Gå til sygdomsliste

Kæmpe EU indsats vil sikre bedre behandling til kvinder med æggestokkræft

04-02-2021
Med en EU-bevilling på over 110 millioner kr. skal Kræftens Bekæmpelse sammen med 13 organisationer fra syv europæiske lande bidrage med ny viden om diagnostik og behandling af kræft i æggestokkene. Projektet, der hedder DECIDER, går ud på at udvikle en platform, som ved hjælp af kunstig intelligens skal gøre behandlingen bedre, så flere kvinder overlever kræft i æggestokkene

Kræftens Bekæmpelse skal bidrage med vigtig viden til ny digital platform, som skal forbedre behandlingen af æggestokkræft. På billedet: Forskerne Malene Bredahl Hansen, Tuula Kallunki og Maria Postol. Foto: Tomas Bertelsen

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse skal de næste fem år samarbejde med europæiske kolleger om at udvikle en såkaldt AI (artificial intelligence)-platform – altså en platform, der kan bruge data om patienten til at skræddersy personlige behandlinger til kvinder med kræft i æggestokkene. Værktøjet skal både bruges i behandlingen af den almindelige sygdom, og der hvor sygdommen er blevet modstandsdygtig overfor behandlingen.

-Vi er virkelig taknemmelige for at være en del af dette forskningsprojekt. Det er en fantastisk mulighed for at hjælpe de kvinder, der har æggestokkræft, og som praktisk talt ikke har nogen behandlingsmuligheder tilbage. Det er virkelig dejligt, at EU anerkender, at der er behov for at hjælpe disse kvinder, siger Tuula Kallunki fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der er et af medlemmerne af forskningsgruppen.

Det er målet, at lægerne kan bruge platformen til at indtaste informationer om deres patient og så få forslag til den bedst mulige behandling til netop den patient. På den måde vil det være muligt at designe personlige behandlinger til de kvinder, hvor den nuværende behandling ikke virker

Tuula Kallunki, gruppeleder, Kræftens Bekæmpelse

For Kræftens Bekæmpelse og ikke mindst for Tuula Kallunki er det en kæmpe anerkendelse at få lov til at være del af det store forskningsprojekt.

-Det giver os og vores forskningscenter en fantastisk mulighed for at være involveret i udviklingen af personlig diagnosticering og behandling af kræftpatienter, fortæller Tuula Kallunki. 

Gratis platform til kræftlæger i EU

Den digitale platform bliver gratis og tilgængelig for alle europæiske hospitaler, som arbejder med æggestokkræft. Lægerne får adgang til et program, som ved hjælp af kunstig intelligens kan analysere data fra patientens tumor. Ved hjælp af disse oplysninger vil lægerne lettere kunne diagnosticere æggestokkræft og forudsige på et tidligt tidspunkt, hvem der får den modstandsdygtige sygdom.

- Det er målet, at lægerne kan bruge platformen til at indtaste informationer om deres patient og så få forslag til den bedst mulige behandling til netop den patient. På den måde vil det være muligt at designe personlige behandlinger til de kvinder, hvor den nuværende behandling ikke virker, forklarer Tuula Kallunki.

Kræftens Bekæmpelse skal bidrage med vigtig viden

Kræftens Bekæmpelses forskningsgruppe skal give input til udviklingen af den digitale platform og bidrage med værdifuld viden til klinikerne om, hvordan cellerne udvikler sig og dermed hvordan man kan skræddersy behandlingen til den enkelte patient.

-Vi skal indsamle væv fra patienter og dyrke det i laboratoriet for at undersøge, hvad der sker i kræftcellerne, når de bliver modstandsdygtige over for behandlingen, forklarer Tuula Kallunki.

Sammen med samarbejdspartnerne vil de afprøve lægemidler, der allerede er godkendt til andre typer af kræft, for at se om nogle af dem kan bruges til personlig behandling af de patienter, hvor sygdommen er modstandsdygtig.

- Med denne tilgang kan vi forvente at finde behandlinger til den enkelte patient, der er klar til brug på meget kort tid, fortæller Tuula Kallunki. 

Forskningen skal forbedre behandling og øge overlevelse

Dødeligheden ved æggestokkræft er meget høj. I Danmark dør næsten 400 kvinder årligt af æggestokkræft – på EU-plan er tallet 40.000. De fleste kvinder med kræft i æggestokkene bliver ud over operation, behandlet med kemoterapi.

Desværre virker behandlingen ikke på alle, og på nuværende tidspunkt findes der ingen effektiv behandling til de kvinder, hvor æggestokkræften er blevet modstandsdygtig. Men det håber Tuula Kallunki, at det europæiske samarbejde kan ændre på.

-Projektet er et kæmpe samarbejde med nogle af de førende europæiske forskningsgrupper, der er specialiseret i forskning i kræft i æggestokkene. Derfor forventer vi, at samarbejdet vil resultere i en forbedret behandling, der kan være med til at øge overlevelsen for kvinder med kræft i æggestokkene, siger Tuula Kallunki.      

Læs mere om æggestokkræft her