at de efter behandlingen stadig har gode muligheder for at blive fædre. Arkivfoto: Colourbox

Undersøgelsen er rigtig godt nyt for mænd, der er eller har været ramt af testikelkræft: Det viser nemlig, at mænd, der bliver behandlet for testikelkræft, har meget bedre muligheder for at blive fædre, end man hidtil har troet.

Faktisk viser studiet, at hvor man på baggrund af et udenlandsk studie hidtil har talt om en nedsat chance for at få børn efter behandling for testikelkræft på op til 30 pct., så er der i realiteten kun 10 pct. mindre sandsynlighed. Og ved den mindst indgribende behandlingsform er der slet ingen statistisk forskel i forhold til raske mænd.

- Det er gode nyheder. For mænd, der bliver ramt af testikelkræft, er i gennemsnit bare 30 år og har i øvrigt mere end 95 pct. chance for at overleve sygdommen. Så man må forvente at en stor del af dem har eller får et ønske om at få børn, siger læge og dr. med. Mikkel Bandak, som har udført undersøgelsen sammen med forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, gruppeleder Allan Jensen og seniorstatistiker Christian Dehlendorff.

Læs om testikelkræft:

Testikelkræft

Allan Jensen, gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Foto: Tomas Bertelsen

En enestående mulighed

I studiet har man fulgt næsten 5.000 testikelkræftbehandlede mænd og sammenlignet dem med en ti gange så stor kontrolgruppe: For hver af de kræftbehandlede mænd har man udvalgt ti mænd med samme fødselsår og set på, hvor mange, der er blevet fædre i en opfølgningsperiode på 20 år.

- Det har kun kunnet lade sig gøre på grund af de unikke danske registre. Ved at trække forskellige data fra blandt andet fødselsregisteret og IVF-registret (assisteret reproduktion), så har vi en enestående mulighed for at lave netop den her type undersøgelser herhjemme. Det viser også, hvor langt vi kan nå, når forskningen sker i et samarbejde mellem vi epidemiologer, som er eksperter i registerforskning, og lægerne i den kliniske hverdag, siger Allan Jensen, gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Læs mere om registerforskning i Kræftens Bekæmpelse: 

Statistik og dataanalyse

Hidtil har lægerne kun haft en over 20 år gammel norsk undersøgelse at læne sig op ad, når de skulle fortælle om chancerne for at få børn efter behandling for testikelkræft.

- Men nu har vi data, som både er mere valide, nyere og endda fortæller en meget mere positiv historie, siger Mikkel Bandak.

Den positive udvikling hænger formentlig sammen med flere ting: Dels er vi i Danmark rigtigt gode til at behandle testikelkræft med den mindst indgribende behandling. Og dels er mulighederne for at få kunstig befrugtning, såkaldt IVF-behandling, blevet meget bedre.

- En ting, som sikkert også betyder meget, er, at der er nem og gratis adgang til behandling mod barnløshed herhjemme, samt at alle patienter har mulighed for at deponere sæd, inden behandlingen går i gang, tilføjer Mikkel Bandak.

Mindre indgreb – større chance
I studiet delte man mændene op i grupper alt efter, hvilken behandling for deres kræftsygdom, de havde modtaget. Og billedet er overordnet klart: Jo mindre indgreb, jo større chance for senere at blive far. 

- Faktisk ser vi slet ingen statistisk forskel på kræftbehandlede og raske mænd, hvis man udelukkende får fjernet den syge testikel, og det er den behandling, som cirka halvdelen af alle med testikelkræft får. Hvis der efterfølgende er behov for kemoterapi, så har man 13 procents mindsket chance for at blive far. Og det stiger til 26 procent, hvis der er behov for både kemoterapi og et større kirurgisk indgreb, hvis kræftsygdommen har spredt sig, siger Mikkel Bandak og fortsætter:

- For alle grupperne gælder det, at der er et større behov for IVF-behandling, end hos raske mænd, men samlet set har gruppen af testikelkræftbehandlede mænd altså kun omkring 10 procent lavere chance for at blive far.

Læs mere om behandling af testikelkræft 

Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute og vil blive fulgt op af yderligere studier, hvor forskerne vil kigge nærmere på brugen af forskellige typer kunstig befrugtning hos mænd, der har haft testikelkræft.

Find artiklen her: Bandak M. et al: Paternity After Treatment for Testicular Germ Cell Cancer: A Danish Nationwide Population-Based Cohort Study 28. juni 2021. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, djab130.