Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Susanne Krüger Kjær modtager KFJ-prisen for sin forskning i HPV og livmoderhalskræft. Foto: Anton Willemann
Susanne Krüger Kjær startede sin karriere som læge. Hun elskede sit job og arbejdet med patienterne – og planen var, at hun ville videreuddanne sig til gynækolog. Men da hun blev tilbudt, at være med i et stort forskningsprojekt om livmoderhalskræft og HPV i Kræftens Bekæmpelse, kunne hun ikke sige nej. Og det blev starten på en livslang karriere som kræftforsker.
I dag leder hun en stor og velanset forskergruppe i Kræftens Bekæmpelse. Hendes forskning har haft stor dansk og international betydning og spillet en vigtig rolle i udviklingen af HPV-vaccinen. For hendes forskningsindsats modtager hun nu den kliniske KFJ-pris fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.
-Det er en super stor anerkendelse for mig personligt, for min forskningsgruppe og for vores forskningsfelt. Vi har en stor ambition om, at den forskning, vi laver, skal komme patienterne til gavn så hurtigt som muligt, og derfor er jeg helt særligt glad for, at det er en klinisk pris, fortæller hun.
En af verdens mest citerede forskere
Susanne Krüger Kjær har i mange år samarbejdet med andre internationale forskere om at dokumentere sammenhængen mellem HPV og kræft. Undervejs er hun blevet en af verdens mest citerede forskere inden for livmoderhalskræft. Det mangeårige arbejde kulminerede i udviklingen af en HPV-vaccine, som blev introduceret i Danmark i 2008.
-30 år med kræftforskning, lyder måske som lang tid, men i medicinsk historie er det altså ikke så længe. Vi har haft et unikt internationalt samarbejde om det her, og jeg er meget stolt over at have deltaget i det, som i dag betyder, at færre får kræft og dør af det, siger hun.
Klik på videoen og hør Susanne Krüger Kjær fortælle om sin forskning
Det er en super stor anerkendelse for mig personligt, for min forskningsgruppe og for vores forskningsfelt.
Susanne Krüger Kjær
Forpligtelse til at hjælpe verdens fattige lande
For Susanne Krüger Kjær er det vigtigt, at hendes forskning gør en forskel. Ikke kun for patienter i den Vestlige verden, men også for patienter i den fattigere del af verden.
-Det er enormt vigtigt, at brede forskningens resultaterne ud, så udviklingslandene også får gavn af dem. Vi har en forpligtelse til at løfte folkesundheden mere globalt specielt i verdens fattigste lande, hvor 80 procent af byrden af livmoderhalskræft findes, fortæller Susanne.
Hun har været med til at starte flere studier i Tanzania, som skal hjælpe med at forebygge livmoderhalskræft og HPV-relaterede sygdomme i udviklingslandene.
Verdens største studie af kræft i skamlæberne
Susanne Krüger Kjær forsker i mange forskellige typer af kræft, der skyldes HPV. Lige nu er hun blandt andet i gang med verdens største studie om kræft i skamlæberne. I studiet har forskerne indsamlet 1.300 vævsprøver fra kvinder med kræft i skamlæberne, som skal undersøges.
-Formålet er dels at forbedre overlevelsen, og da mange kvinder også får mange senfølger af behandlingen, er et andet formål at mindske de senfølgerne, siger hun.
Forskningen sker i samarbejde med hospitaler over hele Danmark, hvor kvinder er blevet opereret for kræft i skamlæberne de sidste mange år.
HPV er årsag til en række kræftformer, som både rammer mænd og kvinder. Hver dag rammes to personer i Danmark af en kræftsygdom, som skyldes HPV.
Læs mere om HPV og vaccination her:
Kirsten og Freddy Johansens Lægevidenskabelige pris (KFJ-prisen) en af Danmarks største og mest prestigefyldte priser. Prisen uddeles af det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. KFJ-prisen bliver overrakt til Susanne Krüger Kjær den 20. november sammen med 1,5 mio. Kr.
Sidst ændret: 20.11.2020
Af Marica Pedersen
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17