Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Udfordringer på det palliative kræftområde
I de senere år har der været en række gode initiativer for at understøtte og forbedre den palliative indsats i Danmark. Der er dog stadig en række problemer i forhold til den palliative indsats på kræftområdet.
På baggrund af de udfordringer, som den danske palliative indsats står over for, har Kræftens Bekæmpelse udviklet konkrete anbefalinger til den palliative indsats til kræftpatienter.
I denne rapport fra 2014 introducerer Kræftens Bekæmpelse en række anbefalinger, der er afgørende for, om danske kræftpatienter og deres pårørende kan sikres en kvalificeret indsats ud fra deres ønsker og behov i den sidste tid.
Anbefalingerne har fokus på den lindrende indsats til de kræftpatienter, hvor helbredelse ikke er mulig, og hvor fokus er på at sikre et værdigt og godt forløb i eget hjem, eller hvor den enkelte i øvrigt ønsker at tilbringe den sidste tid.
Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til den palliative indsats til kræftpatienter
Du kan også vælge at læse en sammenfatning af rapporten.
Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til den palliative indsats til kræftpatienter – sammenfatning
Konkrete anbefalinger til den palliative indsats
I rapporten udfolder Kræftens Bekæmpelse de udfordringer, som den palliative indsats står over for i Danmark, og peger på nogle indsatser, som er nødvendige for at understøtte den positive udvikling, der er i gang. Du kan se både udfordringerne og anbefalingerne i boksene herunder.
Danske undersøgelser viser, at 70-80 % af danske kræftpatienter ønsker at dø i eget hjem. Da kun cirka hver fjerde danske kræftpatient dør i eget hjem, får en betydelig del af danske kræftpatienter ikke opfyldt deres ønske til dødssted.
Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at:
I barometerundersøgelsen oplyser 22 %, at de ikke får tilstrækkelig hjælp ved smerter. 30 % får ikke hjælp for depression og 31 % får ikke hjælp til ernæring. Kun halvdelen af de specialiserede enheder bruger systematisk et screeningsskema, og der er i den basale palliative indsats ikke standarder for symptomscreening.
Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at:
I barometerundersøgelsen oplyser 1/3 af kræftpatienter, at de ikke oplever, at sygehuspersonalet inddrager de pårørende på en god måde. 1/4 af kræftpatienter i sene palliative fase oplever ikke, at hjemmeplejen udviser interesse for, hvordan de pårørende har det.
Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at:
Cirka hver femte kræftpatient bliver for dårlig eller dør inden 1. kontakt med den specialiserede indsats. Op til 30 % af kræftpatienter i den palliative fase må vente 10 dage eller mere på et specialiseret tilbud.
Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at:
1/3 af FOA’s medlemmer mener ikke, at de har tilstrækkelig viden på det palliative område og 2/3 af hjemmeplejeenheder har ingen medarbejdere med efteruddannelse i palliation. Desuden viser danske studier, at de praktiserende læger ofte ikke føler sig klædt på i forhold til palliative forløb.
Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at:
Om undersøgelsen
I rapporten sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på 1) indsatser der i særlig grad understøtter, at kræftpatienter får en palliativ indsats, der muliggør en god tid i eget hjem, 2) sikring af, at det basale palliative niveau har kompetencer til at løfte den brede palliationsopgave i et samarbejde med det specialiserede niveau og 3) inddragelse af de pårørende i de palliative forløb.
På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du finde flere relevante sider om området.
Kræftpatienters oplevelser i den palliative fase af sygdomsforløbet
Sidst ændret: 01.01.2014
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17