Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Enzymet PFKM spiller en vigtig rolle når hjernekræftceller af typen glioblastom, bliver modtandsdygtige over for behandling. Forskerne håber at den nye viden med tiden kan vise vej til nye behandlinger. Modelfoto: Colourbox
Mad og ilt. Det er livsnødvendigt for både mennesker og celler. Og hos både normale celler og kræftceller, kommer de forsyninger gennem blodet. Derfor udvikler kræftceller ofte evnen til enten at tiltrække blodkar eller fremme dannelsen af nye blodkar, så de kan få forsyninger hen til de nydannede kræftknuder.
Sådan er det også for hjernekræft af typen glioblastom. En af behandlingerne mod glioblastom er derfor baseret på medicin med bevacizumab, der er et stof, der forhindrer kræftcellerne i at danne nye blodkar. På den måde udsultes kræftcellerne og dør. Desværre sker der ofte det, at glioblastom-cellerne efter nogen tid bliver modstandsdygtige over for behandlingen, og finder nye måder at overleve på.
Forskerne har også vist, at i laboratorieforsøg kunne det lokalbedøvende middel, bupivacain, forhindre cellerne fra gliobastom i at blive modstandsdygtige over for bevacizumab. Det fortæller hjerneforsker Petra Hamerlik. Foto: Tomas Bertelsen.
Men nu er forskere et skridt tættere på at kunne ramme de modstandsdygtige kræftceller.
I en stor undersøgelse har forskerne analyseret kræftvæv fra over 200 internationale patienter med hjernekræft af typen glioblastom, samt lavet forsøg med kræftceller, taget fra væv fra danske hjernekræftpatienter, der er opereret på Rigshospitalet.
På den måde har forskerne vist, at enzymet PFKM - phosphofructokinase-1 – spiller en vigtig rolle for, at kræftcellerne bliver modstandsdygtige over for bevacizumab. Og blandt patienter, der i et forsøg blev behandlet med bevacizumab, havde de med høje niveauer af PFKM en dårligere overlevelse end patienter med lave niveauer af PFKM.
Læs mere om hjernetumorer:
Hjernetumorer - Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager
Forskningen viste også, at PFKM har flere funktioner og både kan hjælpe kræftcellerne med at sprede sig og med at reparere genetiske skader, hvilket kan hjælpe kræftcellerne med at overleve strålebehandling.
- Resistens over for bevacizumab er et problem, vi kun kan løse, hvis vi forstår de mekanismer, som kræftceller udvikler for at undgå behandlingen. Vores nye opdagelse af, at et højt niveau af PFKM forudsiger et dårligt resultat for de patienter, der får bevacizumab, er et første skridt på vejen til at identificere en pålidelig biomarkør, der giver os mulighed for at udvælge de patienter, der vil have fordel af behandlingen. Vores resultater er opmuntrende men foreløbige og de kræver yderligere validering før de kan få betydning for hvordan patienter bliver behandlet.
Det siger hjerneforsker Petra Hamerlik fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der sammen med kollegerne Yi Chieh Lim og Kamilla Jensen, har stået i spidsen for den nye forskning.
Kendt lægemiddel kan vise vej til nye behandlinger
PFKM er hidtil mest kendt for at fremme kræftcellers vækst ved at regulere cellernes stofskifte. Med undersøgelsen er det første gang, at forskere viser, at PFKM også har en rolle i at hjælpe kræftcellerne med at blive modstandsdygtige over for bevacizumab.
I undersøgelsen går forskerne desuden skridtet videre og ser på, hvordan man eventuelt kan forhindre PFKM i at hjælpe kræftcellerne i at blive modstandsdygtige. Og også her er der spændende nyt. I laboratorieforsøg viste forskerne nemlig, at et lokalbedøvende middel, bupivacain, kunne forhindre cellerne fra gliobastom i at blive modstandsdygtige over for bevacizumab:
- Det er interessant at undersøge, om bupivacain i sig selv måske kunne være udgangspunkt for en ny behandling. Men det giver os samtidig et generelt fingerpeg om de egenskaber, en mulig ny behandling kan have, for at slå kræftcellerne ihjel. Det kan potentielt have stor betydning for arbejdet med at udvikle kommende behandlinger, siger Petra Hamerlik.
Resultaterne er offentliggjort her: Lim YC. et al.: Non-metabolic functions of phosphofructokinase-1 orchestrate tumor cellular invasion and genome maintenance. Neuro Oncol. 2022 May 24
Den nye forskning er blevet mulig takket være et tæt samarbejde mellem forskere fra Danmark, USA og Tyskland. Foruden forskere har også eksperter i dyreforsøg, læger fra blandt andet Rigshospitalet og Syddansk Universitetshospital og patienter spillet en vigtig rolle.
Denne artikel er første gang bragt 18/07/22
Sidst ændret: 24.03.2023
Af Mette Vinter Weber
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig nyhedsbrevet:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17