Gå til sygdomsliste

Ny type sorgkurser skal hjælpe skolelærere i coronatiden

07-05-2020
Corona-situationen kan gøre det svært for lærere og pædagoger at støtte børn, som enten lever med livstruende sygdom i hjemmet eller har mistet en forælder eller søskende. OmSorg i Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu fire gratis live onlinekurser til skolepersonale med elever i sorg.

Pige alene på en skolegang

Børn i sorg har brug for støtte fra voksne omkring dem, men det kan være svært for lærere og pædagoger at vide, hvordan de hjælper bedst muligt netop nu. Foto: Mette Eland

Hvordan støtter man et barn i sorg på afstand? Corona har betydet en markant anderledes hverdag i skolen, hvor de ældste elever er blevet fjernundervist, og de yngste elever går i skole med nye retningslinjer om fysisk afstand til andre. Derfor står lærere og pædagoger med en særlig udfordring, når de skal støtte et barn, der lever med livstruende sygdom i hjemmet eller har mistet sin mor, far eller søskende.

Det bliver mærkeligt, at vi skal tale sammen om sorg uden at være tæt på hinanden. Jeg har brug for hjælp og konkrete redskaber til, hvordan vi kan gøre det på en god måde

Thomas Toft Jensen, skolelærer på Lundehusskolen

Uvant situation 

- Det er svært at støtte en elev i sorg, når eleven ikke er på skolen, siger Thomas Toft Jensen, der er lærer på Lundehusskolen i København.

Før corona kom til Danmark mistede en elev i en af hans klasser en forælder efter et længere sygdomsforløb. Det var en uvant situation for lærerteamet at håndtere, og de havde behov for hjælp og konkrete redskaber til at håndtere situationen. Et behov, der kun blev forstærket af den nye situation med corona-lockdown.

- Vi har haft løbende dialog med familien i forhold til, hvad vi kan gøre for at hjælpe dem bedst muligt. Men vi har ikke set eller talt med eleven under lukkeperioden. Så vi føler et stort behov for at evaluere på forløbet og særligt at få nogle redskaber til, hvad vi nu kan gøre, siger Thomas Toft Jensen.

Foto af Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse

- Vi håber, at kurserne vil hjælpe de mange lærere og pædagoger, som gerne vil gøre en forskel for børn i sorg, men som føler sig ekstra udfordrede netop nu, siger Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Mette Eland.

Fire gratis kurser om sorg

OmSorg i Kræftens Bekæmpelse, der arbejder for at understøtte, at børn i sorg får hjælp og støtte i skoler og daginstitutioner, hører lignende historier fra skoler landet over.

Hvert år oplever 26.000 skolebørn, at en far eller en mor bliver indlagt med en livstruende sygdom, og ca. 2.000 børn i Danmark mister hvert år en forælder. De har brug for støtte fra voksne omkring dem – også under en coronakrise. Derfor tilbyder OmSorg nu fire gratis live onlinekurser om sorg, og om hvordan skolepersonalet kan støtte et barn i sorg i den anderledes hverdag.

- Vi kan se, at der er et særligt behov i skolerne for at få viden og input til deres indsats for at støtte børn i sorg under de anderledes vilkår, der er nu. Derfor er vi taknemmelige for, at vi med hjælp fra fire velgørende fonde kan tilbyde live onlinekurser om sorg, der er særligt tilpasset den nuværende situation, siger Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse.

Der er to forskellige kurser, som er målrettet henholdsvis skolepersonale med elever i 0.-5. klasse og skolepersonale med elever i 6.-10. klasse.

Nærvær med afstand

Kurserne vil give deltagerne indsigt i de udfordringer, sorgramte børn oplever under coronakrisen, og praktisk vejledning til, hvordan man kan støtte børnene under de nuværende og udfordrende omstændigheder. Fokus vil blandt andet være på, hvordan man kan vise nærvær i en tid, hvor vi opfordres til at holde fysisk afstand. En helt konkret udfordring, som Thomas Toft Jensen kan nikke genkendende til. På mandag vender hans elev tilbage til sin klasse for første gang, efter at skolerne blev lukket. Han og klasselæreren gør sig mange tanker om, hvordan de skal håndtere det, så eleven får den bedst mulige tilbagevenden til skolen.

- Det bliver mærkeligt, at vi skal tale sammen om sorg, og om hvordan det går derhjemme, uden at være tæt på hinanden. Under normale omstændigheder ville det være noget med at kramme og sidde tæt sammen under samtalen. Jeg har brug for hjælp og konkrete redskaber til, hvordan vi kan gøre det på en god måde, som det er nu, siger Thomas Toft Jensen.

Det håber Per Bøge og OmSorg, at onlinekurserne vil kunne være med til at give lærere og pædagoger i skolerne:

- Corona-krisen stiller store krav til personalet på skolerne. Kurserne er tænkt som en håndsrækning til de mange lærere og pædagoger, som gerne vil gøre en forskel for børn i sorg, men som føler sig ekstra udfordrede netop nu. Vi glæder os til at give dem viden og idéer, siger Per Bøge.

Det første live onlinekursus er den 14. maj, og kurserne er for alle lærere og pædagoger med en elev i sorg.

Læs mere om Børn og sorg:

OmSorg

Børn i kræftramte familier

Live online kurser om sorg for skolepersonale

Omsorg i Kræftens Bekæmpelse tilbyder fire gratis live onlinekurser om børn i sorg i de kommende uger. Kurserne er for dig, der er lærer eller pædagog, og som har en elev i sorg. Det kan være en elev, der lever med livstruende sygdom i hjemmet, eller hvis forælder eller søskende er død. Kurserne har særligt fokus på de forhold, der er under corona-krisen.

For at tilpasse kurserne til de forskellige situationer, der er for elever, som er vendt tilbage til skolen og for elever, der stadig modtager undervisning hjemmefra, er kurserne målrettet personale i henholdsvis 0.-5. klasse og 6.-10. klasse.

Kurserne er blevet til med støtte fra Civilingeniør H.C. Beckgaard og hustrus Fond, Østifterne og Nine United Fonden og Fabrikant Mads Clausens Fond.

Datoer:

  • 14. maj kl. 17-19 - 6.-10. klassetrin
  • 19. maj kl. 16-18 - 0.-5. klassetrin
  • 26. maj kl. 16-18 - 6.-10. klassetrin
  • 3. juni kl. 16-18 - 0.-5. klassetrin
  • 9. juni kl. 15-17 for 6.-10. klassetrin
  • 18. juni kl. 14-16 for 0.-5. klassetrin

Tilmelding:

Læs mere og tilmeld dig et af kurserne på Omsorgs hjemmeside:

OmSorg – live online kurser

Kræft er ikke for børn

Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Kræft er ikke for børn' sætter fokus på og samler penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til børn, unge og kræft.

Læs mere om se hvordan du kan støtte:

Kræft er ikke for børn