Gå til sygdomsliste

Professor og forskningsleder Susanne Krüger Kjær bliver visiting professor på Johns Hopkins University Hospital

27-09-2018
Professor og forskningsleder Susanne Krüger Kjær er d. 6. september udnævnt som TeLinde visiting professor på baggrund af sin mangeårige forskning i gynækologisk cancer.

Professor og forskningsleder Susanne Krüger Kjær er udnævnt til visiting professor ved Johns Hopkins Hospital i Baltimore, USA. Foto: Tomas Bertelsen.

Titlen som TeLinde visiting professor på Johns Hopkins uddeles hvert år til en forsker, som har bidraget i særlig grad til forskningen i kræft i de kvindelige kønsorganer.

Susanne Krüger Kjær har samarbejdet med Johns Hopkins Hospital i en årrække og en stor del af denne forskning har været fokuseret på tidlig diagnostik af æggestokkræft (ovariecancer), og på studier af de molekylære mekanismer i udvikling af ovariecancer og borderline tumorer.

Susanne Krüger Kjær er professor ved Rigshospitalets Gynækologiske Klinik i Juliane Marie Centret og forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses afdeling for Virus, Livsstil og Gener.

Som visiting professor skal hun fortsætte samarbejdet om forskning i gynækologi, patologi og molekylærbiologi med Johns Hopkins og sætte nye forskningsprojekter op, som involverer både etablerede forskere og nye ph.d. studerende og postdocs. 

Æggestokkekræft skal opdages tidligere
Målet med forskningssamarbejdet er blandt andet at finde en metode til at kunne diagnosticere ovariecancer i et tidligere stadium, fortæller Susanne Krüger Kjær, og uddyber:

– Vi ser stadig, at op mod 3/4 af de patienter, der får diagnosen æggestokkræft, får diagnosen i et alt for sent stadie, hvor kræften allerede har bredt sig. Hvis man kan finde en metode til diagnostik af æggestokkekræft, så man finder kræften langt tidligere, vil man kunne forbedre overlevelsen efter denne kræftsygdom, siger hun.

Det ultimative mål ville ifølge Susanne Krüger Kjær være, at udvikle en screeningsmetode. 

Et af de forskningsprojekter, Susanne Krüger Kjær og hendes kolleger fra Johns Hopkins i øjeblikket er i gang med, er derfor netop at undersøge, om man kan bruge cellemateriale fra den test af celler i livmoderhalsen, som alle kvinder alligevel får foretaget (SMEAR-test) til at forudsige, om kvinden er i risiko for at udvikle æggestokkræft.

 

Susanne Krüger Kjær afholdt den 6. september en æresforelæsning på Johns Hopkins Hospital, Baltimore, USA i anledning af professoratet.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning