Gå til sygdomsliste

139 millioner til Knæk Cancer

25-10-2020
Nyt, fantastisk indsamlingsresultat: I løbet af Knæk Cancer-ugen blev der i alt indsamlet 139 millioner kroner til Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende.
139 millioner kroner samlet ind

Flot resultat på 139 millioner kroner trods corona. FOTO: Per Arnesen TV 2

En uges oplysning om kræft, stærke fortællinger og en stor indsamling kulminerede lørdag aften med ’Knæk Cancer Live’ på TV 2. For niende gang bakkede danskerne markant og stærkt op om Knæk Cancer og indsamlede i alt 139.102.807 kroner i løbet af ugen. Dermed har forskningen i kræft og støtten til kræftpatienterne endnu en gang fået en flot tilslutning.

Hos Kræftens Bekæmpelse er der stor taknemmelighed over indsamlingsresultatet, som er nået i en periode, hvor corona har fyldt rigtig meget. Dels for de mange frivillige, der i år har været ekstra kreative for at samle penge ind til Knæk Cancer, og dels for kræftpatienter og pårørende. For corona har gjort det ekstra svært at være kræftpatient, da mange er ekstra sårbare overfor coronasmitte.

- Det har været en meget bevægende uge med stærke og livsbekræftende fortællinger, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Det har været en meget bevægende uge med stærke og livsbekræftende fortællinger. Både fra patienter og pårørende, der i ugens løb har delt deres personlige historier, men også de mange beretninger ude fra landet, hvor børn og voksne endnu en gang har været kreative og samlet ind på forskellig vis til Knæk Cancer, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, og fortsætter: 

-  Jeg er dybt imponeret over det stærke fællesskab, som Knæk Cancer er med til skabe blandt danskerne. Det er niende år i træk, at vi står sammen om Knæk Cancer, og engagementet, sammenholdet og fællesskabet bliver bare større og større for hvert år. Det er imponerende. 

Minister: Danskerne viser, at de står sammen
Også sundhedsminister Magnus Heunicke, som gav en hånd med i kommunikationscenteret ved ’Knæk Cancer Live’, er imponeret over den store støtte, danskerne giver til de kræftsyge.

 - Endnu en gang viser danskerne, at de står sammen og hjælper stort, når sygdom rammer. Kræft er en forfærdelig sygdom, som rammer hver tredje af os. Knæk Cancer hjælper os med forstå de store følelser og beviser danskernes gavmildhed, siger Magnus Heunicke.

Når mennesker træder til og hjælper

TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard, takker også for den store opbakning og indsamling til gavn for kræftpatienterne og deres pårørende. 

- I år har Knæk Cancer haft et særligt fokus på de mennesker, der træder til og hjælper, når et menneske bliver ramt af kræft. TV 2 Regionerne har uddelt blomster, danserne i ’Vild med dans - Knæk Cancer’ dedikerede en dans til én, der har gjort en særlig forskel for dem, og ugen igennem har ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ fortalt om de pårørende, venner, læger og sygeplejersker, der hjælper, når livet bliver svært. Også denne virkelighed har vi brug for at dele med hinanden i Knæk Cancer-ugen, siger Lotte Lindegaard.

Ved Vild med Dans - Knæk Cancer blev der samlet mere end 21 mio. kr. ind. Foto: Henrik Othsen

Danskernes Knæk Cancer-engagement har været stort og fantasifuldt over hele landet. Børn og voksne har samlet pant, bagt kager og dekoreret sten. 12 stærke og modige kvinder besluttede at lave kalender med stilfulde billeder og indsamlede ved det mere end 200.000 kroner, og landet over er der blevet spillet ishockey, danset linedance og arrangeret virtuelle løb – alt sammen for at indsamle så meget som muligt til Knæk Cancer. 

Hos TV 2 er uge 43 en af årets vigtigste, og her oplever man Knæk Cancer som et resultat af en stor holdindsats fra medarbejdere hos produktionsselskaber, Kræftens Bekæmpelse og TV 2 selv. Herudover har Knæk Cancer fået opbakning fra sangere, musikere, komikere, skuespillere og tv-værter, ligesom der i lørdagens kommunikationscenter sad kendte danskere klar til at modtage bidrag fra de mange seere og virksomheder, der ringede ind. 

Læs mere om virksomhedernes støtte 

Det går pengene til

Mere end 300 projekter har fået penge fra knæk Cancer gennem årene, og nu skal årets indsamlede midler deles ud til de kræftforskere, der står klar til at sætte gang i de forskningsprojekter, som Kræftens Bekæmpelse på forhånd har udpeget. 

- Det er vigtige projekter, der kan gøre en stor forskel for kræftpatienter og pårørende. Målet er, at færre får kræft, flere overlever og får et godt liv bagefter, siger Jesper Fisker. 

Knæk Cancer har gennem årene finansieret etableringen af 10 nationale kræftforskningscentre. I år kommer der et mere, nemlig ’Forskningscenter for Målrettet Behandling af Hjernetumorer’. Forskningscentret vil arbejde på at udvikle nye, målrettede behandlinger til patienter med en hjernetumor samt forbedre både diagnostik, operation og strålebehandling.

Derudover går der blandt andet penge til forskning i tidlig diagnose, videreudvikling af navigatorprojektet, der giver gratis støtte og hjælp til socialt sårbare kræftpatienter og mindre ulighed i sundhed.

Her kan du se de 15 overskrifter for, hvad pengene går til i år

Det går pengene til i 2020

Læs også om Knæk Cancer, hvor også en række private indsamlinger fortsætter de kommende dage.

Knæk Cancer

Ugens Knæk Cancer-programmer og -indslag er samlet på TV 2 PLAY og kan ses her