Gå til sygdomsliste

Kombination af behandling giver bedre resultat for kvinder med brystkræft

30-09-2019
Ny forskning præsenteret på den europæiske kræftkonference ESMO udpeger en kombination af to lægemidler som den bedste behandling til kvinder, der har en særlig type brystkræft med spredning. Resultaterne er godt nyt for danske patienter, som allerede i dag får netop den behandling.

Salen var fyldt, og der var stor interesse, da forskere præsenterede nye resultater om behandling af brystkræft på den europæiske kræftkonference ESMO.

Der findes mange gode behandlinger mod brystkræft, og mange kvinder overlever i dag sygdommen. Derfor går meget ny forskning ud på gøre behandlingen mere og mere præcis ved at udpege specifikke grupper af kvinder, som har gavn af at man tilpasser behandlingen til netop dem.

Den nye undersøgelse omfatter således kvinder med brystkræft, som er såkaldt hormonreceptor-positiv og som er negativ for receptoren HER2. Kvinderne er forbi overgangsalderen, og deres brystkræft har spredt sig i kroppen.

I undersøgelsen har forskerne undersøgt, hvilken type behandling kvinderne bør få, når det bliver opdaget, at deres kræft er vendt tilbage. Mere præcist har de undersøgt, om det gavner patienterne, at kombinere to lægemidler, ribociclib og anti-østrogenet fulvestrant,i stedet for at give fulvestrant alene. Samtidig har de set på, hvornår i sygdomsforløbet en eventuel effekt er størst.

Resultaterne, der blev offentliggjort på den europæiske kræftkonference ESMO, viser, at tilføjelsen af ribociclib til fulvestrant generelt forlænger livet for kvinderne – og effekten er bedst, hvis man giver ribociclib og fulvestrant samtidig, så snart kvinderne får tilbagefald af sygdommen.

Ved denne behandling levede kvinderne i studiet længst. Mere end halvdelen af kvinderne var således i live, da forskerne opgjorde resultaterne efter knap 40 måneder og forsøget fortsætter nu for at finde langtidsvirkningen af behandlingen.

Dansk behandling i front

Hos Kræftens Bekæmpelse er cheflæge og professor i brystkræft, Niels Kroman glad for de nye resultater på vegne af de danske kvinder, der har brystkræft.

– I Danmark tilbyder vi nemlig allerede kombinationen af ribociclib og anti-østrogenet fulvestrant, som første behandling til denne gruppe kvinder. Derfor er det dejligt at få bekræftet, at den behandling vi tilbyder danske kvinder, er det bedste valg, siger Niels Kroman.

Allerede tidligere studier har vist, at kombinationen af ribociclib og fulvestrant øger den tid der går, før den særlige gruppe af kvinder får tilbagefald af sygdommen. Det så man også i det nye studie.

Læs også 

Hjælp og viden om brystkræft