Mobiltelefoner, sendemaster og trådløst netværk
Der er brug for mere forskning på området, men samlet set viser forskning hidtil ikke, at almindelig brug af mobiltelefon øger risikoen for kræft. Der er heller ikke fundet en øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster, tv- og radiosendemaster, eller fordi man udsættes for trådløse netværk (wi-fi) hjemme og på arbejdspladser.
Mikroovne, mobiltelefoner og grænseværdier
Mobiltelefoner bruger mikrobølger, der har den egenskab, at de kan opvarme det væv, de passerer - som det f.eks. sker i mikrobølgeovne.
Hvis vævet opvarmes tilstrækkeligt, kan det måske ændre på cellernes arvemateriale (DNA). Derfor er der fastsat grænseværdier, som begrænser den påvirkning, vi udsættes for fra mikrobølgerne, når de bruges i trådløst kommunikationsudstyr som mobiltelefoner, tv og radio.
Der har været bekymring for, om der alligevel kunne være en risiko påvirkning af helbredet, hvis man bliver udsat for mikrobølger, der ligger under disse grænseværdier.
Mobiltelefoner; ingen påvist øget kræftrisiko
Den internationale kræftforskningsinstitution IARC gennemgik i 2011 den videnskabelige litteratur om mobiltelefoner og kræft. Her fandt de to studier (bl.a. den såkaldte Interphone-undersøgelse), som kunne tyde på en sammenhæng mellem kræft i hjernen og hyppig brug af mobiltelefon.
Selvom disse undersøgelser fandt indikationer på en sammenhæng, kunne man ikke med sikkerhed udelukke, at det skyldtes fejlkilder eller tilfældigheder.
På den baggrund satte IARC i 2011 stråling fra mobiltelefoner i kategori '2B'. Det betyder, at stråling fra mobiltelefoner muligvis er kræftfremkaldende for mennesker, men at undersøgelserne er belagt med usikkerhed, og der er derfor brug for mere forskning på området. Du kan læse mere om IARCs kategorisering i boksen nederst på siden.
Seneste rapport viser ingen sammenhæng mellem mobiltelefoni og kræft
Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har efterfølgende ladet et ekspertudvalg gennemgå videnskabelige studier, som er udgivet frem til 2018. FDA-rapporten omfatter dermed studier, som er udgivet efter IARCs rapport fra 2011. Den nye rapport konkluderer, at der er store udfordringer i at designe dyreforsøg på en måde, så man er sikker på, at de effekter, man finder, skyldes det elektromagnetiske felt og ikke bivirkninger ved forsøgsdesignet.
Nogle studier blandt mennesker peger på, at der muligvis kan være en kobling mellem nogle tumortyper og højt mobilbrug. Men metodeproblemer og usikkerheder gør, at FDA’s ekspertpanel vurderer, at der ikke er tilstrækkelig bevis for, at der er sammenhæng mellem radiofrekvente felter og dannelse af tumorer. De konkluderer også, at den nuværende evidens tyder på, at hvis der skulle være en risiko, så er den ekstremt lav, både i forhold til den naturlige forekomst af disse cancersygdomme og i forhold til kendte risikofaktorer.
Så baseret på den aktuelle viden og vurderinger fra internationale ekspertpaneler er Kræftens Bekæmpelses vurdering, at der mangler endegyldig evidens på området. Forskning har ikke fundet beviser for en sammenhæng og tyder ikke på, at almindelig brug af mobiltelefon er forbundet med forøget kræftrisiko i befolkningen generelt.
Forekomst af hjernetumorer over tid
Hvis mobiltelefoner forårsager hjernetumorer, så vil man forvente en stigning i forekomsten af disse tumorer, når mobiltelefoner er blevet så udbredt, som de er.
Der findes studier, som har fundet en stigning i antallet af nogle specifikke typer af hjernetumorer. Men da der samtidig har været et fald i andre typer af hjernetumorer, mener forskerne, at det skyldes ændringer i den måde, man klassificerer/inddeler hjernetumorerne på - og at man er blevet bedre til det. Samtidig er befolkningen blevet ældre, og brugen af scanning er blevet mere almindelig. Disse faktorer medvirker også til tumortilfælde. Når der tages højde for disse faktorer, så ses der ikke en udvikling i hjernetumorer, som understøtter en sammenhæng med brug af mobiltelefoner.
Mobiltelefoni og kræftrisiko hos børn er ikke undersøgt til bunds
Det er stadig uafklaret, om der er sammenhæng mellem brugen af mobiltelefon og risikoen for, at børn udvikler kræft i hjernen – især når børnene har et større og længerevarende forbrug af mobiltelefon.
Bekymringen for, at der kan være en mulig risiko, bunder i, at børns hjerner er mere udsatte end voksnes, da deres kranium er tyndere.
Et samarbejde mellem de nordiske lande og Schweiz, som analyserede og undersøgte brug af mobiltelefoner, fandt ikke, at der var en øget risiko for kræft i hjernen knyttet til forbruget af mobiltelefoner hos børn og unge.
Undersøgelsen var den første undersøgelse på verdensplan, der undersøgte denne problemstilling, og andre forskergrupper arbejder nu på tilsvarende studier.
Tv- og radiosendemaster, mobilmaster og trådløse netværk (wi-fi)
Strålingen fra mobilmaster, trådløse netværk og radio- og tv-master aftager, jo længere man er fra dem. Derfor er den stråling man udsættes fra disse kilder typisk også meget lavere end fra mobiltelefoner, og der er ikke samlet set noget, der tyder på, at de medfører en øget risiko for kræft.