Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Hvis vi kan lykkes med at få flere i de sårbare grupper til at deltage i screening, er der et stort potentiale for forebyggelse af alvorlig kræftsygdom og død, siger forsker Camilla Rahr Tatari. Foto: Region Midtjylland
Det er i første omgang hjemløse og misbrugere i Aarhus og Randers kommuner, som skal give cand.scient.san.publ. og ph.d.-studerende Camilla Rahr Tatari svar på spørgsmålene om, hvorfor de sjældnere end andre deltager i kræftscreening, om de egentlig gerne vil deltage, og hvad der i givet fald skal til.
Hun møder dem på varmestuer i de to kommuner, og selv om det er mere besværligt på grund af coronasmitten, er hun i gang.
- De ser ikke indkaldelserne i e-Boks på samme måde som de fleste andre, og de kan have rigtig mange andre ting, der forstyrrer i deres liv. Men jeg møder op og håber, at de vil tale med mig, så jeg kan finde ud af, om de overhovedet er interesseret i at deltage i screening, og hvis de er, hvordan skal man så invitere dem, så de kommer, fortæller Camilla Rahr Tatari, der arbejder i Afdeling for Folkeundersøgelser i Region Midtjylland.
Læs hvidbog: Social ulighed i kræft i Danmark:
Social ulighed i kræft i Danmark
Undersøgelser viser, at kræftområdet i Danmark er præget af stor social ulighed. Det gælder også deltagelsen i de tre nationale screeningsprogrammer for livmoderhals-, bryst-, samt tyk- og endetarmskræft. Mennesker med kort uddannelse, lav indkomst, minoritetsbaggrund, eller som bor alene, har en lavere deltagelse end andre grupper i samfundet.
- Screeningsprogrammerne er lavet for at opspore kræftsygdom og forstadier til kræftsygdom tidligt. Hvis vi kan lykkes med at få flere i de sårbare grupper til at deltage i screening, er der derfor et stort potentiale for forebyggelse af alvorlig kræftsygdom og død, siger Camilla Rahr Tatari.
Udover hjemløse og misbrugere har hun i projektet også fokus på udsatte grønlændere og ufrivilligt ensomme. Alle skal hun ud og møde, hvor de er og forhåbentlig inddrage dem i udarbejdelsen af et eller flere skræddersyede tilbud til sårbare mennesker, der gerne vil deltage i screeningsprogrammerne.
- Der er formentlig brug for, at nogle mennesker får mere hjælp til at deltage i screening, men hvordan skal det foregå? Målet er, at vi til slut kan udarbejde konkrete anbefalinger til, hvad et skræddersyet tilbud skal indeholde, og som også rummer borgernes egne stemmer, siger Camilla Rahr Tatari.
Læs debatindlæg fra Kræftens Bekæmpelse bekæmpelse af ulighed i kræft:
Projektet ’En kvalitativ undersøgelse af særligt socialt udsatte borgeres deltagelse i kræftscreening og muligheden for udvikling af et målrettet tilbud’ fik 575.000 kr. fra Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Udvalg i 2020.
I alt har Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Forskningsudvalg ved hoveduddelingen i 2020 uddelt 4,4 mio. kr. fordelt på otte forskningsprojekter.
Find projekterne her:
Sidst ændret: 16.11.2020
Af Marianne Vestergaard
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17