Gå til sygdomsliste

Forskere får Nobelpris for at udvikle ’genetisk saks’

13-10-2020
To kvindelige forskere har modtaget Nobelprisen i kemi 2020 for CRISPR-teknikken, som kan bruges til at ’klippe og klistre’ i gener. Det er en teknik, som også bruges dagligt af forskere i Kræftens Bekæmpelse.
Illustration af kvinde der klipper i DNS

CRISPR bliver også brugt til daglig af forskere i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, og teknologien har revolutioneret den måde, vi forsker på. Illustration: Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

De to Nobelprismodtagere er Emmanuelle Charpentier, direktør ved Max Planck-instituttet for infektionsbiologi i Berlin, Tyskland, og Jennifer A. Doudna​, professor i Institut for Kemi og Institut for Molekylær og Cellebiologi ved University of California, Berkeley, USA. 

De modtager Nobelprisen i kemi 2020 for deres udvikling af CRISPR-teknologien, som populært sagt er en genetisk saks, der kan bruges til at ændre DNA med meget stor præcision.

"For at finde ud af hvordan livet fungerer, er forskere nødt til at ændre gener i celler. Tidligere var dette tidskrævende og undertiden umuligt. Ved hjælp af CRISPR er det nu muligt at ændre livskoden inden for få uger", hedder det i en pressemeddelelse fra Nobelkomiteen for kemi.

Har revolutioneret forskningen

I Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning forstår gruppeleder Lise B. Frankel godt, at de to forskere belønnes med Nobelprisen. Hun og hendes forskere bruger teknologien dagligt, og ifølge Lise B. Frankel har den revolutioneret den måde, de forsker på.

- Vi bruger CRISPR til at fjerne nogle helt bestemte gener, og så måler vi på, hvordan det påvirker kræftcellers evne til at vokse, hvordan det påvirker deres respons over for kemoterapi, eller om det gør, at kræftceller bliver mere eller mindre aggressive, forklarer Lisa B. Frankel. 

- Ved hjælp af CRISPR kan vi opnå en bedre viden om nogle af de grundlæggende mekanismer, der går galt, når vores celler udvikler sig til kræftceller. Og den viden kan vi tage med, så vi på sigt kan blive bedre til at udvikle nye behandlingsformer inden for kræft, som kan gavne kræftpatienter, siger hun. 

Se video, hvor Lisa B. Frankel fortæller om CRISPR, og hvordan forskere i Kræftens Bekæmpelse bruger den til daglig.                                              

Forskning i verdensklasse

I Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning forskes der inden for forskellige forskningsfelter. F.eks. virus, livsstil og gener, og cellestress og overlevelse. Der arbejder ca 200 forskere og andet sundhedspersonale og forskningscenteret er kåret til Nordens bedste forskningsinstitution.

Læs mere om centret og dets arbejde