Gå til sygdomsliste

Fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft

16-11-2021
Jo mere fuldkorn du spiser, jo lavere er risikoen for at udvikle bugspytkirtelkræft. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som har omfattet over 55.000 danskere.

Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn stammer fra hele kerner eller forarbejdede kerner fx malet til mel. Foto: Colourbox

...Vores omfattende undersøgelse viser nu, at fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft betydeligt. Det er en meget positiv nyhed, for vi taler om en af de kræftformer, der har den højeste dødelighed

Cecilie Kyrø, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Der er allerede mange gode grunde til at indtage havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød. Fuldkorn er nemlig både godt for klimaet og dig, for det forebygger en lang række livsstilssygdomme.

Det er tidligere blevet påvist, at fuldkorn kan hjælpe med at forebygge tarmkræft, og nu viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at produkterne med det orange fuldkornsmærke også medvirker til at mindske risikoen for bugspytkirtelkræft.

Hos Kræftens Bekæmpelse betegner seniorforsker, Cecilie Kyrø, undersøgelsen som et stort gennembrud inden for forskning i forebyggelse af bygspytkirtelkræft:  

- Indtil nu, har vi haft meget begrænset viden om, hvordan man kan forebygge bugspytkirtelkræft. Vores omfattende undersøgelse viser nu, at fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft betydeligt. Det er en meget positiv nyhed, for vi taler om en af de kræftformer, der har den højeste dødelighed, siger Cecilie Kyrø.

Fuldkorn forebygger
Det er veldokumenteret, at fuldkorn forebygger en lang række sygdomme som f.eks. hjertekarsygdom, type 2 diabetes og tyktarmskræft. Undersøgelsen om fuldkorn og bugspytkirtelkræft er den største af sin art til dato, men der behov flere undersøgelser af samme høje kvalitet, før den formelt kan føjes til listen af sygdomme, vi med sikkerhed ved fuldkorn forebygger.

- Undersøgelsen om fuldkorns forebyggende virkning på bugspytkirtelkræft understreger nok en gang behovet for, at alle danskere øger deres daglige indtag til de 75 gram, Fødevarestyrelsen anbefaler. Hvis du vil forebygge kræft, skal du ud over fuldkorn sørge for at undgå røg og rygning, bevare normalvægten, drikke mindre alkohol og spise mindst muligt forarbejdet kød, siger Cecilie Kyrø.

Fakta om bugspytkirtelkræft og den nye undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse
 • Bugspytkirtelkræft rammer oftest ældre patienter og ses sjældent hos personer under 50 år.
 • Antal nye årlige tilfælde af bugspytkirtelkræft i Danmark (Gennemsnit for årene 2014-2018):
   Mænd: 532 Kvinder: 499
 • 55.995 danskere i aldersgruppen 50 – 64 år deltog i undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse
 • I løbet af undersøgelsesperioden på 17 år blev 446 af deltagerne ramt af bugspytkirtelkræft

Læs mere om kræft i bugspytkirtlen her

Fakta om Fuldkornspartnerskabet og fuldkorn
 • Fuldkornspartnerskabet består af Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. Læs mere om partnerskabet her
 • Partnerskabet forsøger at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn
 • Fuldkorn er hele kerner eller forarbejdede kerner f.eks. malet til mel. Der er altså også tale om fuldkorn, når mel malet på hele korn er brugt. Det afgørende er nemlig ikke, om der er hele korn i, men om melet er malet af hele korn.
 • Fuldkorn er hele kerner fra hvede, rug, byg, havre, hirse, ris, majs (tørret) og sorgum.
 • Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at forebygge sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.
 • Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de officielle kostråd, at en voksen spiser minimum 75 gram fuldkorn om dagen, mens børn anbefales at indtage 40-60 gram om dagen.