Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
En stor del af de mennesker, som rammes af kræft, oplever fysiske, psykiske og sociale gener som følge af deres sygdom og behandling. Rehabilitering, herunder fysisk genoptræning, kan være med til at lindre mange af kræftpatienternes gener og være med til at sikre, at kræftpatienten kan vende hurtigere tilbage til hverdagen.
Hvis det vurderes, at patienten har behov for genoptræning efter udskrivning, har patienten ret til at få en skriftlig genoptræningsplan. Planen skal laves med patienten, og sendes til det valgte sygehus eller egen læge og bopælskommune. Planen fungerer som en henvisning til genoptræning i kommunen eller på sygehuset.
Den nye rapport, udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, behandler den del af rehabiliteringsindsatsen, som omfatter den fysiske genoptræning. Fysisk genoptræning bør ses som en integreret del i en helhedsorienteret rehabiliteringsindsats, der også omfatter kræftpatientens psykosociale forhold.
Samlet belyser rapporten omfang og udvikling i udbuddet af genoptræningsplaner til danske kræftpatienter.
Rapporten skal kvalificere debat om kræftpatienters genoptræning
Rapporten opgør i hvor høj grad kræftpatienternes behov for genoptræning tilgodeses. Dermed er rapporten med til at kvalificere debatten om kræftpatienternes genoptræning, herunder:
Af rapporten fremgår, at der til kræftpatienter med diagnose i 2017 i alt blev udskrevet 7.348 genoptræningsplaner ved udskrivning fra sygehuset. 90 % af disse hørte til kategorien almen genoptræning, som varetages i kommunalt regi, mens 10 % var specialiseret (foregår på et sygehus). Egentræning udgør 0 % og synes således ikke længere anvendt.
Lidt mere end 19 % af alle kræftpatienter med en kræftdiagnose i 2017 fik en genoptræningsplan. Undersøgelser tyder på, at cirka 30 % af alle kræftpatienter har behov for genoptræning efter behandlingens afslutning. I 2017 var det således cirka to ud af tre, med behov for genoptræning, der fik en genoptræningsplan.
Der konstateres regionale forskelle i, hvorvidt kræftpatienter modtager en genoptræningsplan. Højest ligger Region Sjælland med en behovsopfyldelse på 79 %, efterfulgt af Region Midtjylland (71 %) og Region Syddanmark (65 %). Laveste behovsopfyldelse har Region Nordjylland (63 %) og Region Hovedstaden (43 %)*)
*) Der kan konstateres bemærkelsesværdige udsving i dette års genoptræningsdata fra Region Hovedstaden og Region Sjælland, når der sammenholdes med de foregående år. Kræftens Bekæmpelse har derfor kontaktet overlæger i Region Hovedstaden, der samstemmende peger på, at der ikke er ændret praksis, hvad angår patienter, der henvises til genoptræning ved udskrivning. De peger derimod på, at faldet skyldes problemer med registreringer i Sundhedsplatformen, som begge regioner anvender.
For den enkelte kræftpatient, som ikke får den nødvendige genoptræning eller rehabilitering, kan konsekvenserne være store. Manglende genoptræning og/eller rehabilitering kan føre til depression og bremse den enkelte i forhold til at genvinde funktionsevnen. Det er derfor afgørende, at kræftpatienter med behov tilbydes genoptræning som en del af en helhedsorienteret rehabiliteringsindsats.
Om undersøgelsen
Data om antal genoptræningsplaner mv. er baseret på registersamkøringer som Kræftens Bekæmpelse har fået foretaget i Sundhedsdatastyrelsen.
Sidst ændret: 20.11.2019
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17