Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Sundhedsvæsenet er komplekst og med samarbejde på tværs af sektorer i kræftforløbet. Derfor kan der ske fejl undervejs. Nogle kræftpatienter oplever desværre flere. Foto: Colourbox
Hvis du har svært ved at forstå informationen fra de sundhedsprofessionelle, symptomer eller sundhedsvæsenets indretning, er din risiko for fejl i kræftforløbet fem gange højere. Tilsvarende er din risiko for at opleve fejl to gange større, hvis du mangler støtte fra pårørende.
Det er hovedkonklusionerne i netop publiceret forskningsstudie fra Kræftens Bekæmpelse, hvor data fra 5389 kræftpatienter - som noget nyt - krydses med socio-demografiske data fra nationale registre.
Pernille Slebsager, afdelingschef for Patientstøtte & Frivillig Indsats Foto: Tomas Bertelsen
’Bekymrende’
De konklusioner bekræfter desværre en allerede kendt viden på området, forklarer Pernille Slebsager, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, som også kalder tallene for urimelige overfor de kræftpatienter, der rammes af uligheden.
- Det er bekymrende, at sikkerheden i kræftforløbet påvirkes af, hvor gode ens egne sundhedskompetencer er - eller om du har støtte fra pårørende. Det forstærker uligheden i sundhed, siger Pernille Slebsager.
Uanset kræftpatienternes baggrund er det ikke usædvanligt, at der sker fejl undervejs i de lange og ofte komplicerede kræftforløb. Her skal praktiserende læge, hospital og kommune nemlig indgå et tæt samarbejde – både med hinanden og med kræftpatienten og de pårørende - om vigtige informationer og beslutninger. Det kan betyde menneskelige fejl undervejs, f.eks. medicineringsfejl, fejl i prøvesvar og henvisninger eller informationsbrister.
Få Kræftens Bekæmpelse gratis pjece om dine rettigheder sendt med posten
Dine rettigheder som patient og pårørende
Det er bekymrende, at sikkerheden i kræftforløbet afhænger af, hvor gode ens egne sundhedskompetencer er - eller om du har støtte fra pårørende
Pernille Slebsager, Afdelingschef Kræftens Bekæmpelse
Men det vilkår kan man bedre reagere på og navigere i, hvis man forstår sundhedsvæsenets indretning og kan reagere på oplevede fejl i eget forløb – eller hvis man har flere ’øjne og ører’ med sig fra pårørende undervejs, som kan være sikkerhedsnet, forklarer Pernille Slebsager.
- Når man rammes af kræft, kan man opleve at blive ansvarlig for sit eget kræftforløb og selv skulle have overblikket på tværs af sektorer. Det er der nogen kræftpatienter, der har ressourcer og netværk til, men der er bestemt også mange kræftpatienter, der ikke har, siger Pernille Slebsager.
17. september markeres WHO’s Internationale Patientsikkerhedsdag over hele verden med forskellige tiltag for at øge opmærksomheden på patienters stemme, hvordan patienter, ansatte og ledere i sundhedsvæsenet sammen kan gøre det mere sikkert at være patient.
I Kræftens Bekæmpelse arbejder man løbende for at sikre, at sårbare grupper får den nødvendige støtte til at komme gennem kræftforløbet. Det kan være man har svært ved at håndtere sygdomsforløbet selv, fordi man er alene eller man har svært ved at forstå lægernes beskeder.
Foreningen tilbyder blandt andet en gratis, landsdækkende fysisk og telefonisk rådgivning samt en navigator-ordning, hvor frivillige støtter og hjælper sårbare kræftpatienter gennem deres kræftforløb.
Læs mere om Navigator-ordningen
Har du spørgsmål til dine rettigheder? Ring gratis til Kræftlinjen på 80 30 10 30
Studiets formål er at undersøge sammenhængen mellem kræftpatienters sundhedskompetence og deres oplevelse af patientsikkerhed under udredning og behandling i deres kontakt med sundhedsvæsenet. Yderligere blev der undersøgt, om der var en sammenhæng mellem pårørendestøtte og kræftpatienters oplevelse af patientsikkerhed i deres kontakt med sundhedsvæsenet.
Download forskningsartiklen
Cancer Patients’ Experience of a Patient-Safe Pathway Is Associated with Health Literacy and Support from Relatives: A Cross-Sectional Survey
Sidst ændret: 15.09.2023
Af Didder Oppermann
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17