Gå til sygdomsliste

Thorbjørn fik en ny chance med T-celleterapi

12-10-2021
Knæk Cancer: Thorbjørn Patscheider havde modermærkekræft med spredning, men efter en forsøgsbehandling med T-celleterapi er kræften væk. Det er en særlig form for immunterapi, hvor man opformerer af T-celler fra patientens eget immunforsvar og derefter fører dem tilbage, så de kan bekæmpe kræft.
Thorbjørn Patscheider, modermærkekræft med spredning, T-celleterapi

Thorbjørn Patscheider var 24 år, da han fik diagnosen modermærkekræft. Foto: Tomas Bertelsen

I starten af 2018 var Thorbjørn Patscheider indlagt på Herlev Hospital for at få behandling mod den modermærkekræft, som på det tidspunkt havde spredt sig til både lever og knogler i hans krop.

Han var kommet med i et forsøg med en særlig behandling kaldet T-celleterapi, som er en form for immunterapi, hvor behandlingen ikke er rettet mod kræftcellerne, men går ud på at styrke immunforsvaret til at bekæmpe kræften.

Ved T-celleterapi tager manT-celler fra patientens kræftvæv og dyrker og opformerer dem i laboratoriet, så der er milliarder af friske T-celler, der kan gå i kamp mod kræftcellerne. T-cellerne er immunforsvarets soldater, og grundlæggende går behandlingen ud på at lave en kæmpe hær, som kan gå i krig mod kræften.

For Thorbjørn var det et vendepunkt, da hæren af T-celler strømmede ind i hans blod. I dag er han kræftfri.

Under hele kræftforløbet har Thorbjørn forsøgt at leve sit liv så normalt som muligt. Han har passet sin uddannelse, dyrket motion og levet sit liv sammen med sin kæreste, sine venner og sin familie.

- Jeg har oplevet, hvordan der meget hurtigt kan blive vendt op og ned på livet, og i de situationer hvor det er sket, har jeg haft behov for at hverdagen er så normal som mulig, siger han.

Læs Thorbjørns historie her:

Thorbjørn fik en ny chance med T-celleterapi

Læs mere om immunterapi og Nationalt Center for Cancer Immunterapi, som er etableret med støtte fra Knæk Cancer:

Forskningscenter for immunterapi modtager ros i ny evaluering

Immunterapi: En revolution i kræfbehandlingen, men nogle får bivirkninger