Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Jens Hansen har både ny hjerteklap og kræft. Det gør ham til en af de mange danskere med flere sygdomme end kræft. Modelfoto: Colourbox
Min kone er pensioneret sygeplejerske, og det var hende, der fik mig til lægen. Mine lunger peb, især når jeg sad og læste avis om morgenen. Jeg kunne ikke selv mærke noget, men det viste sig så at være kræft
Jens Hansen
Nogle dage må Jens Hansen have hjælp af sin kone Vibeke, til at knappe skjorten. Den 74-årige pensionerede gartner er nemlig blevet følelsesløs i fingrene, efter han gennem det seneste år har været i behandling mod ikke-småcellet lungekræft. Behandlingen med immunterapi og kemoterapi virker heldigvis godt, og de kræftknuder, der var i lunger og lymfeknuder bliver mindre.
– Min kone er pensioneret sygeplejerske, og det var hende, der fik mig til lægen. Mine lunger peb, især når jeg sad og læste avis om morgenen. Jeg kunne ikke selv mærke noget, men det viste sig så at være kræft, siger Jens Hansen.
På samme måde var det også Vibeke, der for 12 år siden fik Jens Hansen afsted til lægen for at få undersøgt det, der viste sig at være en utæt hjerteklap. Jens Hansen havde dengang allerede en gang været behandlet for en depression, og stod nu for at skulle i behandling igen. Her fik han taget EKG og blodprøver og EKGet viste, at der var noget galt med hjertet. Jens Hansen blev sendt videre til hjertespecialister, og det endte med, at hjerteklappen blev skiftet ud.
At have to alvorlige sygdomme er Jens Hansen langt fra ene om, for ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet har over halvdelen af alle kræftpatienter flere andre kroniske sygdomme, og over en tredjedel får andre former for medicin, allerede inden de kommer i behandling for kræft. Undersøgelsen viser også, at det ofte er patienter, der, ligesom Jens Hansen, har lungekræft, som samtidig har andre sygdomme end kræft – og at hjerte-karsygdomme er blandt de hyppigste sygdomme hos kræftpatienterne.
Ny undersøgelse: Mange kræftpatienter har flere sygdomme og bruger flere typer medicin
Et godt forløb
For nogle kræftpatienter kan det komplicere kræftforløbet, at de har flere samtidige sygdomme eller får flere slags medicin. Men for Jens Hansen har det ikke haft betydning. Han har ikke oplevet, at det har ført til ekstra undersøgelser, og han har ikke gjort sig bekymringer undervejs i kræftforløbet, hvor han har følt sig i gode hænder hos lægerne på Roskilde Sygehus.
Bekymringer om hjertet fylder generelt ikke i hverdagen for Jens Hansen. I oktober sidste år blev de halvårlige hjerte-kontroller nedsat til hvert andet år, så i dag er det kun medicin, der sænker blodtrykket og kolesterolen, der minder Jens Hansen om, hvad hans hjerte har været igennem.
Kræftbehandlingen skal han dog fortsætte med noget tid endnu. Jens Hansen har fået at vide, at behandlingen ikke kan helbrede ham, men den holder kræften effektivt i skak, og så kan han godt leve med følelsesløshed i hænder og fødder og den kvalme, som typisk kommer på fjerdedagen efter en behandling.
Og Jens Hansen synes, han har en god hverdag. En del tid går med at ”rode med computeren”, som han siger. Til gengæld kniber det mere med at passe huset og haven. Derfor har han og Vibeke valgt at sælge huset, og til efteråret flytter de i en nybygget lejlighed.
– Når man har hus, er der hele tiden noget, der skal laves. Og fordi jeg er følelsesløs i hænder og fødder, kan jeg for eksempel ikke længere kravle op på en stige og male gavlen eller kravle op på taget og reparere det, siger Jens Hansen.
Familien er vigtig
Jens Hansen og Vibeke har tre voksne børn og seks børnebørn. Og de har en vigtig plads i deres bedsteforældres liv.
– Mit yngste barnebarn er 11 år, og det har hele tiden været et mål for mig at opleve, når hun skulle konfirmeres. Det tror jeg på, jeg nok skal komme til, siger Jens Hansen.
De fem hyppigste former for medicin blandt danskere der får en kræftdiagnose:
- Blodtrykssænkende medicin
- Blodfortyndende medicin
- Kolesterolsænkende medicin
- Smertestillende medicin
- Vanddrivende medicin
Forbruget af medicin var generelt højere hos kvinder end hos mænd
Kilde: Løppenthin K et al.: Total burden of disease in cancer patients at diagnosis-a Danish nationwide study of multimorbidity and redeemed medication. Br J Cancer. 2020 Jul 7.
De fem hyppigste kroniske sygdomme blandt danskere der får en kræftdiagnose:
- Hjerte-karsygdomme
- Lungesygdom
- Sukkersyge
- Blodprop eller hjerneblødning (stroke)
- Depression eller angst
Kilde: Løppenthin K et al.: Total burden of disease in cancer patients at diagnosis-a Danish nationwide study of multimorbidity and redeemed medication. Br J Cancer. 2020 Jul 7.
Sidst ændret: 03.09.2020
Af Mette Vinter Weber
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig nyhedsbrevet:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17