Gå til sygdomsliste

Stigning på syv procent: Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud bruges mere

29-05-2020
Nye årsrapporter viser, at Kræftens Bekæmpelses gratis rådgivningstilbud bruges mere af kræftpatienter og pårørende.

Kræftpatienter og pårørende har brug for at møde andre i samme situation i landets kræftrådgivninger. Her ses et selvtrænerhold fra Kræftrådgivningen i Næstved Foto: Tomas Bertelsen

Det gør mig glad, at man ikke skal stå alene med kræft, og at vi kan hjælpe i en svær tid

Afdelingschef Pernille Slebsager, Patient- & Pårørendestøtte

I 2019 blev Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger samt telefonrådgivningen ’Kræftlinjen’ kontaktet 103.000 gange af kræftpatienter og pårørende. Det er en stigning på syv procent sammenlignet med året før.

Dermed viser tallene, at rådgivningstilbuddene bruges mere, og det glæder glæder Pernille Slebsager, afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse.

- Stigningen viser, at vi udfylder en meget vigtig rolle for kræftpatienter og pårørende, siger Pernille Slebsager.

- Det gør mig glad, at man ikke skal stå alene med kræft, og at vi kan hjælpe i en svær tid, både med svar på spørgsmål, individuel rådgivning og fællesskaber med andre, der er i samme situation, siger hun.

Kræftpatienter og pårørende får hjælp

Når man rammes af kræft, kan der være behov for at tale situationen igennem med en professionel rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse. Det kan være gode råd til håndtering af senfølger, bivirkninger af behandling, og psykiske reaktioner eller, hvordan man kan fortælle sine børn eller én i familien, at man har fået kræft. Spørgsmålene kan også handle om konkrete svar om sygedagpenge, rettigheder, ventetider og behandlingsgarantier.

Kræftpatienter og pårørende kan også have brug for at møde andre i samme situation i landets kræftrådgivninger. Eksempelvis i samtalegrupper, på motionshold eller når man går til yoga, mindfulness eller walk-and-talk i naturen. Man kan også mødes i mandenetværk og meget mere.

En af dem, der har gjort brug af Kræftens Bekæmpelses tilbud om rådgivning og støtte, er 55-årige Bente Agerbæk, der har uhelbredelig lungekræft

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke er alene, siger Bente

En af dem, der har gjort brug af Kræftens Bekæmpelses tilbud om rådgivning og støtte, er 55-årige Bente Agerbæk, der har uhelbredelig lungekræft. Hun har deltaget i en samtalegruppe for kronisk syge kræftpatienter i Kræftrådgivningen i Herlev.

- I kronikergruppen har jeg fundet ud af, at jeg ikke er alene Man går med alle de her svære tanker og vil gerne skåne sin familie. I gruppen ved vi alle, at vi skal leve med og dø af den her sygdom. Det er hård kost, og det skal man kunne dele med nogen, fortæller Bente Agerbæk.

Landsdækkende, gratis rådgivning for kræftpatienter og pårørende

Alle rådgivningstilbud er gratis for kræftpatienter og pårørende, og man skal ikke være medlem af Kræftens Bekæmpelse for at bruge dem.

Det er kun muligt at tilbyde rådgivning, fordi privatpersoner og virksomheder støtter kræftsagen økonomisk

Afdelingschef Pernille Slebsager, Patient- & Pårørendestøtte

- Når vi kan give kræftpatienter og pårørende disse gratis tilbud om rådgivning og støtte i en svær tid, er det kun muligt, fordi privatpersoner og virksomheder støtter kræftsagen økonomisk, siger Pernille Slebsager.

Kræftpatienter og pårørende kan få gratis rådgivning på 44 adresser i Danmark. Herudover kan kræftramte ringe eller chatte med de professionelle rådgivere på ’Kræftlinjen’ alle ugens dage.

Pressekontakt: Kræftens Bekæmpelses pressetelefon 35257400

Fakta om årsrapporterne

Hvert år udarbejder Kræftens Bekæmpelse en årsrapport, hvor antal kontakter i hhv. kræftrådgivninger og på Kræftlinjen opgøres.

I 2019 havde Kræftlinjen 14.835 kontakter. Dette er en stigning på fem pct. i forhold til 2018

I 2019 havde Kræftrådgivningerne 88.158 kontakter. Dette er en stigning på otte procent i forhold til 2018.

Download årsrapporten for

Kræftrådgivningerne 2019

Kræftlinjen 2019

Rådgivningstilbud hos Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienter og pårørende kan få rådgivning på 44 adresser i Danmark.

Udover lokale rådgivningstilbud med udvalgte åbningstider, er der kræftrådgivninger i Aalborg, Aarhus, Herning, Vejle, Esbjerg, Aabenraa, Odense, Hillerød, Herlev, Næstved, Roskilde og København. Her kan kræftramte komme direkte ind fra gaden eller fra kræftbehandlingen og tale med en rådgiver, deltager i samtalegrupper, foredrag, kreative eller fysiske aktiviteter og meget mere. 

For at mindske risikoen for smitte med Covid-19 kræver det i øjeblikket tidsbestilling.

’Kræftlinjen’ er bemandet med læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og en diætist til at besvare spørgsmål omkring kræft. Linjen har åbent alle ugens dage – men lukket i helligdagene.

Find alle rådgivningstilbud

Din støtte er vigtig

Det er gratis at bruge Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud takket være danskernes og erhvervslivets mangeårige støtte til kræftsagen.

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Se hvordan du kan støtte