Gå til sygdomsliste

Nyt behandlingstilbud til patienter med lungekræft

24-08-2018
Medicinrådet har netop besluttet at anbefale immunterapi med lægemidlet Tecentriq til visse patienter med ikke-småcellet lungekræft.

Fremover er der et behandlingstilbud med immunterapi til alle patienter med ikke-småcellet lungekræft.

Immunterapi går ud på at styrke kroppens eget immunsystem, så det kan gå til angreb på kræftcellerne. Det bruges allerede i behandlingen af visse typer ikke-småcellet lungekræft, men indtil nu har det ikke været muligt for cirka en tredjedel af patienterne med ikke-småcellet lungekræft at få en behandling med immunterapi.

Det aktive stof i Tecentriq er atezolizumab. Det er et antistof, der binder sig til et protein, PD-L1, som sidder på overfladen af mange kræftceller. Derved øger Tecentriq® immunsystemets evne til at angribe kræftcellerne og bremser udviklingen af sygdommen.

Behandlingen kan anvendes, hvis kræften er fremskreden eller har spredt sig. Inden man får Tecentriq®, skal man først have fået kemoterapi, og patienter med bestemte genforandringer skal først have fået målrettet behandling.

Et fremskridt i behandlingen

Det drejer sig årligt om cirka 1.300 patienter med ikke-småcellet lungekræft, som nu også får mulighed for at få immunterapi. Det er et fremskridt i deres behandling, forklarer Peter Meldgaard, som er overlæge på Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det er godt, fordi det her giver yderligere en behandlingsmulighed til denne gruppe patienter. Det handler om at vinde tid, så det er godt for dem, siger overlæge Peter Meldgaard.

Behandlingen kan forbedre overlevelsen hos patienter med ikke-småcellet lungekræft, der kun har få behandlingsmuligheder. Desuden er bivirkningerne mildere end ved kemoterapi.

- Vi ved, at en del af patienterne kan have gavn af immunterapi, og det kan forbedre deres livskvalitet, siger overlæge Peter Meldgaard fra Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Man får Tecentriq som drop i en blodåre hver tredje uge.

Lungekræft