Gå til sygdomsliste

Børnekræftprofessor: Forældre til kræftsyge børn skal ikke være ekstra bekymrede for corona

02-04-2020
Bekymringer kan fylde alt hos forældre til et kræftramt barn. Ikke mindst under corona-krisen. Men professor i børnekræft beroliger: Meget tyder på, at børn, der får immunhæmmende behandling, ikke er særligt udsatte for corona.

Erfaringer fra andre lande viser, at kræftramte børn ikke er specielt udsatte i forbindelse med coronavirussen. Det gælder også Julius Kargaard Bytov, der ses på billedet. Han fik kræft som 1-årig, og igen for et års tid siden. Foto: Privat

Når vi ser specifikt på coronavirussen, er det ingen grund til at tro, at virussen hos børn med kræft forløber mere alvorligt, end den ville hos raske børn, som jo generelt klarer sig rigtig godt i denne epidemi

Kjeld Schmiegelow, overlæge og professor i børnekræft på Rigshospitalet

Når vi bliver syge af influenzalignende infektioner eller andre sygdomme, er det ikke nødvendigvis selve virussen, men måden vores kroppe reagerer på, som kan gøre os syge.

For nogle gange sker det nemlig, at kroppens immunforsvar går for aggressivt til værks på de vira kroppen bliver udsat for. Når det sker, bliver immunforsvaret aktiveret så kraftigt, at det kan være farligt for kroppens egne celler. For cellerne i immunsystemet laver så voldsom betændelse, at vores organer, eksempelvis lungerne, tager skade. Selvom det er infektionen der sætter det i gang, er det immunforsvarets overreaktion, der gør os syge.

En sådan overreaktion er der blandt andet tale om, når vi ser på de mennesker, der er blevet alvorligt syge af covid19. Og det er lige netop den overreaktion, som sjældent sker hos børn der får immunhæmmende behandling - altså kemoterapi, forklarer Kjeld Schmiegelow og understreger, at det kan være medvirkende årsag til, at covid19 ikke ser ud til at have alvorlige konsekvenser for kræftramte børn, hvis de bliver smittet. 

- Kun meget få kræftramte børn i Europa er testet positive for corona, hvoraf ingen er blevet alvorligt syge af den, siger Kjeld Schmiegelo, professor i børn

Kræftramte børns immunforsvar overreagerer ikke

- For deres immunforsvar er, på grund af deres kemoterapi, hæmmet, siger han og fortsætter:

- Generelt for alle vores kræftramte børn, der får kemoterapi – både dem der har særlige isolationsregler og dem der ikke har – betyder det ved nogen infektioner, at de ikke bliver lige så syge af de infektioner, som andre reagerer overfor. Vi har set det tidligere med almindelig influenza og under svineinfluenzaen, hvor mange i familien kan ligge syge, mens det kræftramte barn har det godt.

Dog er der forskel på infektioner fastslår han og peger på, at børnenes hæmmede immunforsvar ikke er ensbetydende med, at infektioner generelt ikke kan udgøre en risiko for kræftramte børn. For det gør de. Særligt bakteriesygdomme og virussygdommene mæslinger og skoldkopper. Det er også derfor, at der under et behandlingsforløb kan være særlige forholdsregler som nogle kræftramte børn skal tage.

- Men, når vi ser specifikt på coronavirussen, er det ingen grund til at tro, at virussen hos børn med kræft forløber mere alvorligt, end den ville hos raske børn, som jo generelt klarer sig rigtig godt i denne epidemi.

Der gælder strenge regler for børn, som Julius, der er i kemobehandling. Men forældrene behøver ikke være ekstra bekymrede, da coronavirus ikke ser ud til at ramme børn - heller ikke kræftsyge børn - særlig hårdt. Foto: Tomas Bertelsen

Betryggende statistik
- Men det er jo ikke en viden, som vi havde fra allerførste dag, hvor coronavirussen brød ud i Kina. Det er en erfaring, som vi løbende har fået ved tæt dialog og diskussion med både vores kolleger i Asien og i Europa, som har stået midt i krisen og fulgt de patienter, der kom ind med smitte. Her er erfaringen for både børn generelt og for børn med kræft, at det er foregået forbavsende fredeligt.

På verdensplan er ingen børn under 10 år døde af coronavirussen. Ingen kræftramte børn i Danmark er ramt af virussen endnu.

- Kun meget få kræftramte børn i Europa er testet positive for corona, og ingen af dem er blevet alvorligt syge af den, tilføjer Kjeld Schmiegelow og fremhæver, at det er meget betryggende statistisk, vi ser.

På baggrund af den samlede erfaring, har Kjeld Schmiegelow og hans kolleger på Rigshospitalet valgt at holde uændret fast i de eksisterende retningslinjerne for kræftramte børn.

- Vi har i forvejen strenge regler for vores børn og indfører ikke yderligere særlige isolationsregler på grund af corona. Vi gør, som vi plejer at gøre. Og det skal forældre til kræftramte børn også, fortæller han.

Han forstår godt at forældre kan være nervøse, men når spørgsmålet falder på om der er særlig grund til at være ekstra bekymret, er svaret entydigt:

- Nej, det er der intet, der tyder på, forsikrer Kjeld Schmiegelow.

Så forældre til kræftramte børn behøver altså ikke at være ekstra bekymrede i denne tid, men skal naturligvis tage de samme forholdsregler som de plejer at gøre og i øvrigt følge myndighedernes generelle anbefalinger.

Læs artikel

Julius har børnekræft og er isoleret: ’Nu forstår alle, hvordan vi har det ’

Hvis dit barn har kræft

Læs om kampagnen: Kræft er ikke for børn

Kræft er ikke for børn